Parnas, Brno. Nejhezčí brněnskou kašnu najdete na Zelném trhu v centru města. Navrhl ji Johann Bernhard Fischer z Erlachu a datuje se do konce sedmnáctého století. Ústřední postavou je Hérakles vedoucí trojhlavého psa Kerbera.

Parnas, Brno. Nejhezčí brněnskou kašnu najdete na Zelném trhu v centru města. Navrhl ji Johann Bernhard Fischer z Erlachu a datuje se do konce sedmnáctého století. Ústřední postavou je Hérakles vedoucí trojhlavého psa Kerbera. Zdroj: Profimedia.cz

Samsonova kašna, České Budějovice. Obrovská barokní kašna z první poloviny 18. století zdobí střed hlavního českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II. Její dominantou je plastika bájného Samsona bojujícího se lvem. Jedná se o největší kašnu v celé republice.
Arionova kašna, Olomouc. V moravské Olomouci je zajímavých kašen plno, osm z nich pochází z doby baroka. Největší zájem dnes ovšem vyvolává kašna modernější – a sice Arionova, nacházející se na Horním náměstí. Vznikla v roce 2002 a turisty zaujímá především svými hravými plastikami. Najdete mezi nimi delfína i několik želv.
Krannerova kašna, Praha. Krannerova kašna je novogotickou památkou z poloviny devatenáctého století, stojí v parku Národního probuzení na Smetanově nábřeží v Praze. Jedná se zároveň o pomník habsburskému císaři Františku I. Českým vlastencům v době vzniku stavba logicky radost příliš neudělala a přehlížená je vlastně dodnes.
Zpívající fontána, Mariánské Lázně. Moderní multimediální koncertní fontána vznikla poblíž hlavní lázeňské kolonády Maxima Gorkého v centru Mariánských Lázní teprve v roce 1986. V letní sezóně se u ní konají oblíbené koncerty, kdy vodní představení doprovází hudba a světelné efekty.
Kamenná kašna, Kutná Hora. Nejstarší kašna našeho výběru leží v historickém jádru Kutné Hory. Bohatě zdobená stavba ve tvaru dvanáctibokého hranolu vznikla na konci patnáctého století. Důlní činnost narušila funkčnost zdejších pramenů, a tak musela být voda do města přiváděna ze vzdálenějších míst. Kašna tak fungovala i jako vodní rezervoár.
10
Fotogalerie

TOP 10: Čarování s vodou. Kam za nejzajímavějšími českými kašnami a fontánami?

Kašny a fontány jen málokdy bývají hlavním cílem výletů. Většinou se jedná o drobnější a nenápadné stavby, které citlivě doplňují větší celek. Třeba hlavní městské náměstí anebo zámeckou zahradu. Ve výjimečných případech jsou ale samy kašny a fontány velkou turistickou atrakcí. Například v Římě, kde patří Fontána di Trevi nebo Fontána čtyř řek k nejvyhledávanějším místům. Až takové skvosty v Česku nenajdeme, pár pozoruhodných kašen a fontán na našem území ale máme.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: