Hlavní město Vientiane

Hlavní město Vientiane Zdroj: Profimedia.cz

Luang Prabang
Souostroví Si Phan Don
Vang Vieng
Vodopád Kuang Si
Planina džbánů
10
Fotogalerie

TOP 10: Vnitrozemský Laos nabízí příležitosti k pěší turistice, prozkoumávání jeskyní i ke koupání

Laos je jednou z nejkrásnějších a zároveň nejméně navštěvovaných zemí jihovýchodní Asie. Leží ve vnitrozemí, takže procházku po pláži si tu neužijete, ale vykoupat se můžete v průzračných lagunách. Ohromí vás velkolepé vápencové hory, které nabízejí příležitosti k trekkingu a objevování strašidelných krasových útvarů a jeskyní.

Hlavní město Vientiane

Vientiane je hlavním městem země a na rozdíl od thajského Bangkoku nebo vietnamského Ho Či Minova Města se nejedná o žádnou velkou metropoli. Nenajdete tu žádné rušné bulváry, ale příjemnou, klidnou atmosféru. Laos byl kdysi francouzskou kolonií, a tak je francouzský vliv ve Vientianu patrný dodnes, a to jak v gastronomii, tak architektuře. Ve Vientianu můžete pohodlně strávit několik dní a projít si všechny památky, které město nabízí: vítězný oblouk Patuxai, významný buddhistický chrám Wat Si Saket nebo nedaleký Buddhův park s 200 sochami Buddhy. Promenáda podél řeky Mekong navíc nabízí příjemnou procházku se spoustou restaurací, kaváren a s nočním trhem.

Luang Prabang

Luan Prabang je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v zemi. Ne nadarmo kdysi sloužil jako královské hlavní město Laoského království a je zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Kromě architektonických památek v okolí najdete i několik kaskádovitých vodopádů, členité hory a jeskyně. Město je také známé buddhistickými chrámy s mnichy, kteří se ráno vydávají na každodenní pouť ulicemi. V noci Luang Prabang ožívá a při procházce můžete nakoupit suvenýry na rušném nočním trhu a stavit se v baru.

Souostroví Si Phan Don

Přezdívá se mu Čtyři tisíce ostrovů a jedná se o skupinu malých ostrovů ležících v jižním Laosu v deltě Mekongu. Zatímco některé jsou v období dešťů zality vodou, na dalších naleznete malé vesnice ze všech stran obklopené horami a lesy. Jedním z nejoblíbenějších ostrovů je Don Dhet, kde si cestovatelé užívají příjemné večery za doprovodu tradiční hudby se sklenkou vína. Na tomto ostrově a také na ostrově Don Khong spatříte zbytky železnice z francouzské koloniální éry. A pokud budete mít štěstí, můžete odsud pozorovat delfíny.

Vang Vieng

Vang Vieng dříve platilo za město hříchu. Zatímco v minulosti bylo toto místo proslulé množstvím barů, kde se hojně užívaly a prodávaly drogy, po zásahu vlády prošlo proměnou a dnes je výchozím centrem pro všechny dobrodružné aktivity. Je obklopené horami, vápencovými útesy a rýžovými poli, a zkusit proto v okolí můžete třeba horolezectví nebo sjíždění řeky. Za návštěvu stojí i tyrkysové laguny, kde můžete skákat po průzračné vody a vyzkoušet si třeba jízdu na ziplinu.

Vodopád Kuang Si

V Laosu se samozřejmě nachází více vodopádů, ale tento byste ve svém itineráři neměli vynechat. Třístupňový vodopád Kuang Si padá do mělkých tůní jako stvořených pro koupání. Tůně obklopuje bujná tropická džungle a okolo poletují obrovská hejna motýlů. Pokud nemáte chuť si zaplavat, můžete odpočívat ve stínu a sledovat ostatní, jak se baví skákáním do vody, nebo vyšplhat nad vodopád a pozorovat říčku, která se do vodopádů vlévá.

Planina džbánů

Zvláštní kamenné nádoby, které se na tomto místě v severním Laosu nacházejí, jsou zřejmě pozůstatkem z doby kamenné. Mohou vážit až šest tun a jsou pravděpodobně spojeny s dávnými pohřebními obřady. Místní obyvatelé o původu těchto „džbánů“ však nemají tušení a místo po západu slunce působí téměř strašidelně. Už samotná cesta sem však stojí za to, protože je lemována malými vesničkami a dech beroucími výhledy.

Chrám Wat Phu

Na západním břehu řeky Mekong se nachází archeologický fenomén Wat Phu, který je zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tento působivý khmerský chrám připomíná zmenšeninu kambodžského Angkor Watu, ačkoli ve skutečnosti byl postaven už na přelomu 10. a 11. století. Chrám byl původně zasvěcen Šivovi, jednomu z bohů hinduistického Trimurti, ale ve 13. století byl přestavěn na buddhistický klášter. I dnes je chrám stále místem, kde se setkávají buddhisté.

Jeskyně Kong Lor

V národní chráněné oblasti Phou Hin Boun ve středním Laosu se nacházejí jeskyně Kong Lor. Jedná se o jeden z nejdelších říčních jeskynních systémů na světě, který se táhne v délce více než 7,4 kilometru. Jeskyněmi se můžete projet na lodi s průvodcem, který vás upozorní na úchvatné geologické útvary. Samotná plavba může trvat až dvě hodiny, a jakmile si prorazíte cestu klikatými jeskynními vodami, můžete se toulat uličkami vesničky Kong Lor a zahřát se šálkem teplého čaje na místních verandách.

Vyhlídka Nong Khiaw

Jeden z nejlepších pohledů na laoskou přírodu je z vyhlídky Nong Khiaw v severní části země. Pokud se odhodláte k 1,5hodinovému výšlapu na vrchol hory ze stejnojmenné vesnice, naskytne se vám panoramatický výhled na řeku Nam Ou. K vidění je také pohled na malé laoské vesnice obklopené horami. Protože se jedná o přírodní scenerii, naplánujte si okružní cestu na vrchol s rozmyslem, protože budete putovat lesem a po západu slunce budete určitě potřebovat baterku. Pokud se vám však nechce nikam šlapat, můžete se po Nam Ou projet na lodičkách.

Bolavenská náhorní plošina

Chladnější teploty a vyšší nadmořská výška náhorní plošiny Bolaven vám přinesou úlevu od horkých laoských teplot, nachází se tu totiž několik vodopádů. A rozhodně nepromeškejte ochutnávku kávy, protože v této oblasti působí její hlavní producenti. Kromě vodopádů a kávových plantáží zde najdete malé vesničky kypící životem, čerstvé potraviny a džungli. Díky poměrně dobré infrastruktuře můžete místo také prozkoumávat na motorkách.