Montezuma Castle

Montezuma Castle Zdroj: Profimedia.cz

Montezuma Castle
Montezuma Castle
Montezuma Castle
4
Fotogalerie

Montezuma Castle: Skalní obydlí indiánského kmene Sinagua tvořilo bezpečný úkryt před vetřelci

Poblíž města Sedona v Arizoně leží jedno z nejznámějších zachovalých skalních obydlí starých indiánů a je chráněno jako národní památka.

Indiáni kmene Sinagua (odvozeno ze španělštiny, znamená „bez vody“) začali ve 13. století budovat toto obydlí posazené asi 33 metrů nad údolím ve výklenku skalního útesu. Tito zemědělci byli závislí pouze na srážkové vodě, neboť zde nebyly žádné prameny ani studny, které by umožnily závlahy. Jejich skalní obydlí je pětipodlažní, má dvacet místností a stěny vyplňující skalní oblouk jsou 30 cm silné. Vstup byl možný pouze po žebřících, které spolu s malými vstupními otvory do místností měly obranný význam a zajišťovaly větší bezpečnost před vetřelci.

Kolem roku 1400 však indiáni své obydlí náhle opustili a záhadné důvody jejich odchodu jsou stále předmětem spekulací historiků. První osadníci ji mylně přisuzovali Aztékům, a proto ji pojmenovali po jejich vládci Montezumovi. V nedaleké budově muzea je možné navštívit expozici s mnoha artefakty vypovídajícími o životě zdejších indiánů i o přírodě Arizony.