Znojemské podzemí. Jihomoravské Znojmo se může pyšnit nejdelším komplexem podzemních chodeb a sklepů v republice. Zdejší labyrint má v některých místech až čtyři patra a dosahuje délky přes pětadvacet kilometrů. Prohlídka je laděna do lehce hororového nádechu, takže uvidíte nejen alchymistickou dílnu a oživlé postavy z městských pověstí, ale také netopýry, skřety nebo kostlivce.

Znojemské podzemí. Jihomoravské Znojmo se může pyšnit nejdelším komplexem podzemních chodeb a sklepů v republice. Zdejší labyrint má v některých místech až čtyři patra a dosahuje délky přes pětadvacet kilometrů. Prohlídka je laděna do lehce hororového nádechu, takže uvidíte nejen alchymistickou dílnu a oživlé postavy z městských pověstí, ale také netopýry, skřety nebo kostlivce. Zdroj: ČTK

Jihlavské podzemí. Druhý nejdelší systém podzemních chodeb a sklepů v republice najdete na Vysočině, konkrétně v Jihlavě. Zdejší podzemí má až tři patra a délku zhruba pětadvacet kilometrů. Unikátem je zdejší svítící chodba – místo s bělavým povlakem na stěnách, které po nasvícení zelenkavě světélkuje. Součástí jednoho z okruhů je i bývalý kryt civilní ochrany.
Brněnské podzemí. Co do rozmanitosti podzemních památek lze Brno vyhlásit šampionem republiky. Oblíbeným cílem turistů je labyrint pod Zelným trhem, kde uvidíte alchymistickou dílnu, starý vinný sklep nebo historickou krčmu. Minout byste neměli ani Mincmistrovský sklep na Dominikánském náměstí, Kapucínskou hrobku s mumiemi v suterénu kapucínského kostela Nalezení svatého Kříže nebo kostnici pod kostelem svatého Jakuba. Od minulého roku pak dochází ke zpřístupňování historických vodojemů na Žlutém kopci.
Plzeňské podzemí. Podzemní labyrint pod centrem Plzně měří téměř dvacet kilometrů a sestává z chodeb, sklepů a podzemích studní. Těch tu bylo původně až 360. Systém sklepů byl budován od konce třináctého století, na některých místech až ve třech poschodích. Součástí prohlídky je i návštěva historické vodárny. Příjemným bonusem je, že po prohlídce obdržíte poukázku na pivo zdarma do některé z plzeňských restaurací.
Slavonické podzemí. Návštěva podzemních prostor pod historickým centrem Slavonic nadchne hlavně dobrodružné povahy. Staré gotické sklepy vytesané ve skále jsou tu propojeny systémem štol, které sloužily zejména k odvádění podzemní vody. Nebyly tedy designovány pro pohyb dospělých osob a jejich rozměry nedovolí, aby jimi prošel každý. Komu tělesná konstituce prohlídku dovolí, může se těšit na adrenalinový zážitek.
Štola č. 1 v Jáchymově. Vzpomínek na hornickou minulost regionu najdete v Krušnohoří plno. Jednou z památek zpřístupněných veřejnosti je štola č. 1 přímo v Jáchymově. Štola měří zhruba čtvrt kilometru a nachází se v ní hornické muzeum. Seznamuje návštěvníky se způsoby dobývání nerostů a připomíná utrpení politických vězňů, kteří byli nuceni v Jáchymově dobývat uranovou rudu.
10
Fotogalerie

TOP 10: Katakomby, hrobky, sklepy, štoly. Prozkoumejte nejzajímavější podzemní prostory v Česku

Přítmí historických podzemních prostor má své jedinečné kouzlo. Za svitu baterek nebo ještě lépe luceren se v nich můžeme takříkajíc přenést do dob minulých a představovat si, k čemu dříve sloužily a jaké tajuplné scény se v nich kdysi odehrávaly. Z turistického hlediska mají navíc podzemní památky jednu nespornou výhodu – jejich návštěvu vám nepokazí počasí. Ať je vedro k padnutí, nebo snad prší, v podzemí je vždycky stejně. Prohlídku různých historických sklepů a katakomb nabízí mnoho českých a moravských měst. V našem žebříčku jsme vybrali ty nejzajímavější z nich. A aby to nebylo monotónní, přidali jsme i pár dalších člověkem vytvořených podzemních pozoruhodností.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: