Na rozsáhlých makových polích kolem Armschlagu se pěstují tři druhy máku – běžný tmavý (modrošedý) i vzácný bílý a šedý, což je odrůda typická pro Waldviertel.

Na rozsáhlých makových polích kolem Armschlagu se pěstují tři druhy máku – běžný tmavý (modrošedý) i vzácný bílý a šedý, což je odrůda typická pro Waldviertel. Zdroj: Shutterstock

Pěstování máku má v tomto kraji skutečně dlouhé tradice, dá se doložit už v době kamenné.
V září makovice dozrávají a po sklizni se pořádají veselé dožínky.
Místní restaurace nabízí nepřeberné množství makových specialit. Teď aktuálně v kombinaci s medvědím česnekem.
Vedle makových polí se ve vsi nachází maková zahrádka, v níž se pěstují především okrasné odrůdy máku a příbuzných rostlin z čeledi Papaveraceae.
Z vesnice vede několik naučných stezek, na nichž je možné se dozvědět o různých zajímavostech spojeným s mákem a zároveň se projít příjemnou waldviertelskou krajinou polí a lesů.
6
Fotogalerie

Armschlag: Maková vesnice jako z pohádky

Mohla by to být úplně obyčejná dolnorakouská vesnice. To by ovšem místní obyvatelé nemohli být pracovití a podnikaví Rakušané. Armschlag ležící v regionu Waldviertel, tedy asi 50 kilometrů od českých hranic někde mezi Šumavou a Dunajem, si nejen mezi místními vysloužil přezdívku Mohndorf – Maková vesnice. Miliony červených, růžových a fialových květů sem každoročně lákají nadšené fotografy a turisty. Vy sem ovšem můžete vyrazit třeba právě teď.

Pěstování máku má v této oblasti dlouhou tradici, o čemž svědčí doklady sahající až do doby kamenné. Svého času byl dokonce obchodován jako komodita na londýnské burze, pak ovšem upadl v zapomnění. Ačkoliv ho na dlouhou dobu zastínilo pěstování brambor, obyvatelé Armschlagu se před více než třiceti lety rozhodli vrátit ke kořenům a naplno se věnovat pěstování máku a všemu, co je s ním spojeno. Od jídla přes kosmetiku z makového oleje až po svérázný lokální folklor. Dotáhli to dokonce tak daleko, že si svůj „waldviertelský šedý mák“ nechali patentovat.

Makový ráj

Na ploše více než 200 hektarů se v okolí Armschlagu pěstují tři druhy máku. Běžný tmavý, ale i vzácný bílý a šedý, což je právě specifická odrůda této oblasti. Přímo ve vsi se nachází maková zahrádka, v níž místní pěstují okrasné odrůdy máku a příbuzných rostlin z čeledi Papaveraceae. Roste jich tu kolem 30 druhů, ale pro návštěvníky, kteří sem dorazí mimo hlavní sezonu, je osazena i dalšími kvetoucími rostlinami. Vedle ní stojí dřevěný pomník znázorňující tři makovice. Na parkovišti je k vidění monumentální obraz, patrně nejdelším s motivem máku na světě. Namaloval ho waldviertelský umělec Karl Moser a barevnými květy a makovicemi vyzdobil dílo o délce 60 metrů. A aby toho máku nebylo málo, v místní hospodě můžete ochutnat makové pečivo, knedlíky, nudle s mákem, omelety, dorty, makovou zmrzlinu nebo třeba kapra v makovém obalu.

Cesta kolem makových polí

Přímo ze vsi vede několik naučných stezek, které poukazují na zajímavosti spojené s pěstováním máku, ale také vyprávějí o místní historii a pověstech. Waldviertelská krajina polí a lesů je malebná, a tak stojí za procházku i bez zastávek u naučných cedulí.

Několikrát do roka ožívá Armschlag makovými slavnostmi. Místní se převlékají do vlastních krojů, na nichž převládají barvy máku. V březnu tu slaví den máku, který zahajuje selský rok, a v červenci, když už jsou pole zbarvena květy, se koná folklorní a umělecká slavnost makových květů. Pokud byste chtěli zažít samotný vrchol sezony, poznamenejte si do diáře třetí neděli v září, kdy se konají makové dožínky, během nichž se volí maková královna, vesnice ožije hudbou, tancem, pořádá se trh s makovými jídly, likéry a dalšími výrobky z makového oleje.

Armschlag ovšem stojí za návštěvu celoročně. Když sem vyrazíte právě teď, rozhodně si užijete autentickou atmosféru a vyhnete se davům turistů.

Pokud by vás zajímal aktuální program, můžete si projít jejich webovky. Jsou přehledné a plné detailů o dění v Armschlagu.