Italské město Caltagirone

Italské město Caltagirone Zdroj: Profimedia.cz

Italské město Caltagirone
Italské město Caltagirone
Italské město Caltagirone
Italské město Caltagirone
Italské město Caltagirone
17
Fotogalerie

Caltagirone: Italské město, které zemětřesení proměnilo v centrum sicilské keramiky

Navštívíte-li Sicílii, nezapomeňte se zastavit ve městě Caltagirone. Leží v jižní části ostrova v provincii Catania, asi 70 km jihozápadně od stejnojmenného hlavního města provincie, v nadmořské výšce 608 m. Se svými 39 tisíci obyvatel je v současnosti největším městem provincie.

Kromě několika památek, zejména baziliky sv. Jakuba (S. Giacomo), je město známo především jako centrum oblasti s tradiční krásnou keramikou. Skutečně, při procházkách ulicemi starého centra můžete vidět keramiku nejen v početných obchůdcích, patřících jednotlivým drobným výrobcům, ale také na ulicích i na tak netradičních místech, jako jsou fasády kostelů, mosty nebo schodiště. Podíváte-li se do krámků, zdaleka nenajdete jen klasické hrníčky, talířky, vázičky, misky, figurky apod., ale někdy přímo „výjevy ze života“, např. značně kýčovitý kulečníkový stůl i se čtyřmi hráči zabranými plně do hry.

Na budovách a dalších stavbách se zde začaly používat keramické prvky od roku 1693. Dne 11. ledna toho roku bylo město značně poškozeno zemětřesením. A právě při výstavbě nových budov a opravě starých začala být keramika jako zdobný prvek využívána. Mezi největší rarity patří schodiště vedoucí ke kostelu Santa Maria del Monte. Schodiště pochází z roku 1600, ale keramický motiv byl na čelní stranu každého ze 142 schodů umístěn až v roce 1953.