Vrak lodi u ostrova Boa Vista

Vrak lodi u ostrova Boa Vista Zdroj: Profimedia.cz

Loď tu stojí skoro 55 let
Proslulá pláž Santa Monica
Jeskyně u Praia de Varandinho
4
Fotogalerie

Ztroskotaná loď jako symbol kapverdského ostrova Boa Vista

Světlá, písečná pláž, tyrkysové moře a vlny, které ve svém zajetí drží zrezivělý vrak lodi. Nejedná se o scénu z Pirátů z Karibiku, nýbrž o skutečný panoramatický pohled z kapverdské pláže Atalanta. Opuštěné plavidlo je symbolem turisticky oblíbeného ostrova Boa Vista.

Nákladní loď ukončila misi předčasně v září roku 1968. Výkonná Cabo Santa Maria zkonstruovaná na konci padesátých let v loděnicích ve španělské Cartageně se nečekaně potopila na cestě z Janova do Brazílie a Argentiny. Ještě stihla udělat pár zastávek v přístavech ve Středozemním moři a na Kanárských ostrovech, vzácný náklad však adresátům jen tak nedoručila. Ještě rok po její zkáze ho místní s pomocí hospodářských zvířat dolovali z vraku.

Ostrov pokladů

Loď do Jižní Ameriky vyslal španělský diktátor Francisco Franco. V nákladovém prostoru přepravovala vedle jídla a pití i luxusní předměty pro jeho podporovatele, například sportovní auta nebo oblečení. Nejdůležitější dárek určený nové katedrále v Brasílii se zachránit nepodařilo. Čtyři kostelní zvony nenávratně pohltily mořské hlubiny a chrám byl roku 1970 otevřen bez nich.

Prvního zářijového rána uvízla loď z neznámého důvodu v mělčinách na severu kapverdského ostrova Boa Vista. Celá palubní posádka s 38 členy a pěti cestujícími vyvázla bez zranění. Nehodu nejspíš zavinil lidský faktor, protože stroje nenesly žádné známky poškození, což se o nich téměř po pětapadesáti letech říci nedá. Koroze, moře, bouře a větry vykonaly na Santě Marii své. Z někdejší nákladní lodi zbyl zrezivělý vrak připomínající kostru nějakého živočicha. K jedné z nejnádhernějších pláží afrického ostrova však patří stejně jako písek, kamínky a bohužel i plastové odpadky.

Už v době, kdy vrak čerstvě ozdobil už tak výjimečnou pláž Praia de Atalanta, zaplnil pohlednice a stal se vyhledávanou atrakcí. Turisté mohou pojmout výlet k fotogenickému místu jako dobrodružnou jízdu. Můžou si pronajmout čtyřkolku a pořádně ji cestou přes poušť Viana nažhavit na písečných dunách.

Další pláže jako z Karibiku

Ostatní pláže třetího největšího ostrova Kapverd se nemohou chlubit tak specifickou perličkou, ale krásou se téměř vyrovnají dalekému Karibiku. Dlouhou procházku si užijete na dohromady dvacet kilometrů měřících Santě Monice a Curralinhu. Šlépěje ve světlém jemném písku pak zanecháte na vyhledávané Praia de Chaves a Praia do Estoril přilehlé k místní metropoli Sal Rei. Mezi členitější pak patří Praia de Varandinho. Kvůli skalám je hůř dostupnější, o to víc však dostává pověsti opuštěného ráje. Masiv v jednom místě tvoří klenutou jeskyni vhodnou pro ukrytí pokladu. Ten však omývá moře na severu ostrova a bude tak pokračovat, dokud rezavá konstrukce lodi jednou úplně nezmizí.