Při cestě ze Zdoňova do Dolního Adršpachu stojí v Hrnčířském údolí kaple zasvěcená svatému Janu Nepomuckému. Původně dřevěná, poté zděná tu je od roku 1880.

Při cestě ze Zdoňova do Dolního Adršpachu stojí v Hrnčířském údolí kaple zasvěcená svatému Janu Nepomuckému. Původně dřevěná, poté zděná tu je od roku 1880. Zdroj: Miloslav Janovský

U městečka Votice stojí na Polském vrchu javor. Jeho stáří se odhaduje na 120 let a statečně odolává větrům z České Sibiře. Tvar kmene a koruny vyniká v období bez listí.
Krásný výhled na bájemi opředenou horu Blaník je od obce Velíš. Tady u polní cesty stojí na soklu kamenný kříž spolu s pohlednou lípou.
V Novohradských horách je místo s trochu zavádějícím jménem, Pohoří na Šumavě. Zčásti opravený kostel Panny Marie Dobré tady vystupuje z okolní zeleně.
Kepelské Zhůří je místo v západní části Šumavy, kde stávala obec se 600 obyvateli. Dnes ji připomíná kaplička Nejsvětější Trojice.
Na Kepelském Zhůří můžeme obdivovat i nádherný exemplář javoru, který střeží pozvolné údolí s říčkou Křemelná.
14
Fotogalerie

Fotogalerie: Solitéry české krajiny

Nevím, jestli jsem si dřív oblíbil cestování, nebo krajinářskou fotografii. Mám tyto dvě činnosti ale úzce spojené a cestování po českých a moravských krajích je mou velkou zábavou. A co mě vždy zaujme, je osamělý strom či nenápadná stavba.

Vždy mě zajímaly solitérní prvky v krajině, ať už šlo o stromy, nebo o drobné sakrální stavby. Stromy upoutávají oko člověka a příjemným způsobem doplňují ráz krajiny. Vysazovaly se buď na rozcestí cest, na hranicích pozemků nebo jsou pozůstatkem většího seskupení stromů. Doplňují také různé křížky, boží muka, kapličky. Kříže se stavěly na místech různých událostí anebo na kraji cest u polí a měly chránit úrodu. Boží muka připomínají tragédii, která se v místě stala, a posláním kapliček v krajině bylo poskytnout člověku místo k modlitbě. Je potěšující, že mnoho těchto sakrálních staveb je opravených nebo obnovených. Osamělých stromů, kapliček, křížků, božích muk i kostelíků je v naší krajině na tisíce, a tak je těžké vybrat ty nejzajímavější.