Mladé dívky jsou nezbytnou součástí festivalu růží.

Mladé dívky jsou nezbytnou součástí festivalu růží. Zdroj: Profimedia.cz

Sklizeň růží v Kazanlaku má své neopakovatelné kouzlo.
Bujarými oslavami žije město nejméně tři dny v kuse.
Údolí růží je srdcem Bulharska
Malby na jedné z thráckých hrobek v Kazanlaku.
Vstup do thrácké hrobky.
7
Fotogalerie

Kazanlak: Bulharské město festivalů, hojnosti a růží

Bulharsko je pěstováním růží proslulé. Tyto voňavé květiny se tu začaly pěstovat už v 16. století za dob osmanské říše, která ovládala Balkán a podporovala jejich pěstování pro výrobu cenné růžové vody. Dodnes hrají důležitou roli pro celkovou ekonomiku země a tradiční festival v Údolí růží, který se tu koná koncem května nebo začátkem června, je proto považován za kulturní a společenský vrchol sezony.

Královna květin

Růže, které jsou dnes jedním ze symbolů Bulharska, se dnes pěstují především v oblasti kolem města Kazanlak. To je považováno za hlavní centrum jejich pěstování, protože klimatické podmínky v této oblasti jsou pro ně ideální. Každoročně jich tu sklidí tisíce tun. Sklizeň probíhá tradičním způsobem, kdy se květy trhají ručně v časných ranních hodinách, aby byly bohaté na cenné esenciální oleje. Následně se ihned převezou do destilačních zařízení, kde se s nich získává růžová voda a olej.

Oslava úrody

Tradiční festival růží se v Kazanlaku koná už bezmála 120 let, vždy ke konci května nebo na začátku června, podle počasí. V této době začíná růžová sklizeň, která je dost náročná a trvá přibližně měsíc. Oslavy jsou pokaždé trochu jiné, ale vždy mají podpořit tradiční pěstování a sklizeň v oblasti a nabídnout návštěvníkům mnoho zajímavých aktivit. Mezi nejvýznamnější patří tradiční ceremoniál sklizně, kdy místní zemědělci předvádějí, jak se růže sklízejí a jak se z nich následně vyrábí růžová voda. Dalšími lákadly festivalu jsou například výstavy růží, ukázky jejich tradičního zpracování a růžových výrobků, růžová královská korunovace, folklorní tance a gastronomické speciality.

Thrácká minulost

Pokud se festivalu zúčastníte, můžete u stánků obdivovat velké množství přírodní kosmetiky z růží, parfémů, růžového oleje a růžové vody, ale také koření, likéry či jiné růžové speciality. V době mimo festival vám stejně dobře poslouží muzeum růží, které je jediné svého druhu na světě. Do očí vás ale nejspíš udeří také suvenýry odkazující na údolí thráckých vládců. Kazanlak totiž ukrývá hned několik thráckých hrobů, které jsou součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Tyto hrobky byly postaveny ve 4. a 3. století př. n. l. a zdobí je nádherné fresky, které zobrazují životy thráckých aristokratů a rozhodně stojí za bližší prozkoumání.

Kazanlacký jam

Z Kazanlaku si kromě růží a thráckých suvenýrů můžete přivézt ještě jeden velmi zajímavý artefakt. Kazanlacký jam, který se v této oblasti vyrábí už od dob antiky, je keramická nádoba nevšedního tvaru a má v místní kultuře zvláštní význam. Jeho kulatý nebo oválný tvar a vysoký, úzký krk z něj dělají ideální nádobu pro uchovávání nápojů a potravin nebo právě růžové vody. Nádoby se vyrábějí z kvalitní jílovité hlíny a zdobené jsou ručně malovanými motivy. V Kazanlaku a okolních obcích se každoročně koná také tradiční festival Jamfest, během kterého jsou k vidění ty nejkrásnější a nejkvalitnější z nich.

Kazanlacký balkán

Pokud by vás náhodou všechny ty bujaré kazanlacké oslavy a festivaly zmohly a potřebovali byste si vyčistit hlavu, stačí si udělat výlet na Kazanlacký balkán. Horský hřeben pohoří v blízkosti města je oblíbený jak mezi turisty, tak horolezci. Najdete tu mnoho přírodních zajímavostí, malebných horských vesnic i historických památek, včetně starověké thrácké hrobky Goljama Kosmatka.