Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Omán
Nepál
Somálsko
Chorvatsko
Alena Zárybnická
6
Fotogalerie

Kouzlo Nepálu a kam se vydat na trek v Ománu? Nejen o tom je říjnové vydání časopisu Lidé a Země!

V novém čísle jediného českého cestovatelského měsíčníku vám přinášíme pravidelnou dávku zážitků z celého světa. Tentokrát s námi zavítáte do jižní Asie, Evropy nebo na Blízký východ.

Hlavní pozornost věnujeme hornatému Nepálu. S Martinem Hájkem prozkoumáme hlavní město Káthmándú, které je směsicí živého městského ruchu, barev, vůní a úžasných chrámů a paláců. Martin také odhalí pět svých nejoblíbenějších míst, která si nesmíte při cestování Nepálem nechat ujít. Vezme vás na trek na horu Mera Peak, kde se s ním ponoříte do pořádného horského dobrodružství plného nádherných výhledů na zasněžené vrcholky Himálaje. Martin Úbl se zase vydal na poměrně neznámý trek Káčaňdžunga, který je vhodný pro opravdu zkušené horaly a kvůli obtížnější dostupnosti během něj na mnoho turistů opravdu nenarazíte.

Omán, perlu Arabského poloostrova, poznává na svých cestách Pavel Svoboda poněkud netradičně – stopem a s krosnou na zádech. Procházel malebnými vesničkami v údolí i pouštními horami, cestu mu komplikoval nedostatek vody, která je v rozpálené krajině naprosto nutná. Za jednu z nejhezčích částí svého vandrování považuje Pavel pohoří Achdar, což je jedna z nejchladnějších částí Ománu.

Do nejvýchodnějšího cípu Afriky se vydal Petr Komers. V autonomním státě PuntlandvSomálsku navštívil města Boosaasa a Garoowe a podal tak svědectví o jedné z nejchudších oblastí světa. Vzhledem k roztříštěnému politickému uspořádání se sem stahují příslušníci islámských extremistických hnutí a budoucnost Puntlandu i dalšího autonomního státu Somaliland je nejasná.

Duelu se proti sobě postavila severoamerická města New York a Boston. Zatímco prvně jmenované snad není třeba představovat, druhé je známé především svou architekturou a přístavem, kde se odehrála historická událost, kterou známe pod pojmem Bostonské pití čaje. Do obou měst míří mnoho vysokoškolských studentů, Boston je ostatně domovem jedné z nejprestižnějších univerzit světa, Harvardu. V Sedmičce pro vás šéfredaktor Honza Čermák sestavil seznam zemí, v nichž to hýří podzimními barvami. Kde si užijete toto typické červenohnědožluté barevné spektrum?

Na našem území se vydáme do kraje tří císařů, který se kdysi stal dějištěm napoleonských válek. Navštívíme obec Tvarožná s nedaleko ležícím kopcem s poetickým názvem Santon, Masarykovu alej nebo Pozořice či Sivice. Oblast je to vskutku malebná, s mnoha políčky, vinohrady a sady, jejichž plody ochutnávali už francouzští vojáci.