Vyhlídka od bunkrů nad městem, jež jsou živým památníkem občanské války, má atmosféru, na kterou budete dlouho vzpomínat.

Vyhlídka od bunkrů nad městem, jež jsou živým památníkem občanské války, má atmosféru, na kterou budete dlouho vzpomínat. Zdroj: Archiv Veroniky Kratochvílové

Působivé pozůstatky protiletadlové obrany se táhnou přes svahy kopce Turó de la Rovira.
Snad každý, komu se naskytne příležitost rozhlédnout se z terasy s mozaikovým zábradlím, propadne jeho kouzlu.
Výhled na město z terasy Parku Güell.
Pohádkový svět podla Gaudího.
Ze severozápadní strany pomrkává na Barcelonu obří kolo.
6
Fotogalerie

Barcelona jako na dlani: Nejkrásnější vyhlídky nad městem

Fascinující Gaudího architektura, venkovní tržiště, zapadlé tapas bary, parky, bulváry, zahrady i pláže. Procházka po Barceloně je jako život sám. Chvíli vede dolů, chvíli nahoru. Abyste se v jejích zákrutech neztratili a udělali si přehled o všech místech, která ukrývá, prohlédněte si ji nejprve z ptačí perspektivy.

Gaudího vyhlídková terasa

Původně chtěl nejznámější katalánský architekt postavit na kopci Turó del Carmel zahradní město s 60 obytnými parcelami. Jenže tehdejší obyvatelé jeho nadčasový záměr moc nepochopili a o bydlení na kopci nad městem neprojevili valný zájem. Nezbylo, než aby tu postavil dům pro sebe a zadavatele projektu Eusebiho Güella a zbytek plochy využil pro vybudování svého pohádkového parku. Osmnáct hektarů nevyužité plochy proměnil do podoby, která dokáže překvapit, i kdybyste místo navštívili stokrát. Snad každý, komu se naskytne příležitost rozhlédnout se z terasy s mozaikovým zábradlím, propadne jeho kouzlu. Neopakovatelný výhled na město i moře na horizontu spolu s detaily jako vystřiženými z říše divů sem každoročně lákají turisty z celého světa. Důmyslný systém však nedovolí, aby si tu lezli po hlavách, ale pustí jich jen přiměřené množství. Pokud si chcete užít opravdu autentickou atmosféru, vyrazte sem časně zrána.

Pohoda u bunkrů Carmel

Ať už se v Barceloně zeptáte kohokoli, většinou vám do výběru svých oblíbených míst přiřadí i tohle. Vyhlídka od bunkrů nad městem, jež jsou živým památníkem občanské války, má atmosféru, na kterou budete dlouho vzpomínat. Působivé pozůstatky protiletadlové obrany se táhnou přes svahy kopce Turó de la Rovira a snad nikde jinde ve městě nenajdete takové ticho a klid jako tady. Sedět na starém opevnění, popíjet víno a dívat se do dálky patří mezi oblíbené kratochvíle mladých milenců, nadšených fotografů i rozjetých partiček puberťáků, kteří tu tráví většinu víkendových večerů. Kochat se rozsvíceným městem může být totiž ještě o trochu zábavnější než protancovat dvoje tenisky na plážové diskotéce. Třebaže radnice bunkry v nedávné době revitalizovala a opatřila nachytřovacími cedulemi, rozhodně nepatří mezi vyhledávané cíle turistů, a tak pokud dostanete chuť zmizet z davu turistů, najdete tu odpočinek. Odměnou za ohleduplné chování i výstup vám bude výhled na zvlněné kopce a nekonečný horizont. Nejsnáze se sem dostanete z centra autobusem V17. Řidiči nebo spolucestujícím stačí nahlásit, že jedete k bunkrům, a oni už vám poradí, kde vystoupit a na jakou stranu se vydat.

Z kouzelného světa na hoře Tibidabo

Ze severozápadní strany pomrkává na Barcelonu obří kolo, které je spolu s dalšími oldschoolovými atrakcemi součástí zábavního parku, jenž byl na vrcholu Tibidabo otevřen už v roce 1901. Tuhle fascinující vyhlídku dobudete nejsnáze zubačkovou lanovkou nebo kyvadlovým autobusem.

512 metrů vysoké Tibidabo je nejvyšším bodem přírodního útvaru Serra de Collserola a ujít byste si je neměli nechat právě proto, že je odtud jeden z nejkrásnějších panoramatických výhledů na celé město.

Až se popasujete s atrakcemi, jako je obří letadlo El Avión nebo houpací věž Talaia, která se na Tibidabem kývá již od roku 1921, zaměřte pozornost také na kostel Temple de Sagrat Cor se sochou Ježíše nápadně připomínající tu v Rio de Janeiru. Z jeho věže je navíc výhled ještě o poznání výjimečnější. Představuje totiž vůbec nejvyšší bod v celém širém okolí.