Zdroj: Depositphotos

Dobré boty jsou základem každého výletu. Vždy uzpůsobte svůj výběr podmínkám

Kvalitní boty nejen chrání naše nohy, ale jsou základem zdraví celého těla. Z toho důvodu se vyplatí nepodcenit jejich výběr, než se vydáte na své toulky přírodou. Ochrana nohou, podpora stability celého pohybového ústrojí i zamezení zranění v případě těžce schůdného terénu. Dobré boty jsou zkrátka alfa i omega vašich cest.

Ohromný výběr materiálů, kvalit i účelů

Moderní outdoorová obuv je technologickým zázrakem s neuvěřitelnou spoustou variant. Jiné boty zvolíte na túru lesem a jiné zase na výšlap těžce přístupné hory. To samé platí i pro různá roční období, kdy letní obuv musí splňovat naprosto jiné požadavky než její zimní konkurence. Vybrat boty do přírody se někdy může zdát jako úplné umění.

Věřte nám, že výběr je velmi podstatnou částí kvalitního výletu a není radno jej ani v nejmenším podceňovat. Jak už bylo zmíněno, závisí na tom totiž vaše zdraví (v extrémních případech vám mohou vhodné boty zachránit i život). Na základě čeho tedy vybírat boty na ven?

Výběr velikosti je základem

Začneme očividným, čímž je výběr velikosti. I v této oblasti mnoho lidí chybuje. Nemyslete si, že je správné zvolit velikost tím způsobem, kdy vám boty na túry sednou jako ulité. Výběr je vhodné absolvovat v tlustších ponožkách a prvním krokem je posunutí nohy v botě co nejvíce dopředu. V této fázi by se vám měl za patu vejít jeden celý prst, přičemž pro boty určené pro největší zátěž by měl být prostor ještě o půl prstu volnější.

Následně můžete boty zavázat a projít se v nich, abyste zjistili, zdali netlačí. Tlačení nesmíte cítit ani na šikmém povrchu či při chůzi po špičkách. Jestli bota splňuje všechny zmíněné požadavky, jste na dobré cestě.

Materiály definují botu

Ať už je ve hře outdoorová obuv pánská či outdoorová obuv dámská, dbejte na správný materiál. Ten volte především na základě ročního období. V případě chladnějších měsíců nebo vydatných dešťů doporučujeme obuv s voděodolnou membránou. Ta zabraňuje průniku vody do boty a zároveň odvádí vlhkost (například pot) ven. To je velmi důležitá funkce během výletu v nepříznivém počasí.

Letní měsíce si tak budou notovat s koženými botami. Ty mají skvělé větrací vlastnosti, ale neměly by provlhnout. Tento typ odolného materiálu je také třeba pravidelně impregnovat, na což rozhodně nezapomínejte.

Pevnost obuvi

Některá obuv bývá označená písmeny A až D. Co tato označení vlastně znázorňují? Jedná se o pevnost (tvrdost) obuvi. Boty s označením A jsou vhodné spíše na lehké procházky do snadnějšího terénu, zatímco boty s označením B jsou vhodné na náročnější, strmější a složitější terény.

Zbývá nám označení C a D. Třetí typ v pořadí nám umožní bezpečně chodit po opravdu extrémních terénech (vhodné již vyloženě pro různé nebezpečné expedice). A z jakých vlastností se můžeme těšit u posledního typu? Značka D by měla být teoreticky naprosto nezničitelná, tudíž je dobrou volbou třeba v případě atomové války. Samozřejmě jen v případě, kdy vám nevadí, že z vás zbydou jen ty boty.

Dávejte pozor především při volbě bot pro děti

Dětská outdoorová obuv by se měla vybírat s největší péčí ze všech. Důvodem je fakt, že děti ještě nemají zažité pohybové návyky a málokdy poznají, pokud je něco špatně. To poslední, co chcete, je ničit celé pohybové ústrojí vašich ratolestí.

Při obutí dětské obuvi rozhodně dávejte pozor na to, aby vaše ratolest chodila přirozeně. Stejnou péči věnujte i v případě, že si děti budou stěžovat na nepřirozené bolesti chodidel či jiných částí těla (především kloubů). Přece jen podnikáte společné výlety z toho důvodu, abyste zpevnili zdraví vašich potomků a naučili je lásce k pohybu.