I ve Flims se jezdí závody. Například Swiss Epic.

I ve Flims se jezdí závody. Například Swiss Epic. Zdroj: Profimedia

Přes Portes du Soleil vede i desátá etapa Tour de France.
I takhle může vypadat lanovka pro cyklisty.
Švýcarský „Grand Canyon“
Okolí Flims si zamilují nejen cyklisté.
Letecký pohled na jezero Caumasee ve Flims.
6
Fotogalerie

Nejlepší alpské cyklostezky, traily a downhilly

Ať už se chcete jen v klidu projet a pokochat se úžasnou přírodní scenerií, nebo zažít trochu adrenalinu při trailech a downhillech divokou přírodou, Alpy jsou pro tyhle zážitky jako stvořené. A je jedno, jestli s horskou cyklistikou teprve začínáte, nebo jste ostřílení bikeři. Nabízíme pár míst, která by se ve vašem letním plánovacím kalendáři rozhodně měla objevit.

Flims – Laax – Falera, Švýcarsko

V největším švýcarském kantonu Graubünden je, co se světoznámých lyžařských středisek týče, opravdu velká konkurence. Například Davos nebo Svatý Mořic, který hostil už dvě zimní olympiády, asi není třeba představovat. Tyto Mekky lyžařů mají svůj ekvivalent v podobě vesniček Flims, Laax a Falera, které se těší stejnému věhlasu a oblibě u cyklistů.

Zdejší značené cyklotrasy totiž nabízejí celkem 330 kilometrů, a to navíc v oblasti, kdy je horizont na severu lemovaný hradbou třítisícovek, jimž dominuje Sardona, zapsaná na seznam UNESCO. Při pohledu směrem na jih se pokocháte výhledem na hluboký kaňon řeky Rýn, který vznikl před 10 tisíci lety, kdy se z horského masivu utrhlo až 10 miliard krychlových metrů horniny, což byl historicky největší alpský sesuv. O jeho majestátnosti svědčí také přezdívka Švýcarský Grand Canyon.

Nezapomenutelné výhledy

Jelikož některé trasy začínají ve výškách až 2000 metrů nad mořem, o velkolepé výhledy rozhodně nebude nouze. Na všechny vrcholky vás vyveze lanovka, takže svaly na nohou využijete až při sjezdu dolů. A to například na Segnes trailu. Tato nově otevřená cyklostezka propojuje všechny tři vesnice a na 4,5kilometrové délce vás provede klopenými zatáčkami přes skalní desky, lávky a jiné atrakce, které ale bez obav zvládne i amatér. Kdo by neměl na jejím konci dost, může pokračovat po legendárním Runca trailu, který na Segnes přímo navazuje, a dopřát tak nohám dalších sedm kilometrů zábavy.

Portes du Soleil

Na hranicích mezi Francií a Švýcarskem se nachází další vyhlášené místo pro všechny milovníky horských kol. Oblast Portes du Soleil se rozprostírá mezi Mont Blankem a Ženevským jezerem a se svými dvanácti středisky patří mezi největší na světě. Jedna z dvaadvaceti lanovek, určených přímo pro horská kola, vás vyveze třeba i na start trasy, na které se pravidelně koná světový šampionát horských kol. Pokud si troufnete, můžete se tak poměřit s těmi nejlepšími na světě. Ale jelikož žádný učený z nebe, na rozdíl od kola, nespadl, možná nebude od věci nejdřív své dovednosti a techniku vypilovat ve zdejší vyhlášené škole Les Gets Bike School. Poté už budete moci bez obav zdolávat až 600 kilometrů vyznačených tras. Vybírat můžete od nejjednodušších vyjížděk pro rodiny s dětmi až po těžké downhillové a freeridové tratě. I kdybyste ale omylem zabloudili na některou z těch technicky náročnějších, nemusíte se bát. O vaši bezpečnost se tu postarají cyklohlídky, jejichž členové denně projíždějí všechny tratě, aby se ujistili o jejich kvalitě a případně poskytli pomoc těm, kdo své síly přecenili.