Zářijové číslo LaZ

Zářijové číslo LaZ Zdroj: Lidé a Země

Vybraná témata zářijového vydání LaZ
Vybraná témata zářijového vydání LaZ
Vybraná témata zářijového vydání LaZ
Vybraná témata zářijového vydání LaZ
Vybraná témata zářijového vydání LaZ
6
Fotogalerie

Nové vydání Lidé a Země zve k neobyčejnému kmeni v nejmladším státě světa i na putování Ukrajinou

Čtyři kontinenty, města i příroda, prastaré kmeny i moderní metropole – to zní jako nabídka, z níž si to své vybere snad každý. Posuďte sami.

Ukrajina rozhodně není jen Kyjev, Černobyl a Lvov. V hlavním tématu zářijového čísla vás o tom přesvědčí Ivana Grešlíková, která na Ukrajinu jezdí už od dětství. Zavedla nás jak do přírody plné legend, netušených zákoutí a neznačených stezek, tak do svérázných měst, která možná znáte z literatury, možná jste o nich nikdy neslyšeli. Mají osobité kouzlo, kterému nemusí propadnout každý, ale nás si získalo. O životě na Ukrajině se pak v rubrice Kotva rozepsala Michaela Yermak.

Austrálii se věnujeme nejen v rubrice Kompas, ale svou reportáží přispěl i Roman Nemec. Díky svým přátelům nahlédl do pestrého života zelené metropole, která je ukrytá ve stínu slavnějšího Sydney. Z Melbourne se pak vydal i po ikonické Great Ocean Road až ke Dvanácti apoštolům. Dnes už jich sice stojí jen sedm, ale i tak je na ně úžasná podívaná.

Po nečekaně zimním zážitku ve Skalnatých horách si Honza Čermák zajel užít trochu tepla na kanadský ostrov Vancouver. Objevil tam stromy, které ani ve dvou nedokážete obejmout, vodopády, písečné pláže se surfaři, panenskou přírodu i městečka, která se proslavila specifickou výzdobou.

Podzim je skvělým obdobím na návštěvu Portugalska. V Duelu jsme proti sobě postavili jeho dvě nejslavnější města Lisabon a Porto. Markéta a Michael Foktovi vás nejspíš přimějí k zamyšlení, jestli se nevyplatí cestu mezi nimi rozprostřít do několika dnů a užít si unikáty oblasti, o které se moc nepíše. Víte třeba, kde se naprosto běžně prodávají keramické penisy?

Afrika je tak rozmanitá, že dokáže neustále překvapovat. Třeba mytím v kravské moči. Ale nebuďme bulvární – reportáž, kterou nám z cesty do Jižního Súdánu, nejmladší země světa, přivezl Peter Belanec, vás zasvětí i do dalších aspektů běžného života starých etnických skupin, které zatím nepodlehly svodům moderní civilizace.

I v Česku je stále co objevovat. Lázeňský trojúhelník, který se nedávno zapsal na listinu Světového kulturního dědictví UNESCO, není potřeba představovat. Jenomže v jeho středu se rozléhá oblast, díky níž se, především s článkem Věry Sychrové a Ludmily Korešové v ruce, můžete dostat takřka do pravěku. Nevěříte? Vydejte se do Slavkovského lesa, uvidíte sami!

Mlsné jazýčky tentokrát uspokojíme ve Švýcarsku, jehož kuchyně se v mnohém inspirovala sousedními státy. Co byste určitě měli ochutnat, poradí Iva Klimešová.

V rámci své premiéry nám Martin Navrátil představil stát, který označil za africkou zemi úsměvů. A proč ze svých cest vybral právě Malawi? Afriku má procestovanou křížem krážem, ale tady ho to prý zkrátka chytlo pořádně za srdce.

Irena Páleníčková patří se svým manželem Jiřím k matadorům, kteří pro nás píší už téměř tři dekády. A psát budou i nadále, protože odchod do cestovatelského důchodu rozhodně neplánují. V září Irena slaví významné kulaté jubileum, což nám přišlo jako skvělá příležitost si s ní popovídat o všem možném, co ji za čtyřicet let putování po světě potkalo.

Svoje geografické znalosti si můžete vyzkoušet v rubrice Sedmička, která tentokrát pojednává o záludných hlavních městech. V rubrice Obzor se zase dočtete o tom, jak si lze založit vlastní stát.  

Po přečtení zářijového čísla se s námi nezapomeňte podělit o své názory formou rychlých odpovědí na tři jednoduché otázky. Zabere vám to jen chvilku. Hlasujte, prosím, v naší anketě!

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která pro vás i toto vydání připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.