Líbivá alpská krajina a železo-betonový "pomník".

Líbivá alpská krajina a železo-betonový "pomník". Zdroj: Profimedia.cz

Přehrada Gleno je dnes jen smutnou vzpomínkou na tragickou událost.
Letecký pohled na jezero a zbytek přehrady.
Jezero pod bývalou přehradou.
K přehradě se nejsnáze dostanete z vesničky Pianezze.
Okolí přehrady je dnes oblíbeným cílem horských turistů.
6
Fotogalerie

Přehrada Gleno: Betonová kráska s tragickou minulostí

V malebném údolí mezi horami Lombardie v severní Itálii stojí přehrada, nebo spíše polovina přehrady. Jakkoli je dnes místo fotogenické, připomíná tragickou událost z roku 1923. Přehrada Gleno měla dodávat elektřinu provincii Bergamo, ale kvůli chatrné stavbě se její střední část po naplnění nádrže zhroutila a prudká vlna smetla celé údolí. Připravila o život 356 lidí.

Původně schválený projekt přehrady byl zděný, ale kvůli nedostatku financí se v polovině výstavby přepsal a stavba byla dokončena v duchu železobetonové konstrukce víceobloukového typu. Dvě stě dvacet metrů dlouhá a 46 metrů vysoká stavba tak brzy podlehla síle gravitace.

Podvodný projekt

Časně ráno, 1. prosince 1923, asi 40 dní po prvním úplném naplnění nádrže, došlo k tragédii. Osmdesát metrů dlouhá část přehrady se zbortila a masa vody valící se z výšky 1500 metrů nad mořem s sebou vzala tři vesnice, pět elektráren, několik mostů a řadu budov a továren. Počet lidských obětí byl vyčíslen na 356.

Při následném šetření se zjistilo, že beton použitý v klenbách byl nekvalitní a vyztužený protigranátovým šrotem, jenž se používal během 1. světové války. Existovaly také náznaky, že hráz byla špatně spojena se základem a beton nebyl při plnění nádrže zcela vytvrzený.

Šéfové společnosti a projektanti, údajně zodpovědní za tuto katastrofu, skončili před soudem. Procesy se konaly od ledna 1924 do července 1927. Byli shledáni vinnými a odsouzeni. Z prověření skutečností vyplynulo, že práce byly provedeny špatně kvůli nízkému rozpočtu. Stavební úřad navíc kontroloval práce jen nedbale.

Vrtěti psem

Po 95 letech se objevily nové důkazy. Přehradu mohlo například zničit odpálení výbušniny. V průběhu let se také často mluvilo o její rekonstrukci, ale nikdy se nenašel dostatek financí, a tak Gleno zůstává stále stejná. Jako památník a připomínka oné tragické události.

V důsledku této katastrofy Italové téměř úplně opustili víceobloukový design, ačkoli sám o sobě příčinou nehody nebyl.

Místo, kde příroda odpouští lidem

K přehradě se dnes nejlépe dostanete pěšky z vesnice Pianezze ležící v provincii Vicenza. Cesta začíná nedaleko návsi, u kašny. Až k ní vás dovede překrásná točitá stezka, vedoucí zčásti lesem, zčásti úsekem vyhloubeným ve skále, odkud se naskytne nádherný výhled do údolí. Zřícenina přehrady Gleno leží ve výšce 1534 metrů a procházka k ní trvá asi hodinu. Pro zdatnější turisty jsou tu další kilometry putování, kdy od jezera za přehradou můžou během tří hodin dojít až k horské chatě Tagliaferri ležící ve výšce 2328 metrů, která je mimochodem nejvýše položenou chatou v Orobských Alpách.