Bludiště Longleat, Anglie

Bludiště Longleat, Anglie Zdroj: Profimedia.cz

Ashcombe Maze, Austrálie
Villa Pisani Labyrint, Itálie
Bludiště míru, Severní Irsko
Andrássyho palácové bludiště, Maďarsko
Ananasové bludiště, Havaj, USA
10
Fotogalerie

TOP 10 bludišť: Ztraťte se v havajském ananasu nebo levandulovém háji

Bludiště je od starověku považováno za fascinující prvek krajiny. V 16. století jeho tajemné linie pronikly i do renesanční zahradní architektury a bloudění rostlinnými labyrinty představovalo kratochvíli nejen pro mozkové závity.

Ashcombe Maze, Austrálie

Jedinečnou nadýchanou strukturu australského labyrintu Ashcombe Maze vytváří více než 1000 cypřišových stromů, které se několikrát ročně pečlivě ořezávají. Jednou za rok se tu také koná soutěž honu na skřítky, kdy organizátoři vyzývají návštěvníky k hledání šotků ukrytých v hlubinách labyrintu. Labyrint má dvě části a ani v jedné nenajdete žádné pravoúhlé linie. Kromě cypřišové motanice se Ashcombe pyšní bludištěm, které tvoří 1400 rostlin levandule. Ztratit se v omamné a uklidňující vůni této rostliny není vůbec špatný nápad!

Bludiště Longleat, Anglie

Bludiště v Longleatu, které tvoří více než 16 000 anglických tisů, je nejdelším živým plotem na světě a táhne se v délce téměř tří kilometrů. Jedná se o rozsáhlý labyrint s několika slepými uličkami a cestami přerušenými šesti vyvýšenými mosty, které obklopují centrální věž. Bludiště se nachází na rozlehlém území, které od roku 1541 vlastní markýzové z Bathu. Na pozemku najdete také safari s exotickými zvířaty, údajně první, které bylo otevřeno mimo africký kontinent.

Villa Pisani Labyrint, Itálie

Pravděpodobně jedno z nejobtížnějších bludišť na světě vzniklo v roce 1720 a leží v zahradách historicky významné Villy Pisani v blízkosti Padovy. Dokonce i Napoleon se labyrint pokusil zdolat, když se v roce 1807 zmocnil zdejšího panství. Povídá se však, že byl zaskočen spletitými slepými uličkami města a nakonec to vzdal. Zdejší vilu kromě něj navštívili i Hitler a Mussolini, kteří se tu také poprvé oficiálně setkali a bavili se o politickém uspořádání Evropy. Návštěvníci, kteří úspěšně projdou labyrintem, jsou odměněni krásným výhledem z věžičky z 18. století, která stojí v jeho středu.

Bludiště míru, Severní Irsko

Mírové bludiště v Castlewellanu vzniklo v roce 2001 jako symbol usmíření v souvislosti s uzavřením Belfastské dohody, která pomohla ukončit období severoirských politických a nacionalistických konfliktů známých jako The Troubles. Labyrint má zosobňovat úsilí těch, kteří se snažili toto těžké období ukončit. Více než 6000 tisů tvořících jeho stěny vysadila asi tisícovka dobrovolníků. Bludiště je rozděleno na dvě odlišné části, a je tu dokonce umístěn Zvon míru, na který můžete zazvonit, když se úspěšně dostanete do jeho středu.

Andrássyho palácové bludiště, Maďarsko

Dokonale zastřižené živé ploty v blízkosti hradu Andrássy, které jsou považovány za jedno z nejlepších bludišť na světě, tvoří spletitý útvar připomínající chobotnici. Hrad se nachází na severovýchodě Maďarska nedaleko slovenských hranic a byl postaven na konci 19. století pro hraběte Gyulu Andrássyho, uherského státníka. Samotný palác, v jehož zahradách bludiště leží, je jedním z nejpůsobivějších děl maďarské historizující architektury.

Ananasové bludiště, Havaj, USA

Tento jedinečný labyrint známý jako Ananasová zahrada se vyznačuje hravým tvarem a klikatícími se cestičkami orámovanými 14 000 barevnými havajskými rostlinami. Na ty, kdo chtějí najít cestu tímto obrovským bludištěm, čeká několik překvapení. Jakmile do bludiště vstoupí, není jeho cílem jen najít východ, ale také dokončit hru Pineapple Garden Maze vytvořenou správci bludiště. Během cesty je tak třeba najít celkem osm stanovišť, která vás dovedou blíže k samotnému srdci bludiště.

Bludiště v parku Laberint d’Horta, Barcelona, Španělsko

Park Laberint d’Horta leží v srdci městské čtvrti Horta-Guinardó a byl otevřen na konci 18. století. Uprostřed parku leží labyrint hustých cypřišů. Celý park je směsicí divočiny protkané různými fontánkami a kanály a nad zbloudilými dušemi v labyrintu bdí impozantní mramorová socha boha lásky Eróta.

Davis Mega Maze, okolí Bostonu, USA

Toto kukuřičné bludiště je spíše komerční atrakcí, ale díky jeho proměnlivému tvaru a náročnosti si místo na tomto seznamu zaslouží. Projít ho může trvat od 30 minut do tří hodin a představuje fyzickou i psychickou výzvu. Labyrint se návštěvníkům otevírá vždy do začátku do konce října a stal se jednou z nejoblíbenějších sezonních atrakcí v blízkosti Bostonu. Podoba bludiště se každý rok mění, v minulých letech tak například vypadalo jako dinosaurus či královská koruna. Součástí bludiště jsou také Wi-Fi hotspoty, aby návštěvníci mohli najít cestu pomocí zařízení GPS.

Bludiště Hampton Court, Anglie

Je nejstarší dochované bludiště z živého plotu ve Velké Británii. Bylo vytvořeno kolem roku 1700 na objednávku krále Viléma III. Oranžského a je známé tím, že návštěvníky mate a fascinuje množstvím odboček a slepých uliček. Cesta do jeho středu trvá v průměru 20 minut. Původně bylo osázeno habrem, ale dnes vás při procházce budou ze všech stran obklopovat tisy. Výjimečný je především jeho tvar ve tvaru elegantní spirály.

Labyrint Masone, Parma, Itálie

Je symbolem pečlivé a vášnivé práce Franka Maria Ricciho, italského nakladatele a designéra. V samotném labyrintu roste více než 20 druhů bambusů, které vytvářejí vysoké stěny, jež připomínají hvězdici. Tento tvar byl zvolen jako odkaz na pevnostní města, která mají obvykle hvězdicovitý tvar s celkem osmi cípy.