Laguna Beach: Kalifornie představuje v mnoha myslích v první řadě léto a pláže. Zatímco na severní straně Los Angeles čeká na návštěvníky legendární Malibu, na straně jižní najdete v proslulé Orange County neméně nádherné pláže letoviska Laguna Beach. Ty nabízí nejen tradiční plážové vyžití té nejvyšší kvality, ale také zážitky specifické pro jednotlivé pláže. Na Victoria Beach shlíží tajemná pirátská věž, 1000 Steps Beach je sérií malých zátok a pobřežních jeskynní, které se lidské noze otevírají při odlivu. Další z unikátních aktivit je pozorování velryb v sezóně.

Laguna Beach: Kalifornie představuje v mnoha myslích v první řadě léto a pláže. Zatímco na severní straně Los Angeles čeká na návštěvníky legendární Malibu, na straně jižní najdete v proslulé Orange County neméně nádherné pláže letoviska Laguna Beach. Ty nabízí nejen tradiční plážové vyžití té nejvyšší kvality, ale také zážitky specifické pro jednotlivé pláže. Na Victoria Beach shlíží tajemná pirátská věž, 1000 Steps Beach je sérií malých zátok a pobřežních jeskynní, které se lidské noze otevírají při odlivu. Další z unikátních aktivit je pozorování velryb v sezóně. Zdroj: Profimedia.cz

Bioluminiscenční vlny u San Diega: Ještě o něco dále na jih u San Diega mohou šťastlivci spatřit vskutku unikátní jev – noční moře zářící blankytnou modří. Tento jev je způsoben koloniemi fytoplanktonu ve vodě. Přes den čerpá tento organismus sluneční světlo, dává vodě rudou barvu a způsobuje tak krvavý příliv. V noci však barvu mění na fluorescentní modrou a ukazuje tak oku pozorovatele vskutku éterický zážitek.
Joshua Tree National Park: Kalifornie nabízí vedle všeho dalšího také množství unikátní flóry. Jeden z exemplářů najdeme v národním parku Joshua Tree, pojmenovaném po zde rostoucím druhu palmy. Park zahrnuje dvě pouště v jihovýchodní Kalifornii – ve vyšší nadmořské výšce položenou Mohavskou poušť a níže položenou poušť Colorado. Jedná se o vynikající prostředí jak pro pěší turistiku, tak pro lezce.
Sequoia National Park: Od malých palem vyschlých pouští jižní Kalifornie se přesuneme do centrální Kalifornie k nejmohutnějším stromům světa – obřím sekvojím, vědeckým jménem sekvojovcům obrovským. V národním parku zasvěceném těmto velikánům najdeme ty nejvýznamnější jedince a populace tohoto ohroženého druhu, který roste pouze na západních svazích pohoří Sierra Nevada. Součástí parku je například Les obrů, kde je k vidění pět z deseti nejmohutnějších stromů světa, včetně toho nejmohutnějšího, který nese jméno generála Shermana.
Redwood National Park: Sekvojovcům příbuzné giganty najdeme i při pobřeží severní Kalifornie. Sekvoje vždyzelené sice nejsou tak mohutné jako jejich jižní bratranci, jejich výška z nich však činí nejvyšší stromy světa. Ceněné dřevo sekvojí bylo palivem kalifornské zlaté horečky, a dnes se tak jedná o ohrožený druh. Od počátku minulého století vynakládají ochránci přírody značné úsilí na zachování těchto důležitých zbytků mírných pralesů a součástí této snahy je i národní park Redwood.
Kings Canyon National Park: Na jihu pohoří Sierra Nevada se v sousedství národního parku Sequoia rozkládá národní park Kings Canyon. Prudký, míli hluboký kaňon, podle kterého je park pojmenován, vysekaly do okolních hor ledovce během dob ledových. Dnes kaňonem protéká řeka Kings River, jejíž hlavní přítoky pramení pod nejvyššími vrcholy pohoří. Nejvyšší hora parku North Palisade je zároveň třetí nejvyšší horou pohoří.
10
Fotogalerie

Krásy Kalifornie – od slunných pláží k věčně zasněženým vrcholkům

Kalifornie, zlatý stát západního pobřeží Spojených států amerických, by se v mnoha ohledech dal považovat za samostatnou a suverénní zemi. Sama o sobě je Kalifornie pátou nejsilnější světovou ekonomikou a tento stroj láká přistěhovalce nejen z USA, ale i z celého světa, což státu dodává jeho jedinečnou rozmanitou kulturu. Rozmanitá je i kalifornská příroda, která zahrnuje snad všechny myslitelné přírodní úkazy, od zlatých pobřeží přes unikátní parky až po lyžařské ráje v pohoří Sierra Nevada. Na ty nejzajímavější kalifornské lokality se podíváme v komentované fotogalerii.