Pohádkový advent v Ratibořicích

Pohádkový advent v Ratibořicích Zdroj: ceskoskalicko.cz

Pohádkový advent v Ratibořicích
Pohádkový advent v Ratibořicích
Pohádkový advent v Ratibořicích
4
Fotogalerie

Pohádkový advent v Ratibořicích aneb Zažijte kouzlo Vánoc v Babiččině údolí

Hledáte tipy, kde zažít opravdové staročeské Vánoce? Vydejte se na procházku krásnou krajinou podél řeky Úpy na Českoskalicku, kudy se procházela kněžna Zaháňská nebo nešťastná Viktorka z nejznámějšího románu Boženy Němcové.

Kouzlo předvánočního času si pak užijete v budově historického kuželníku, který najdete ve dvoře Panského hostince v Ratibořicích. Po deseti letech byl letos v srpnu konečně otevřen a slouží jako turistický informační bod, hostí různé folklorní akce a také v něm můžete navštívit interaktivní výstavu Báchorky a pohádky spisovatelky Boženy Němcové. Úspěšnou sezonu v těchto prostorách ukončí akce Ratibořický kuželník v adventním čase. Od čtvrtka 1. do neděle 4. prosince 2022 je pro návštěvníky připravena ukázka staročeských Vánoc, kdy nahlédnou do dob dávno minulých a zhlédnou ukázku tradiční vánoční výzdoby a pokrmů, které nesměly v adventním čase na stole nikdy chybět. Součástí výstavy je také ručně malovaný ratibořický betlém, na místě koupíte vánoční dárky a sušené ovoce.

V nedalekém Rudrově mlýně se pak těšte na hudební zážitek, o který se postará folklorní soubor Barunka. V budově vodního mandlu v sousedství mlýna se bude konat malý adventní trh, kde můžete přikusovat dobroty z místní hospůdky a nahlédnout do štědrovečerně vyzdobené Babiččiny světničky na Starém bělidle a obdivovat tradiční lidovou výzdobu budov v areálu.

Na závěr jedno upozornění: v letošním roce se bohužel nekonají během adventu prohlídky ratibořického zámku, za nimi se sem musíte vrátit až příští rok. Víc užitečných informací najdete na na webu České Skalice.

A pokud se chcete o Babiččině údolí dozvědět ještě víc a prozkoumat ho důkladněji, můžete si přečíst náš článek.