Ostrov Ischia

Ostrov Ischia Zdroj: Profimedia.cz

Většina hotelů na Ischii nese označení „terme“, což znamená, že disponují svojí vlastní studnou, ze které čerpají termální vodu.
Filozofie „sanus per aquam“ prýští na ostrově v Tyrhénském moři požehnaně.
Léčivou moc darovaly Ischii vulkanické aktivity spojené s nedalekým Vesuvem už v sedmém století před naším letopočtem.
Filozofie „sanus per aquam“ prýští na ostrově v Tyrhénském moři požehnaně.
5
Fotogalerie

Léčili se zde již staří Řekové. Na Ischii si příznivci lázeňské turistiky přijdou na své

Filozofie „sanus per aquam“ prýští na ostrově v Tyrhénském moři požehnaně. Termální voda láká do Itálie stále více přívrženců přírodních procedur.

Léčivou moc darovaly Ischii vulkanické aktivity spojené s nedalekým Vesuvem už v sedmém století před naším letopočtem. Počáteční obyvatelé, Řekové z ostrova Euboia, tak byli prvními pacienty, když za pomoci balneoterapie kurýrovali své šrámy utržené ve válce. K dokonalosti však místní zdroje dovedli Římané.

Většina hotelů na Ischii nese označení „terme“, což znamená, že disponují svojí vlastní studnou, ze které čerpají termální vodu.Většina hotelů na Ischii nese označení „terme“, což znamená, že disponují svojí vlastní studnou, ze které čerpají termální vodu.|Profimedia.cz

Vybudovali „thermae“ – lázeňské komplexy, kam se z celé říše sjížděla zámožná klientela, aby ulevila bolestem pohybového aparátu. Když pak v roce 1588 lékař Giulio Iasolino provedl testy termálních vod (zjistil složení a sepsal jejich terapeutické účinky), Ischia rozkvetla ve známé léčebné centrum. Dokonce v tak proslulé, že si zde po bitvě u Aspromonte hojil svá zranění vůdce italských vlastenců Giuseppe Garibaldi.

103 zázraků

Většina hotelů na Ischii nese označení „terme“, což znamená, že disponují svojí vlastní studnou, ze které čerpají termální vodu. Z areálu skoro nemusíte vystrčit ani nos a rovnou skočíte do domácích bazénků. To by však byla škoda, protože příznivci lázeňské turistiky si mohou užít procedury jak v osmi termálních parcích, tak na místech ve volné přírodě. Ostrov v Neapolském zálivu je totiž jediným místem v Evropě, kde podzemní vrstva ukrývá největší koncentraci termálních a minerálních pramenů.

Filozofie „sanus per aquam“ prýští na ostrově v Tyrhénském moři požehnaně.Filozofie „sanus per aquam“ prýští na ostrově v Tyrhénském moři požehnaně.|Profimedia.cz

Na malé ploše 47 km2 vyvěrá z hloubky 350 m přes 103 zázraků přírody. Ty jsou podle chemického složení rozděleny do 29 skupin. Termální vodu ohřívá pod povrchem žhavé magma. Její zvýšená teplota rozpouští okolní horniny a tekutina tím na sebe váže různé chemické látky a plyny. Mírně radioaktivní voda pak slouží ke koupelím (bolesti páteře, revmatismus, gynekologická onemocnění), k aerosolům (pro léčbu horních cest dýchacích) a k pitným kúrám.

Zdroj zdraví

Šedesáti tisícům obyvatel devátého největšího ostrova Itálie můžeme směle závidět – wellness mají doslova „za bukem“. „Když mě začnou bolet klouby, zajdu do skalních přírodních bazénků s horkými zřídly. Pro otce zase beru do láhve vodu z termálních pramenů, pomáhá mu na srdce,“ říká pětačtyřicetiletý Gaetano.

„Kašel a rýmu skoro vůbec neznám. Na Ischii je sedmdesátipětiaž devadesátiprocentní vlhkost vzduchu, která skvěle čistí průdušky a plíce,“ dodává zdravím kypící jižan.

Léčivou moc darovaly Ischii vulkanické aktivity spojené s nedalekým Vesuvem už v sedmém století před naším letopočtem.Léčivou moc darovaly Ischii vulkanické aktivity spojené s nedalekým Vesuvem už v sedmém století před naším letopočtem.|Profimedia.cz

Na ostrově citronů funguje také několik manufaktur na výrobu kosmetiky. Produkty z termální vody, bahna a středomořských bylinek jsou na trhu již přes sto let.


Termální voda

  • Skvěle hydratuje pleť v horkém, suchém klimatu nebo na palubě letadla.
  • Pečuje o suchou, citlivou pleť a pomáhá léčit kožní onemocnění (akné, lupénka, dermatitida, rosacea, ekzémy).
  • Hojí pokožku po plastických operacích nebo dermatologických zákrocích.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 3/2015.