Vyhlídková věž Cibulka je nejstarší rozhlednou v Praze

Vyhlídková věž Cibulka je nejstarší rozhlednou v Praze Zdroj: Profimedia.cz

Vyhlídková věž Cibulka je nejstarší rozhlednou v Praze
Vrch Vítkov
Vrch Vítkov
Žižkovský vysílač
Žižkovský vysílač
8
Fotogalerie

Pražské rozhledny: Odkud se můžete podívat na českou metropoli s pořádným nadhledem?

Praha je prý město stověžaté, ale rozhleden je zde už méně. Pojďme si připomenout ty nejvýznamnější.

Při zmínce o rozhlednách napadne každého ta Petřínská. Pochází sice z roku 1891, není však nejstarší. Rozhledna v parku Na Cibulce je původně romantická zřícenina, součást anglického parku, který tehdejší majitel, pasovský biskup Leopold Linhart Thun-Hohenštejn, nechal postavit po roce 1815. Vznikla do roku 1824, a je tak pravděpodobně nejstarší vyhlídkovou věží v Praze. I dnes vede na vrcholek 76 schodů, rozhled je omezen stromy. Býval odsud výhled na protější stráně a údolí.

Z vyhlídkové věže, zmiňované i jako gloriet, stojící na západním svahu žižkovského Vítkova nad Karlínem, přehlédneme celou pražskou kotlinu. V roce 1897 vznikl na Vítkově park a historický vrch se stal oblíbeným výletním cílem. Kdy přesně rozhledna vznikla, se nepodařilo zjistit, je však vyobrazená už ve třetím ročníku Světozoru v čísle 28 ze dne 9. července 1869, takže je také starší než rozhledna na Petříně. Dnes se pod ní buduje železniční tunel pod Vítkovem. Deska u cesty připomíná slavnou husitskou bitvu v roce 1420.

Rovněž na Žižkově se nachází nejmladší pražská rozhledna spojená s vysílačem. Vznikala sedm let od roku 1985 v Mahlerových sadech. Dosahuje výšky 216 metrů, její vrcholek má kótu 474 metrů nad mořem. Od roku 2000 po ní lezou „miminka“ sochaře Davida Černého.