Delta Okavango, Botswana

Delta Okavango, Botswana Zdroj: Profimedia.cz

Národní rezervace Masai Mara, Keňa
Laikipia Plateau
Krugerův národní park, Jihoafrická republika
Národní park Kidepo Valley, Uganda
Národní park Etosha, Namibie
10
Fotogalerie

TOP 10: Africká safari

Na africkém kontinentu si přijdete na své bez ohledu na to, co přesně vás na safari zajímá. Vydejte se do úchvatné krajiny a divy přírody a zvěř tu zahlédnete na každém kroku.

Národní rezervace Masai Mara, Keňa

Když mluvíme o nejlepších destinacích na safari v Africe, Masai Mara je na prvním místě seznamu. V jihozápadní Keni najdete tento významný národní park, který nabízí vše, co od safari očekáváte. Je totiž domovem více než 570 druhů ptáků a 95 druhů savců. Jedná se také o jedno z nejlepších míst, kde můžete pozorovat takzvanou Velkou pětku (lva, buvola kapského, levharta, nosorožce a slona). Rezervace je sice otevřena celoročně, ale nejlepší doba na pobyt je buď mezi červencem a říjnem, kdy probíhá migrace pakoňů, nebo mezi prosincem a únorem, kdy spatříte víc kočkovitých šelem.

Laikipia Plateau

Pokud jste dobrodruh, Laikipia Plateau si zamilujete. Tato planina je totiž domovem mnoha divokých zvířat, včetně zeber Grévyho, divokých psů, žiraf či černých nosorožců. Nejlepším způsobem, jak prozkoumat tento obrovský kus země, je jízda na velbloudu či koni. Nebo se vydejte pěšky s průvodcem. Díky tomu je tohle safari zajímavé zejména pro milovníky fotografování, kteří chtějí zachytit zvířata v jejich přirozeném prostředí.

Delta Okavango, Botswana

Tato vnitrozemská říční delta známá jako „poslední ráj Afriky“ je jednou z nejlepších destinací pro safari v Africe. Vhodná doba pro návštěvu je od června do srpna. Tehdy totiž dochází ke každoročním záplavám a zvířata jsou „uzamčena“ na ostrovech se suchou půdou, takže je tu můžete lépe pozorovat. V deltě řeky Okavango má sezonní domov obvykle dvě stě tisíc velkých savců, pozorovat tu můžete mnoho druhů ryb a rostlin.

Krugerův národní park, Jihoafrická republika

Je proslulý nejen nádhernými sceneriemi hor, plání a tropických lesů, ale také jednou z největších rezervací zvěře na kontinentu. Nachází se na severovýchodě Jihoafrické republiky a mají tu domov 507 druhů ptáků, 147 druhů savců, 114 plazů, 49 druhů ryb, 34 obojživelníků a 336 druhů stromů. Můžete tu také zahlédnout Velkou pětku, ale „v hledáčku“ by měli být také divocí psi, zoborožci a orli mořští.

Národní park Kidepo Valley, Uganda

Zdejší prales je jednou z nejoblíbenějších destinací v Africe. Žijí v něm gepardi a divocí psi, takže si vyjížďky za zvěří užijete. V této rezervaci se můžete ubytovat v hotelech a bungalovech, v nichž si zájemci obvykle rezervují pobyt měsíce, nebo dokonce roky dopředu. Pokud chcete vidět několik druhů zvířat z Velké pětky v jejich přirozeném prostředí, pak stojí Kidepo Valley za zvážení. Zamilujete si také majestátní kopce, akáciové lesy a pastviny.

Národní park Etosha, Namibie

Etosha je domovem stovek druhů ptáků, plazů a savců, ale nejznámější je díky ohroženému nosorožci černému. Park se rozkládá na severozápadě Namibie a je ideálním místem pro fotografování, kempování i putování s vlastním průvodcem. Světovým unikátem jsou osvětlená napajedla, u nichž můžete v noci pozorovat zvěř.

Národní park Ngorongoro, Tanzanie

Korunou Ngorongora je úchvatný sopečný kráter. Tento přírodní zázrak je největší nezaplavenou a neporušenou kalderou na světě a měří asi 20 kilometrů na šířku, hluboký je 600 metrů a plochu má 300 kilometrů čtverečních. Uvnitř kráteru žijí tisíce pakoňů, losů, gazel, zeber a nahoře, v deštném pralese na okraji kráteru, pak sloni, rákosníci a šakali, u jezera pak nádherní plameňáci, pštrosi a pelikáni.

Národní park Chobe, Botswana

První a biologicky nejrozmanitější národní park Botswany najdete v severní části země poblíž delty řeky Okavango. S oblibou se mu říká země obrů a je domovem zhruba 120 000 slonů, což je největší populace tohoto druhu v Africe. V řece Chobe žije spousta hrochů a krokodýlů, kolem ní můžete pozorovat buvoly, lvy, levharty a spoustu ptačích druhů. Místo typického vozidla na safari určitě zvolte loď, z jejíž paluby poznáte národní park Chobe nejlépe.

Národní park Mana Pools, Zimbabwe

Je jedním z nejmalebnějších v Africe a podobně jako v parku Chobe tu žije velká populace slonů. Toto safari je také skvělým cílem dobrodruhů, kteří chtějí vidět leopardy, divoké psy a lvy. Můžete se ubytovat v neoplocených kempech uprostřed divočiny, a pokud toužíte po neopakovatelném zážitku, vydejte se na safari v kánoích. Mana Pools je jedním z mála parků v Africe, kde můžete prozkoumávat krajinu bez průvodce, i když tento způsob není ideální pro začátečníky. Díky řídké vegetaci je park jednou z nejlepších destinací pro pěší túry.

Národní park South Luangwa, Zambie

Zdejší divokou přírodu si užijete v údolí řeky Luangwa. South Luangwa láká na pěší túry. Rozhodně se vydejte k řece a pozorujte hrochy a krokodýly. Žije tu několik stovek žiraf rhodéských, buvolů kapských a slonů. Savana je také ideální pro pozorování ptáků, po setmění tu můžete zastihnout i leopardy.