Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Aplikace Munipolis
Odpadky
3
Fotogalerie

Bojujte s aplikací Munipolis proti vandalismu turistů

Letní turistická sezona se chýlí ke konci, ale to neznamená, že bychom při výletech za krásami naší země neměli být obezřetní. Ne všichni turisté se totiž k přírodě a kulturním památkám chovají s respektem. Mezi nejčastější příklady vandalismu patří zničené turistické značky a posprejované nebo jinak poničené památky. Jenže jak a koho upozornit na nepořádek nebo zničený objekt?

Češi jsou milovníci cyklistiky a horských túr, proto nikoho nepřekvapí, že mezi populární destinace patří národní parky nebo přírodní památky, jako je České Švýcarsko, Krkonošský národní park nebo Adršpašské skály. Bohužel, s velkou vytížeností se pojí nepořádek. Mezi nejčastější problémy patří přeplněné odpadkové koše na odpočívadlech, černé skládky nebo poničená turistická značení. Samostatnou kapitolou je poškozování přírody graffiti nebo jinými malůvkami. S těmito problémy se však nepotýkají jen zástupci přírodních parků, ale i městských kulturních památek. Odstranění nepořádku či graffiti může správu parku nebo město stát až několik milionů korun.

Černé skládky a celkově nepořádek se však dají nahlásit přes mobilní aplikace. Jedná se o velmi snadný a rychlý způsob, kdy zbytečně nemusíte hledat, na kterou instituci se obrátit. Nejčastěji používanou mobilní aplikací pro nahlašování je aplikace Munipolis. Její používání je jednoduché: pokud jste zrovna na výletě a uvidíte nelegální černou skládku nebo přeplněné popelnice, jednoduše je vyfoťte, vyberte, o jaký typ podnětu se jedná, a systém ho sám nahlásí příslušné obci. Díky spojení s GPS souřadnicí totiž ví, na jakém katastru se problém nachází, a zároveň se dozvíte, jak se ho daří řešit. Munipolis navíc působí po celé republice, nahlašovat tak může kdykoli a kdekoli. Kromě nahlašování podnětů aplikace umožňuje i oznamování ztracených věcí nebo zvířat. Když zapomenete někde peněženku, můžete hned informovat příslušné úřady.

Pokud na cestách narazíte na zničené turistické značení, kontaktujte stránku turistickeznaceni.cz, ta je spravována dobrovolníky Klubu českých turistů, kteří se snaží značení opravovat. Ačkoli může oprava vypadat jednoduše, raději ji nechte značkařům, jak se říká dobrovolníkům KČT. Samotné značkování totiž podléhá přísným pravidlům.

Abyste se neztratili někde v odlehlých končinách bez signálu a pomoci, je lepší se vrátit a poničenou značku nahlásit.

V případě, že jste vyrazili objevovat krásy českých národních parků nebo přírodních rezervací a spatříte tam cokoli, co narušuje místní biorytmus v podobě nepořádku, rozbitých laviček nebo malůvek, kontaktujte buď správu národního parku, nebo AOPK ČR a její regionální pracoviště. Jestliže se nejedná o chráněnou oblast, ale o přírodní rezervaci nebo památku, kontaktujte krajský úřad. V jiných případech se obraťte na příslušné obecní úřady. V jakých typech oblasti se nacházíte, zjistíte podle značení kolem cest nebo v turistických centrech či na informačních tabulích.

Budete-li mít štěstí v neštěstí a pachatele chytnete přímo při činu, volejte Policii ČR. Tu také kontaktujte, pokud dojde k poškození veřejného majetku. Nebojte se nahlásit vandalismus, čím dřív je nahlášen, tím líp. U mnoha poškozených subjektů hraje čas důležitou roli, včasné odstranění závady totiž může znamenat i menší poškození dané věci, takže chcete-li se na svá oblíbená turistická místa vracet, chraňte je před útoky vandalů.


Shrnutí

Komu se ozvat v případě vandalismu na dovolené:

  • černé skládky, přeplněné popelnice – aplikace Munipolis
  • vandal v akci – Policie ČR
  • černé skládky v přírodních rezervacích, zničené cesty, lavičky, poškození přírody, nelegální ohniště – AOPK ČR, krajské úřady
  • poničené turistické značení – Klub českých turistů
  • zničené kulturní památky – Národní památkový ústav, Policie ČR