Vodní žlab Rakytovo

Vodní žlab Rakytovo Zdroj: Profimedia.cz

Vodní žlab Rakytovo
Vodní žlab Rakytovo
Vodní žlab Rakytovo
Vodní žlab Rakytovo
5
Fotogalerie

Vodní žlab Rakytovo nadchne milovníky technických památek i krásné přírody

Neobyčejná technická památka stojí za vidění v dolině Rakytovo poblíž slovenské obce Harmanec v Banskobystrickém kraji.

Tato divoká a strmá dolinka vyhloubená do jižních svahů Velké Fatry sloužila v minulosti – tak jako mnoho dalších v horách středního Slovenska – k plavení dřeva pomocí dřevěného žlabu.

V dolině Rakytovo byl žlab vybudován pravděpodobně již v 19. století a jako jeden z mála přežil (samozřejmě v již nefunkčním a značně poškozeném stavu) až do 21. století. Roku 2000 se z něj stala národní kulturní památka a v roce 2006 prošel za výrazného přispění Evropské unie generální opravou. V dubnu 2007 byl žlab v plné kráse představen veřejnosti.

Podél 2450 m dlouhého žlabu, kterým normálně protéká voda, se můžete vydat vzhůru dolinou. Zpočátku tudy vede chodník, později se však ztrácí mezi kameny a také terén se stává čím dál méně schůdný – objevují se skály, místy má dolina charakter soutěsky.

V dobách, kdy byl žlab funkční, se k hornímu konci žlabu dřevo shromažďovalo po celý rok pomocí koní anebo se sem spouštělo gravitací suchými žleby, tzv. rizňami. Na jaře za vysokého stavu vody se pak nařezané metry spouštěly žlabem dolů.