Rijeka, Korzo

Rijeka, Korzo Zdroj: Profimedia.cz

Kamenný sloup pro městský prapor v Rijece
Detail sloupu
Rijeka, Korzo
4
Fotogalerie

Kamenný sloup pro městský prapor byl chorvatskému městu Rijeka darován císařem Maxmiliánem

Na počátku stálo vítězství císaře Maxmiliána nad Benátkami. A po něm odměna věrným poddaným z chorvatské Rijeky: dar ve formě kamenného slavnostního sloupu, určeného výhradně pro městský prapor.

Ten nyní představuje svéráznou památku uprostřed průmyslového střediska, kam se čeští turisté zrovna nehrnou. Datován je do počátku 16. století. Robustní tělo sloupu zdobí reliéf patrona města, svatého Víta, který kromě atributů mučednictví drží na své dlani také miniaturní model Rijeky. Ošlehaný slanými větry relativně zdárně přečkal všechny zdejší bouřlivé události. To už nelze říci o rakouské orlici, po níž zůstal pouze prázdný vyhlazený ovál. Odstranili ji Francouzi, když se načas zmocnili jadranského přímoří.

Původně byl sloup vztyčen na Koblerově náměstí před tehdejší radnicí, avšak protože se později úřad stěhoval do nového paláce, putoval sloup s ním. Místní radní si opětovně za čas našli lepší bydlo, ovšem sloup již dále necestoval. Stále dominuje náměstí Rijecké rezoluce, ukrytému kousek stranou od hlavní tepny Rijeky, třídy Korzo.