Marek Holeček a Gašerbrum – nový dokument

Marek Holeček a Gašerbrum – nový dokument Zdroj: Bontonfilm.cz

Marek Holeček a Gašerbrum – nový dokument
Marek Holeček a Gašerbrum – nový dokument
Marek Holeček a Gašerbrum – nový dokument
Režisérka Markéta Ekrt Válková a Mára Holeček
5
Fotogalerie

Marek Holeček a Gašerbrum – nový dokument

Horolezec Marek Holeček v celovečerním dokumentu představuje svůj výstup na pákistánskou horu Gašerbrum I.

Hora Gašerbrum I, označovaná jako K5 a známá také jako Skrytý štít, je s nadmořskou výškou 8080 metrů jedenáctým nejvyšším vrcholem světa. Nachází se v okrese Šigar v regionu Gilgit-Baltistán a je součástí stejnojmenného masivu v oblasti Karákóram v Himálaji. Často se tvrdí, že Gašerbrum znamená Zářící stěna, což je pravděpodobně odkaz na dobře viditelnou stěnu sousedního vrcholu Gašerbrum IV. Význam jména je však poetičtější – ve skutečnosti pochází ze slov rgaša (krásný) + brum (hora), tedy Krásná hora. Do českých kin míří celovečerní dokument o jednom z nejvýznamnějších světových horolezců současnosti, Marku Holečkovi, jenž právě Gašerbrum I zdolal. A nebyla to lehká cesta.

Velké úspěchy

Marek Holeček získal jako první Čech v roce 2018 spolu se spolulezcem Zdeňkem Hákem mezinárodní ocenění horolezců Zlatý cepín – Piolet d’Or – a pak znovu v roce 2020. V těchto letech se, laicky řečeno, stal mistrem světa v horolezectví. Na nejvyšší hory světa leze bez kyslíku náročným alpským stylem. Jeho extrémní přístup k horám i životu mu přináší úspěchy a také problémy.

„Film Mára jde do nebe se dívá Marku Holečkovi takzvaně pod pokličku, poodhalí i jeho bolesti a strachy. Díváme se na něj očima druhých a je to často pohled překvapivě upřímný. Dá se vlastně definovat horolezec jinak než slovy šílenec, hazardér, sebestředný sobec? ptá se režisérka Markéta Ekrt Válková.

Během natáčení byla režisérka s Holečkem v těsném kontaktu, na výslednou podobu filmu však horolezec ani nikdo z jeho okolí vliv neměl. Snímek Marka představuje nejen prostřednictvím scén z velehor a jeho vlastních slov, ale také očima rodiny, kolegů a přátel. „Marek působí stále upřímným, otevřeným dojmem. Často není jasné, kdy je to jen role. Tváří má víc a naším úkolem bylo odhalit je. Jeho mysl se musí neustále něčím zaměstnávat. Často jsou to povrchnosti, protože sám k sobě, ke své podstatě, nemá chuť se přiblížit, dodává Markéta Ekrt Válková.

Režisérka točila s  Holečkem dva roky, film Mára jde do nebe rámuje jeho pět pokusů o prvovýstup na Gašerbrum I. Úspěšná totiž byla až pátá expedice a snímek sleduje i ty nepovedené, a dokonce tragické. Během jedné z nich totiž přišel o kamaráda a spolulezce, jenž přímo před jeho očima spadl z výšky tisíc metrů.

Pohled režisérky na Holečka se v průběhu natáčení měnil. „Marek navenek působí jako suverén, zpočátku mě i dráždil jeho způsob humoru, jeho chlapáctví. Dnes už vím, že pravdy o sobě se také dopouští, ale ve směsi zlehčování a chlapského humoru se to těžko poznává. Takových mužů ubývá. Už dnes se dají označit jako ohrožený druh. Směs obětavosti, kamarádství, ješitnosti, sobectví, a především slabosti a síly zároveň. Neopakovatelná, třaskavá kombinace,“ popisuje režisérka.

Ve filmu jsou použity vlastní unikátní záběry Máry Holečka ze všech pokusů o Gašerbrum I.

V kinech od 19. května 2022.