Singapore Zoo: Singapurská zoologická zahrada byla vybudována na 28 hektarech při pobřeží jedné z vodních nádrží ve vnitrozemí ostrovního státu v roce 1973. V zoo je k vidění přes tři sta druhů zvířat ve fantasticky realizovaných prostorách. Výběhy jsou vybudovány ve volném a prostorném naturalistickém stylu – klece zde nespatříte žádné – s co nejpečlivěji skrytými bariérami. Specifické biomy jsou v zájmu zvířat vybudovány co nejvěrněji svým předlohám. Zoo skýtá největší chovanou kolonii orangutanů na světě, jejíž členové se volně pohybují po stromech nad hlavami procházejících návštěvníků.

Singapore Zoo: Singapurská zoologická zahrada byla vybudována na 28 hektarech při pobřeží jedné z vodních nádrží ve vnitrozemí ostrovního státu v roce 1973. V zoo je k vidění přes tři sta druhů zvířat ve fantasticky realizovaných prostorách. Výběhy jsou vybudovány ve volném a prostorném naturalistickém stylu – klece zde nespatříte žádné – s co nejpečlivěji skrytými bariérami. Specifické biomy jsou v zájmu zvířat vybudovány co nejvěrněji svým předlohám. Zoo skýtá největší chovanou kolonii orangutanů na světě, jejíž členové se volně pohybují po stromech nad hlavami procházejících návštěvníků. Zdroj: Profimedia.cz

Bronx Zoo: Zoologická zahrada v newyorkském Bronxu se veřejnosti otevřela v roce 1899 a od té doby je důležitou součástí amerického ochranářství. Hrála velkou roli při záchraně amerického bizona, v roce 1916 otevřela první moderní veterinární zoologickou nemocnici a byla klíčovou pro návrat čínského aligátora do volné přírody v roce 2007. Na 107 hektarech na břehu řeky Bronx je k vidění více než sedm set zvířecích druhů z celého světa. Zřejmě nejpůsobivějším zážitkem je jednokolejka vedoucí skrze expozici Wild Asia.
San Diego Zoo: Zřejmě nejznámější americkou zoologickou zahradou je zoo v kalifornském San Diegu. Otevřena v roce 1916 na čtyřiceti hektarech v historickém městském parku Balboa byla tato zoo pionýrem moderních otevřených výběhů snažících se o přesné zpodobnění přirozeného prostředí zvířat. Výběhy jsou konstruovány kolem specifického habitu, ve kterém vedle sebe žije mnoho druhů fauny. Za zmínku stojí expozice Outback, která představuje bohatou kolekci australské fauny včetně tasmánského čerta a největší kolonii koal mimo území Austrálie.
Tiergarten Schönbrunn: Nejstarší stále funkční zoologickou zahradu na světě najdeme ve Vídni. Zoo otevřená v roce 1752 byla nápadem Františka I. Štěpána Lotrinského, manžela Marie Terezie. První slon se do zoo dostal v roce 1770 a následovalo jej mnoho dalších druhů. Dnes je zoo moderním zařízením s úspěšným a dalekosáhlým chovným projektem. Je jednou z mála evropských zoo chovající pandu velkou, a může se dokonce chlubit úspěšně odchovanými mláďaty tohoto zranitelného druhu.
Berlin Zoo: Berlínská zoo je nejstarší a nejznámější německou zoo. Byla založena v roce 1844 a na 35 hektarech představuje více než 1400 druhů a přes dvacet tisíc exemplářů, včetně devíti tisíc v jednom z největších evropských akvárií. Jedná se tak o jeden z největších a nejzevrubnějších souborů zvířat na světě. Je nejnavštěvovanější zoo v Evropě a proslavila se několika dobře známými jedinci, mezi které patřili třeba medvěd lední Knut či panda velká Bao Bao. Se svým rozsahem je berlínská zoo klíčovým hráčem v evropském ochranářství a rozmnožovacích programech.
Beijing Zoo: Pekingská zoologická zahrada je nejstarší zoo v Číně a jedním z nejstarších veřejných parků v zemi. Otevřena byla v roce 1907 v pozdním období dynastie Čching a svojí architekturou připomíná klasické čínské zahrady s hustým porostem stromů, širokými záhony a lotosovými rybníčky. Zoo se pyšní více než 450 druhy a dalších 500 je k vidění v rozsáhlém akváriu. Specialitou zahrady jsou ohrožené čínské endemické druhy, mezi které patří například panda velká, panda červená, opička langur čínský či tygr čínský. Impozantní je i bohatý fond velké fauny.
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejznámější světové zoo

Zoologické zahrady jsou oblíbeným výletním cílem snad v každém větším městě. Není divu – jedná se o přístupná místa nabízející exotickou a naučnou podívanou v ideálním časovém rozsahu. Své si v nich najdou děti, teenageři i dospělí. Na ty nejproslulejší světové zoo se podíváme v komentované fotogalerii.