Kazbegi

Kazbegi Zdroj: Profimedia.cz

Svanetie
Vardzia
Signagi
Klášter Goris a Tatev
Šeki
10
Fotogalerie

TOP 10: Kavkazský region

Vítejte ve Střední Asii, křižovatce dvou světadílů. Tato oblast je často jako dovolenková destinace přehlížena, přitom láká na poznávání místní kultury a divokou přírodu. Od ohromující horské krajiny Pamírské magistrály přes historické kláštery v Arménii až po velkolepé památky podél starobylé Hedvábné stezky – při návštěvě kavkazských zemí vás zkrátka čekají neopakovatelné zážitky.

Kazbegi

Kazbegi na dalekém severu Gruzie je jedním z nejoblíbenějších míst v kavkazském regionu. Městečko, které je známé také pod názvem Stepantsminda, se nachází v nádherném pohoří Kavkaz a najdete tu kostel Nejsvětější Trojice Gergeti, který se stal ikonickou gruzínskou atrakcí, na kterou se z hlavního města sjíždějí davy lidí. Fotografové se tu můžou vyřádit, protože horské panorama na pozadí kostela je k fotografování ideální. Můžete se odsud vydat také na ledovec Gergeti, jenž je jedním z nejlepších celodenních treků v Gruzii.

Svanetie

Oblast se nachází na severozápadě a patří k nejoblíbenějším místům v Gruzii. Kdysi se jednalo o odlehlou část Kavkazu, vesnice v údolí jsou stále posety starými obrannými věžemi. Díky rozmachu cestovního ruchu sem však postupně začali přicházet lidé a brzy tu vyrostlo mnoho hotelů a restaurací. Najdete tu úchvatnou hornatou krajinu, skvělou pro pěší turistiku. Třeba čtyřdenní túra z Mestie do Ušguli opravdu stojí za to.

Vardzia

Je největším středověkým jeskynním městem v Gruzii. Leží v odlehlém údolí na jihozápadě země, pochází z 12. století a v době největšího rozkvětu pojalo až 50 000 lidí. V jeho srdci se nacházel plně funkční klášter. Zemětřesení však velkou část města zničilo a později, když se oblast dostala v 16. století pod osmanskou nadvládu, byla Vardzia opuštěna.

Signagi

Signagi je často označováno za nejhezčí město Gruzie. Hradbami obehnaná osada se rozkládá na náhorní plošině s výhledem na zasněžený Kavkaz ve východní části země. Zachovalá architektura z 18. a 19. století vybízí k návštěvě stejně jako fakt, že leží v centru gruzínského regionu Kachetie, jenž je hlavní vinařskou oblastí země. Takže několikadenní pobyt v Signagi můžete krásně spojit s výletem do některého z vinařství.

Klášter Goris a Tatev

Cesta z Jerevanu do Gorisu je dostatečným důvodem k návštěvě jihu Arménie. V Gorisu se však vyplatí strávit několik dní a prozkoumat okolí. Z města se můžete vydat na pěší túru do Starého Gorisu, odkud se nabízí neuvěřitelný výhled na sopečnou krajinu, podobnou pohádkovým komínům v turecké Kapadocii. Goris je také nejlepší základnou pro cestu do kláštera Tatev. Tento kostel z 9. století stojí na okraji hluboké soutěsky řeky Vorotan a dostanete se k němu lanovou dráhou, která je nejdelší dvoukolejnou lanovkou na světě.

Šeki

Šeki leží na severu Ázerbájdžánu na úpatí Kavkazu. Jeho přitažlivost spočívá v tom, že bylo oblíbeným místem odpočinku na středověké Hedvábné stezce, která spojovala východ a západ. Pozůstatkem této doby jsou paláce přístupné návštěvníkům. Šeki je jinak klidné město, na hony vzdálené kosmopolitní metropoli Baku.

Tbilisi

Kavárenská a barová scéna v hlavním městě Gruzie je obzvlášť živá a v podstatě tu můžete strávit celé dny jen tím, že budete přecházet z jednoho podniku do druhého. Je to také jedno z cenově nejdostupnějších míst na Kavkaze. Najdete tu různé možnosti ubytování, od hostelů pro batůžkáře až po luxusní hotely. V Tbilisi se vyplatí zůstat alespoň dva dny, abyste skutečně poznali staré město, historické trhy, módní bary a bizarní uličky.

Batumi

Batumi leží na pobřeží Černého moře a je známé jako „letní metropole“ či večírků. Podnebí je tu mnohem teplejší než ve zbytku země, takže nechybí ani klasická plážová promenáda. V okolí najdete zajímavá umělecká díla, ale rozmach novodobé architektury přinesl do města víc moderních budov.

Jerevan

Při cestě do kavkazského regionu nesmíte vynechat hlavní město Arménie Jerevan. Určitě vás nezaujme tak jako Tbilisi, ale pokud mu věnujete trochu času, možná budete souhlasit, že je to jedna z nejpodceňovanějších destinací v Eurasii. Najdete tu spoustu muzeí, uměleckých galerií, vináren a módních kaváren, bleších trhů i velkolepé stavby připomínající sovětskou architekturu.

Dilidžan

Národní park Dilidžan na severu Arménie je pro milovníky přírody jedním z nejlepších míst na Kavkaze. Je překrásnou oblastí zalesněných kopců i starobylých klášterů a nabízí nekonečné možnosti pro pěší turistiku a cykloturistiku s vyznačenými stezkami a výborným turistickým informačním centrem. Pokud vás turistika tolik nebaví, navštivte několik větších klášterů, například Hagharcin, kam se dostanete i taxíkem.