Zdroj: elements.envato.com

Kam letět v roce 2022?

Po dvou hubených letech letos znovu naplno ožívají cestovatelské plány řady z nás. V roce 2022 čekají cestovní kanceláře i dopravce žně. Někdo má už od zimy naplánováno, kam se v létě podívá, jiný stále tápe a z nepřeberných možností si ne a ne vybrat. Pro ty druhé tu dnes máme tři tipy.

Malta

Možná se ptáte, proč vás zveme do malé ostrovní zemičky mezi Sicílií a Afrikou. Už samotná poloha a členství v EU ji předurčuje k pocitu z exotiky de facto doma, na kraji starého i černého kontinentu. Letos k tomu přibyl další důvod. Malta je zemí s jednou z nejnižších úrovní inflace v Evropě. I když se tu ceny stále pohybují poněkud výše, rozdíl se stírá.

Když je ale řeč o utrácení peněz, je na místě také zmínit, kde by k tomu utrácení mělo dojít. Určitě stojí za to navštívit hlavní město Vallettu. S šesti tisící obyvatel jde o nejmenší metropoli Evropy, ovšem architekturou učaruje. Tak, jak ji vidí dnešní turisté, ji vybudovali Maltézští rytíři po roce 1565. Chcete-li vidět město, z nějž na vás dýchne pozdní renesance a baroko, leťte do Valetty.

A to ještě nejde o to údajně nejkrásnější město na ostrovech. Za to je považována Mdina, tzv. Tiché město. Její kořeny sahají šest tisíc let nazpět a hlavní městem Malty byla až do už zmíněného roku 1565.

Koho bychom neutáhli na architekturu, tomu musí učarovat zdejší písčité pláže. Není jich mnoho, ale jde o opravdové perly. Zejména děti pak ocení návštěvu Vesnice Pepka Námořníka nebo Malta National Aquarium.

Do ne tolik časté destinace není problém sehnat letenky. S výběrem jako obvykle pomůže eSky.cz či jiný kvalitní srovnávač cen letenek.

elements.envato.com

Madeira

Ostrov věčného jara, jak se Madeiře přezdívá, je nejen rodištěm Cristiana Ronalda a místem, odkud pochází skvělé víno, ale i zajímavou lokalitou, kde cestovní ruch dosud nenabral obří rozměr. Hornatý ostrov sopečného původu patří Portugalsku, stejně jako několik menších ostrůvků, které dohromady tvoří stejnojmenné souostroví.

Turisty sem láká příjemné klima, teplé moře, klid i hory lákající na túry. V poslední době si je oblíbili vyznavači horských kol. Zdejší traily patří k vyhlášeným. Ale zdolávat vrcholky tu můžete i ve vypůjčeném voze. Autem se totiž dá dostat až na Pico do Arieiro, třetí nejvyšší horu ostrova. Z výšky 1818 metrů nad mořem si užijete parádní výhled. To skoro o padesát metrů vyšší a na Madeiře nejvyšší Pico Ruivo si musíte zasloužit pěším výstupem.

Ne každý ale touží po výškách. Pokud se raději touláte po městech a vesničkách, ty madeirské si musíte zamilovat. Hlavní město Funchal na vás dýchne koloniální atmosférou, podobně jako menší São Vicente, které je prý na celé Madeiře to nejkrásnější. Jako u Machu Picchu si pak budete připadat ve vesničce Curral des Freiras vybudované na strmých svazích zdejších impozantních hor. A co teprve úchvatná madeirská příroda - vysoké útesy a barvy zdejších květin...

elements.envato.com

Dubaj

Důvodů proč si třeba na www.esky.cz/letenky/0/0/ci/dxb/dubaj vybrat letenky do Dubaje je mnohem více než důvodů si je nevybrat. Nejlidnatější město Spojených arabských emirátů se v posledních desetiletích stalo symbolem luxusu a rozmařilosti. Spousta cestovatelů touží spatřit místo, kde se potkává bohatá historie i opulentní současnost, a tak se z Dubaje stalo jedno z nejnavštěvovanějších měst světa. V loňském roce prý to úplně nejnavštěvovanější.

Až se sem vydáte, určitě byste neměli minout slavnou Burj Khalifu. V případě nejvyšší budovy světa by to však šlo jen těžko. Její součástí je i nejvýše položená vyhlídková věž pro turisty. Z výšky 555,7 metru nad zemí to je k nejvyššímu bodu stavby ještě 275 metrů! 

Ve stínu Burj Khalify najdete další místo oslavující konzum. Je jím Dubai Mall. 1200 obchodů a 150 restaurací byste tu možná ještě čekali, ovšem vnitřní vodopád, kluziště a obří akvárium s podmořskou ZOO už asi ne.

Další světové nej se tu týká paradoxně vody. Obrovská Dubai Fountain chrlí vodu do výšky více než 150 metrů a její choreografický systém je svého druhu největší na světě.

Pokud máte rádi světová nej i v oblasti ubytování, musí vás uspokojit Burj Al Arab. Jedná se o nejvyšší čistě hotelovou stavbu světa. V baru také nalévají nejdražší koktejl na světě a místní restaurace vyrobila i největší plechovku luxusního kaviáru.