Hlavní město Montevideo

Hlavní město Montevideo Zdroj: Profimedia.cz

Colonia del Sacramento
Punta del Este
Laguna de Rocha je rájem ornitologů
Uruguayští gauchos
5
Fotogalerie

Uruguay: co vidět a zažít v druhé nejmenší zemi Jižní Ameriky

Druhá nejmenší země Jižní Ameriky, vklíněná mezi Argentinu a Brazílii, bývá na rozdíl od svých větších a slavnějších sousedů turisty a cestovateli přehlížená.

Na kompaktním území si díky tomu můžete v relativním poklidu (pokud se vyhnete karnevalovému reji) pochutnat na výtečné gastronomii, nasávat specifickou atmosféru koloniálních sídel, slunit se na plážích, naučit se tango nebo dopřát tělu regeneraci v termálních pramenech. To všechno s koloritem, který ovlivnilo hned několik kultur – od původních obyvatel Charrúa přes španělské a portugalské kolonizátory až po africké otroky, kteří se sem dostali v 19. století.

Základní údaje

  • rozloha: 176 220 km2 (2,3 x ČR)
  • počet obyvatel: 3,5 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 150 UYU (cca 90 Kč)

Kdy vyrazit

Během jihoamerického léta, tedy mezi prosincem a únorem, panují v zemi příjemné teploty a modré nebe, díky nimž si naplno užijete především pobřežní oblasti, noční život a různé slavnosti, včetně lednového karnevalu. Jaro (září–listopad) a podzim (březen–květen) vyzývají k procházkám po městech, podzim je i ve znamení sklizně vinných hroznů. Zima (červen–srpen) bývá mírná.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Města, městečka a památky

Uruguay je relativně mladá země, Evropané ji objevili až začátkem 16. století, a tak se historické pamětihodnosti omezují převážně na koloniální budovy a pevnosti. Z nich stojí za zmínku především Fortaleza del Cerro nad hlavním městem, která slouží jako vojenské muzeum a vyhlídka, rozlehlá Fortaleza de Santa Teresa na východním pobřeží a o něco severněji položené opevnění Fuerte San Miguel s expozicí vojenských uniforem a zbraní. Jediným velkoměstem je Montevideo s koloniálními budovami, muzeem tanga, nejstarší čtvrtí Ciudad Vieja, tržišti (Mercado del Puerto s jídlem nebo Mercado de los Artesanos s řemeslnými výrobky), promenádou a pláží. Historická část podstatně menšího města Colonia del Sacramento s dlážděnými uličkami, vinnými sklepy, dřevěným padacím mostem, bazilikou a klášterem je dokonce zapsána na seznamu dědictví UNESCO. Naprosto odlišný ráz najdete v ospalém městečku

Punta del Diablo s nízkou zástavbou, které se ovšem v hlavní sezoně zaplní návštěvníky. Ti přijíždějí za surfováním, písečnými dunami nebo do NP Santa Teresa. Od civilizace si můžete odpočinout ve vesničce Cabo Polonio, kde je elektřina zavedena jen do majáku a kam se dá přes duny dojet pouze čtyřkolkou nebo nákladním autobusem. Odměnou vám bude mj. jedna z největších tuleních kolonií v Jižní Americe. Rybářskou vesnicí bývalo i José Ignacio, dnes je ale vyhledávanou alternativou k rušné Puntě del Este. Snoubí se tu luxus s relaxací – vynikající jídlo, wellness a jóga, butikové hotely, duny, surfování, projížďky po pláži na koních...

Colonia del SacramentoColonia del Sacramento|Shutterstock

Moře a pláže

Palmami lemované bělostné pláže a tyrkysovou vodu tu nenajdete, ale přesto má místní pobřeží své kouzlo. Nejznámější pláží, kam se sjíždí i smetánka, je Punta del Este. V nabídce má vodní sporty, mořské muzeum, pozorování velryb jižních, kolonie rypoušů, sochu prstů v písku a tu nejvybranější gastronomii. Klidnější prostředí najdete v Montevideu nebo na 45 km dlouhém Zlatém pobřeží (Costa de Oro). Za pozorováním velryb se mezi červencem a listopadem jezdí do města Piriápolis (Punta Colorada a Punta Negra). Patříte-li mezi nudisty, bude vaší jasnou volbou Playa Chihuahua.

Punta del EstePunta del Este|Profimedia.cz

Příroda

Nejznámějšími uruguayskými přírodními skvosty jsou nejspíš jezera: Laguna Garzón se proslavila kruhovým mostem, Lagunu Merín obklopují mokřady a pohyblivé písečné náspy, Laguna de Rocha je rájem ornitologů a potkat se tu dají i kapybary. Obecně je oblast kolem města Rocha poměrně nedotčenou divočinou. Nejvyšší „hora“ země dosahuje nadmořské výšky 514 m, zajímavější je ale Cerro Arequita (305 m). Vyšlapete na ni kolem působivých stromů ombú a v Kolumbově jeskyni pak zastihnete tisíce netopýrů.

Laguna de Rocha je rájem ornitologůLaguna de Rocha je rájem ornitologů|Profimedia.cz

Speciality

Místní steaky se kvalitou směle vyrovnají těm argentinským. Určitě musíte v místních parrillas zažít asado – grilování masa. K jeho zapití se výtečně hodí víno, pro které je ideální zajet do útulného města Carmelo, přezdívaného uruguayské Toskánsko, s pěticí rodinných vinohradů. Pocit blaženosti pak můžete posílit v termálních lázních v oblasti Salto. V nejstarším lázeňském resortu Termas del Arapey má léčivá voda 39 °C, v rozvinutějších Termas del Daymán dokonce až 46 °C. Kulturní zážitky si přivodíte během nejdelšího světového karnevalu, který se 40 dnů odehrává především v Montevideu, kde se nachází i muzeum karnevalu. Na některé z haciend nasáknete dnes již jen v tradicích dožívající kovbojskou kulturu gaucho – projížďkou na koni nebo naháněním dobytka. A zapomenout nesmíme na tango, které můžete nejen sledovat, ale také se jej naučit nebo zatančit – v salonech, na ulici nebo během festivalu.

Uruguayští gauchosUruguayští gauchos|Shutterstock

Další inspiraci najdete zde.