Brazílie

Brazílie Zdroj: Shutterstock

Španělsko
Trinidad a Tobago
Bolívie
USA
Itálie
7
Fotogalerie

Sedm fantastických karnevalů, které možná neznáte

Divoké Rio de Janeiro nebo romantické Benátky se u nás staly synonymy pro tradiční únorové karnevaly. Jenomže příchod půstu se každoročně stává důvodem oslav v mnoha dalších městech a oblastech. Třeba v následujících sedmi.

CARNAVAL BAIANO (BRAZÍLIE)

Jedním z hlavních, navíc domácích konkurentů šílenství v Riu jsou zhruba týdenní oslavy v brazilském státě Bahia, především pak v jeho hlavním městě Salvadoru. Nenesou se však v rytmu samby, hudební proud je nasáklý elektrickou kytarou, špetkou reggae a africkými perkusemi. Line se ze speciálně vybavených náklaďáků, kterým se říká trio elétrico. V Salvadoru se dění koncentruje na dvou hlavních okruzích – jeden kopíruje pobřeží, druhý vede centrem města. Veselo je ale takřka všude.

SANTA CRUZ DE TENERIFE (ŠPANĚLSKO)

Evropskou alternativou je především karneval na kanárském ostrově Tenerife, často označovaný jako druhá největší událost tohoto druhu na světě. Návštěvník by si měl osvojit výrazy murga, rondalla, zarzuella či comparsa, tedy typy kulturních akcí, které tu lze během hlavních deseti dnů zažít. Stěžejními událostmi jsou úvodní volba královny karnevalu a její družiny, hlavní průvod La Gran Cosa Apoteosis a závěrečný El Entierro de la Sardina, zakončený upálením obří papírové sardinky.

PORT OF SPAIN (TRINIDAD A TOBAGO)

Údajně největší karnevalový rej v karibské oblasti se koná jako vyvrcholení zhruba měsíčních oslav vždy v pondělí a úterý před Popeleční středou. První část, nazvaná J’ouvert, se rozjíždí před pondělním východem slunce a je ve znamení podomácku vyrobených masek a kostýmů, takže se účastníci nezdráhají potřísnit barvami, blátem nebo olejem. Naopak následný Mas je přehlídkou profesionálně ušitých oblečků, kterými se pyšní jednotlivé hudební a taneční formace.

ORURO (BOLÍVIE)

Ve městě, které vděčí za svůj rozvoj těžbě nerostů, by karneval čekal asi málokdo. Přesto se bolivijské veselí, v němž se původní indiánské tradice prolínají s křesťanskými prvky, dostalo až na seznam mistrovských děl nehmotného dědictví UNESCO. Zdánlivě nekonečná roztančená procesí hýří až dvacet hodin barvami, což se kupodivu týká i zlatého hřebu oslav, kterým je rituální La Diablada neboli Tanec ďáblů. Choreografie znázorňuje souboj dobra a zla a vymýcení sedmi smrtelných hříchů.

MARDI GRAS (USA)

Největší karneval Spojených států se odehrává už více než 160 let v New Orleans, a to zdánlivě paradoxně pod francouzským označením (stát Louisiana býval francouzskou kolonií), které v překladu doslova znamená „tučné úterý“. Poslední den před začátkem půstu vrcholí oslava života koktejlem alegorických vozů, dechových orchestrů, mažoretek, kostýmů, dobré nálady, jídla a pití. Nejvýraznějšími barvami jsou zlatá, zelená a lila. Specifikem je i házení barevných korálků či sladkostí.

IVREA (ITÁLIE)

V severoitalském městě Ivrea se pro změnu hází citrusy, a to během nelítostné pomerančové bitvy mezi devíti skupinami (tzv. aranceri) místních obyvatel. Výběr ovoce je docela s podivem, protože statisíce oranžových „nábojů“ se musí dovážet z jižní části země. Divoká přestřelka je symbolickou připomínkou revoluční vzpoury, kterou podle legendy započala vraždou tyranského vévody mlynářská dcera, v italštině mugnaia. Její postava je dodnes hlavní hvězdou karnevalového průvodu.

NICE (FRANCIE)

Kořeny karnevalu v jihofrancouzském letovisku sahají pravděpodobně až do 13. století, novodobou podobu, na kterou se navazuje dodnes, však získal v roce 1873. Letošní ročník tedy bude výroční a ulice opět zaplaví tisíce květin (Bataille de fl eurs), miliony konfet, světelné a laserové show (Corso Carnavalesque Illuminé), ohňostroje, divadelní představení, akrobati, muzikanti, obří loutky a tančící davy. Od roku 2015 je místní specialitou také gay průvod Lou Queernaval.