Bergenská železnice

Bergenská železnice Zdroj: Profimedia.cz

Bergenská železnice
Bergenská železnice
Bergenská železnice
3
Fotogalerie

Bergenská železnice: Trať pro všechny, kteří se rádi kochají přírodou

Jedna z nejkrásnějších železnic v Evropě, vedoucí napříč Norskem z Osla do Bergenu, je pro milovníky železnic opravdovým pojmem. Jedná se o technicky neobyčejnou a turisticky velmi přitažlivou trať, která překonává napříč z východu na západ Skandinávské pohoří.

Myšlenka postavit železnici, která by spojila dvě největší města tehdy ještě spojeného švédsko-norského království, vznikla v roce 1871. Bergen byl od nepaměti nejvýznamnějším přístavem na západním pobřeží Skandinávie a jeho spojení se Stockholmem - tehdejším hlavním městem - bylo více než žádoucí.

Stavba byla náročná především na úseku Bergen-Oslo, kde trať překonává členitý horský terén. Upřímný obdiv zaslouží zvláště úsek přes zaledněné a po tři čtvrtiny roku zasněžené pohoří Hardangervidda, kde bylo třeba v krajně nepříznivých vysokohorských podmínkách prorazit řadu tunelů a postavit sněhové bariéry pro dlouhé období severské zimy.

Do provozu byla trať uvedena v roce 1909. Na sedmihodinovou jízdu z Osla do Bergenu vyjíždí každý den několik vlakových souprav. Dnes vozí hlavně turisty z celého světa.