Mostecké jezero se v sobotu po letech příprav otevírá veřejnosti

Mostecké jezero se v sobotu po letech příprav otevírá veřejnosti Zdroj: Profimedia.cz

Hněvín
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Korozluky
4
Fotogalerie

Mostecké jezero se v sobotu po letech příprav otevírá veřejnosti

Na místě bývalého hnědouhelného dolu Ležáky a částečně také v lokalitě někdejšího královského města Most vzniká od roku 2008 v rámci rekultivace krajiny zničené těžbou uhlí obří jezero. Nové vodní dílo bylo vodou z řeky Ohře napuštěno již před šesti lety, nyní je ale více méně hotová i infrastruktura kolem něj, a tak se v sobotu 12. září konečně zpřístupní pro širokou veřejnost.

Oficiální otevření nové mostecké atrakce se ale bohužel bude muset obejít bez velkolepých oslav a původně plánovaného kulturního doprovodného programu. Může za to samozřejmě covid. Původně se o nadcházejícím víkendu měly konat i tradiční Mostecké slavnost, ty ale magistrát města zrušil. Plnohodnotné využití místa přislíbil primátor Jan Paparega na příští sezónu.

Mostecké jezero má plochu přes 309 hektarů, na délku měří zhruba tři kilometry, na šířku pak jeden a půl kilometru. Maximální hloubka dosahuje 75 metrů. Díky těmto rozměrům je druhým největším jezerem v Česku. První příčka patří rovněž rekultivačnímu jezeru Medard u Sokolova.

Po obvodu jezera byla vybudována nová cyklostezka, po jižních svazích pak vede naučná stezka s pěti zastávkami, která o vzniku jezera podá bližší informace. Turisticky nejvytíženější bude zcela určitě právě jižní část jezera, která je nejblíž současnému Mostu. Tam totiž vznikla rekreační zóna s hlavní pláží, převlékárnami a sportovním vybavením. Kompletní rekreační zázemí by mělo být zcela hotovo v příštím roce. Na hlavní pláž bude zakázáno chodit se psy, pro pejskaře jsou nicméně vyhrazeny tři menší pláže ve střední části jezera.

Vzhledem k nastupujícímu podzimu se v sobotu v jezeře vykoupou asi jen nejotužilejší odvážlivci, ostatní se kolem něj můžou alespoň projít a kochat se pohledy na okolní podkrušnohorskou krajinu, jež se pomalu vzpamatovává ze škod, které na ní napáchala těžba. Severní část jezera je vyhrazena jako klidová zóna pro vodní flóru a faunu, v tichosti zde bude možné pozorovat vodní ptactvo. Z jezera se totiž již během posledních let stalo významné ptačí zimoviště.

Co dalšího vidět v Mostě

Jedna z jizev Podkrušnohorské pánve tak konečně byla zacelena, další se snad dočkají někdy v budoucnu. Co už bohužel napraveno nebude nikdy, je zničení starého královského města Most. Jedno z nejhezčích českých měst srovnali v sedmdesátých a osmdesátých letech se zemí komunisté právě kvůli těžbě. Alespoň částečně si připomenout kouzlo starého Mostu turisté mohou v pozdně gotickém kostele Nanebevzetí Panny Marie, který byl zkázy uchráněn. A to jen díky tomu, že jej v roce 1975 po kolejích převezli o několik set metrů dál oproti jeho původní poloze. Od roku 2010 je kostel národní kulturní památkou a vzhledem k osudu starého Mostu také jednou z velmi mála cenných historických památek, které jsou ve městě k vidění.

Druhou pamětihodností je hrad Hněvín tyčící se na stejnojmenném vrchu nad městem. Velkou historickou hodnotu ovšem nemá, neboť původní stavba byla po třicetileté válce zbořena a použita jako stavební materiál na renovaci města. Dnešní hrad je tak jen jakousi romantickou napodobeninou středověkého šlechtického sídla, která vznikla na přelomu 19. a 20. století. Z hradní věže je nicméně pěkný výhled na oblast Krušných hor, Podkrušnohorských pánví a Českého středohoří a dětem by se mohla zalíbit tamní alchymistická dílna Edwarda Kelleyho. Vhod hladovým výletníkům přijde i restaurace přímo v areálu.

V širším okolí města stojí za vidění ještě zámky Jezeří, Červený hrádek nebo Korozluky. V minulém roce se pak v Mostě a okolí rozmohla filmová turistika v návaznosti na oblíbený komediální seriál České televize MOST!, jímž pár měsíců žila snad celá republika. Doporučovat restauraci Severka by zavánělo klišé – beztak se tam při cestě do Mostu stavíte sami od sebe i bez naší přímluvy.

Další tipy na výlety po všech našich krajích najdete ve speciálu ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM, který si jednoduše objednáte na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: