Bjarnarey, Vestmanské ostrovy, Island

Bjarnarey, Vestmanské ostrovy, Island Zdroj: Jiří Soural

Russellův ledovec, Grónsko
Reine, Lofoty, Norsko
Alkhornet, Špicberky
4
Fotogalerie

Polární srdcovky cestovatele Jiřího Sourala

Mnoho lidí si může myslet, že Arktida jsou jen nepřístupná a nehostinná místa kdesi daleko na severu. Je tam zima, mráz a led, nic tam není a nic tam nežije. Opak je pravdou. Jsou to nádherné, rozmanité krajiny s členitými fjordy, lemovanými zasněženými masivy hor a mohutnými ledovci. Tundra hrající všemi svými barvami. Úžasné přírodní rezervace plné divokých zvířat, která můžete pozorovat zblízka, protože se nebojí člověka.

1) Bjarnarey, Vestmanské ostrovy, Island

Chtěli byste tady žít? Alespoň pár dní? Tohle by vás asi napadlo stejně jako mě, když jsem trajektem přejel z Islandu na nedaleké Vestmanské ostrovy. Bjarnarey je jeden z osmnácti z nich, neobydlený solitér s majestátní kulisou známé sopky Eyjafjallajökull v pozadí. Chatka na ostrově slouží k ubytování jako lodge a je přístupná pouze lodí. Ten pohled mě úplně dostal. Na kombinaci romantiky, dobrodružství a divoké přírody bych se vydržel dívat celé hodiny.

2) Russellův ledovec, Grónsko

Místem, kde pobřežní pásy grónské tundry pozvolna přecházejí v první splazy Grónského ledovce (Velký ledovec), je Russellův ledovec. Nachází se asi 25 km od mezinárodního letiště v Kangerlussuaqu, kam se dá doletět přímo z Evropy, a k Russellovu ledovci dojít buď pěšky jako hikeři, nebo busem jako turisté. Krása zdejší krajiny vyniká zejména v době grónského podzimu (půlka srpna až půlka září), kdy příroda hraje červenými, žlutými a zlatavými barvami a vytváří tak nádherný kontrast s modrobílou stěnou ledovce. Pro většinu hikerů na Arctic Circle Trailu je to zlatý hřeb a vyvrcholení celého treku.

3) Reine, Lofoty, Norsko

Jeden renomovaný časopis kdysi nazval Reine nejkrásnější vesničkou na světě. Dokonalý soulad malebnosti barevných domečků posazených mezi divoké skály lofotských fjordů bere dech pozorovatelům v každém ročním období a počasí. Nejhezčí bývá krajina v zimě, kdy jsou skály pocukrované sněhem jako z pohádky a je tady nejméně turistů. Reine leží na nejjižnějším cípu souostroví Lofoty, je ale dobře dostupné autem nebo trajektem z norské pevniny. Určitě doporučuji se tu na pár dní ubytovat ve stylových rybářských chatkách (rorbu) a projezdit a prochodit si celé blízké okolí. Na vrcholky některých skal vedou značené stezky a výhledy z nich jsou nezapomenutelnými zážitky z již tak nádherných Lofot.

4) Alkhornet, Špicberky

Obrovský skalní masiv Alkhornet v ústí Istfjordenu (= ledový fjord) nedaleko od hlavního města Longyearbyen a krajinu na jeho úpatí jsem sám pro sebe při expedici na Špicberky nazval „Arktický park“. Divoká zvířata tady máte doslova na dosah. Nemají z lidí strach, a tak je můžete pozorovat na několik málo metrů. Je jen pár míst na Zemi, kde tohle můžete zažít – Antarktida, Galapágy… a Špicberky k nim patří. Na skalách Alkhornet hnízdí desetitisícové kolonie ptáků, na úpatí skal se pasou sobi, uvidíte i husy a ptáky bernešky. Polární lišky loupí v ptačích hnízdech vajíčka. Na pobřeží můžete pozorovat kolonie mrožů a po hladině fjordu se na ledových krách plaví tuleni. A lze jen tušit, kdy se objeví Jeho Veličenstvo – král Arktidy: lední medvěd.