Tématický park Window on China na Taiwanu

Tématický park Window on China na Taiwanu Zdroj: Profimedia.cz

Tématický park Window on China na Taiwanu
Tématický park Window on China na Taiwanu
Tématický park Window on China na Taiwanu
Tématický park Window on China na Taiwanu
Tématický park Window on China na Taiwanu
18
Fotogalerie

Tématický park Window on China na Tchaj-wanu: Dominanty světové architektury jako na dlani

Míjím pařížskou Operu, dva kroky vedle stojí šikmá věž v Pise a naproti ní se tyčí moskevský chrám Vasila Blaženého. Že to zní trochu bláznivě? Pro většinu z vás ano, pokud jste nenavštívili Window on China na Tchaj-wanu.

Miniaturní svět, druhý největší svého druhu na naší planetě, jeho tvůrci už před 33 lety usadili do malebné krajiny rozkládající se mezi městy Lung-tan a Chung-li a pohořím Shiueshan. Právě jeho vrcholky se proto až symbolicky tyčí nad parkem, ve kterém můžete zhlédnout všechny nejvýznamnější stavby na zemi.

Nejen samotný Tchaj-wan, ale i Čínu, Asii, Evropu i Ameriku tu máte doslova na dlani. Pochopitelně nejdůkladněji je představen samotný ostrovní stát, a především jeho hlavní město, Tchaj-pej. Určitým fenoménem metropole je bezesporu doprava, a tak první část areálu zaujímá obří přístav, Čankajškovo mezinárodní letiště, rychlostní komunikace i železnice. Úžasný svět, který mne svou atmosférou umocněnou věrnými kopiemi jednotlivých modelů, hudbou, ale i okolní flórou tvořenou nádhernými bonsajemi ihned vtáhl do sebe.

Najednou za mnou zazněla siréna. Až jsem se lekl. Houkání rychlíku, jenž se přímo vyřítil z tunelu z jednoho z okolních minikopců, mě rychle probral z údivu, a než jsem se vzpamatoval, začaly v nedaleké loděnici slavnostně vyhrávat dvě kapely doprovázející spouštění nově vyrobené lodi na vodu.

O kus dál jezdilo po hladině několik dalších člunů i větších plavidel, v jedné zátoce kotvila i válečná loď vyzbrojená vrtulníky, na břehu pak bylo vše, co ke každému přístavu patří - tedy překladiště zboží s obřími jeřáby, nákladní nádraží vybavené i funkční myčkou vagonů a nechyběl ani svítící maják.

Ale nejen nové vymoženosti techniky se proháněly na ploše o velikosti zhruba 100 metrů čtverečních. Do hor tyčících se do závratných výšin supěla mašinka patřící mezi vlakové pradědečky. Ovšem pokrok je pokrok, říkal jsem si, když jsem zamířil k letištní ploše, po níž zrovna rolovalo několik boeingů různých zahraničních společností. Nejkratší cesta k němu vedla podél dálnice, i ve všední den plné aut.

Stavby z celého světa

Z Čankajškova letiště je to do Tchaj-peje asi 40 km, ve Window on China vám cesta uteče mnohem rychleji. Ani jsem se nenadál a ocitl se před prezidentským palácem. Zrovna ve chvíli, kdy probíhala vojenská přehlídka. Pokud se jí nechcete zúčastnit, můžete navštívit památník velkého vůdce, bránu Čing-fu, rozjímat máte možnost v konfuciánském chrámu Čang-wua či buddhistickém chrámu Lung-šan založeném roku 1786 a své zážitky potom vypsat svým příbuzným a známým na místní poště.

Všechny prezentované stavby jsou důkladně popsány v čínštině i angličtině. Dozvíte se vše o jejich historii, v případě svatostánku Čang-wua i o samotném Konfuciovi. Ten se narodil v Číně, nejlidnatější zemi světa, do níž se tady díky architektům přenesete několika kroky. Zámek Čeng-či z období dynastie Ming, celodřevěná pagoda Fo-kung z roku 1056 a pochopitelně zakázané město a slavná čínská zeď jsou největšími lákadly této expozice, která zároveň uzavírá první polovinu celého parku.

Do té druhé se dostanete malým vláčkem, pojmenovaným po řece Nilu. Bylo mi jasné, že dalším kontinentem bude Afrika prezentovaná památkami z doby faraonů. Chtěl jsem ale dokončit návštěvu Asie a zamířil k nejznámější hrobce na světě, Tádžmahal. Z Ameriky mne nejvíce okouzlily mexické pyramidy a socha Svobody.

Doma je ale doma. Fotím si římský Pantheon, obcházím holandské mlýny a dorazím na Akropolis v Athénách. Škoda jen, že tu chybí něco z Čech. Vzhledem k tomu, jak si Tchajwanci v poslední době naši zemi oblíbili, je podle ředitele parku Window on China možné, že třeba Chrám sv. Víta se tu brzy objeví.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: