Cíl cesty: Ďáblova prdel.

Cíl cesty: Ďáblova prdel. Zdroj: Věra Exnerová

Rozhledna U Jakuba.
Rozhledna u Jakuba.
Cesta je přehledně značena.
Kaskády rybníků.
Projít se můžete po různých molech.
10
Fotogalerie

Tip na výlet: Českou Kanadou na Ďáblovu prdel, Štrpské pleso i rozhlednu

Až vás zase někdo pošle do pr…, směle vyrazte! Zaručujeme, že vám ještě budou závidět. Takže pokud hledáte plán B místo lyží, vydejte se do srdce České Kanady a nechte se okouzlit místní přírodou. A nejen tou.

Na Ďáblovu prdel a zpět

Naše výprava startuje na parkovišti Valtínovský mlýn. Zde také začíná naučná stezka na Ďáblovu prdel v jižních Čechách, která má hned několik důležitých bodů, které nesmíme minout. Tak batohy na záda a jdeme!

Jako první nás už z dálky vítá rozhledna u Jakuba, která je vysoká 40,7 metru a má tvar tužky. Stoupání k ní je prudší, ale zvládnou ho děti i lidé s kočárky. V přilehlém lesoparku čeká spousta prolézaček a zajímavých aktivit pro děti, ale v zimě si určitě ohlídejte otevírací dobu na webu. K dispozici je i stánek s občerstvením pro ty, kdo si zapomněli přibalit svačinu.

Malebné rybníčky

Až se dostatečně pokocháte výhledy, vydejte se asfaltovou cestou podél obory. Dostanete se k dalšímu zajímavému bodu, a to ke Kaskádám rybníků, které rozhodně doporučujeme projít celé. Jde o nově vybudované vodní plochy, jejichž nádherou budete uneseni, a procházka po molech a kládách bude jistě napínavou i zábavnou kratochvílí nejen pro děti. A pokud budete mít štěstí, uvidíte vodníka.

Už jste skoro v cíli

Po mírném stoupání vás hned za zatáčkou čeká lesní terén, kde už kočárky nemají šanci. Po klikatých schodech z kořenů stromů budete stoupat až k cíli cesty – kamennému útvaru Ďáblova prdel, místními familiárně nazývanému také Prdel světa. 

Cíl cesty: Ďáblova prdel.Věra Exnerová

Na Slovensku, nebo u nás?

Od Ďáblovy prdele se vraťte opět kolem Kaskád po naučné stezce ke Štrpskému plesu. Ano! Nemusíte až na Slovensko. Od Prdele je to pár minut chůze. Cesta vede lesem, není vhodná pro kočárky, ale nejen děti si užijí různá stupátka, která stezku lemují. Najdete tu také krásné posezení s výhledem na rozhlednu, kde si můžete vychutnat svačinu nebo si na chvíli odpočinout.

Štrbské pleso.Štrbské pleso.|Věra Exnerová

Vesnička, jakou svět neviděl

Okruhem se vrátíte zpět na stezku, která vás ještě zavede k Filipovým kamenům, které leží cestou na Horní Radíkov. Ten byste při procházce neměli vynechat. Maličká vesnička uprostřed lesů je plná původních stavení – většinou kamenných statků – a k vidění jsou hned čtyři rybníčky. Odtud se pak už snadno vrátíte zpět na parkoviště.

Trasa našeho výletu.mapy.cz

Celá trasa měří zhruba osm kilometrů, takže ji zvládnete hravě. Ale vzhledem k tomu, jak malebné je okolí, vyčleňte si na ni určitě alespoň pět hodin. Výlet můžete zakončit v nedaleké Telči nebo se odměnit relaxem v Resortu Svatá Kateřina, který leží také poměrně blízko.