Jebel Jais je se svými 1930 metry nejvyšší horou v emirátu Ras al Khaimah a i v celých Emirátech.

Jebel Jais je se svými 1930 metry nejvyšší horou v emirátu Ras al Khaimah a i v celých Emirátech. Zdroj: highlanderadventure.com

Hajarské hory jsou jednou z nejstarších a nejrozsáhlejších ukázek výchozu oceánské kůry na světě.
HIGHLANDER pomohl zapsat Ras Al Khaimah na globální mapu outdoorových akcí.
Ikonický pohled na Jebel Jais.
Highlander slibuje neopakovatelné zážitky.
5
Fotogalerie

Dálkový trek Highlander se opět vrací do emirátu Ras Al Khaimah

Třetí ročník speciálně navržených dálkových túr Highlander vedoucí na Jebel Jais se uskuteční ve dnech 2. - 4. února. Turistům a milovníkům přírody opět nabídne vzrušující dobrodružství na nejvyšším vrcholu Spojených arabských emirátů. Zároveň chce podpořit udržitelný cestovní ruch v této oblasti.

Ras Al Khaimah je emirátem s nejrozvinutější sítí turistických stezek o celkové délce 80 km, a to přímo v okolí nejvyšší hory Jebel Jais. Highlander, který je největší turistickou výzvou v regionu, sem láká stovky dobrodruhů z celého světa. Ti se tu mohou nejen fyzicky otestovat na velkolepých stezkách emirate, ale hlavně zároveň prozkoumat působivé skalní scenérie pohoří Hadžar, drsné kaňony a slavná vádí.  

Hajarské hory jsou jednou z nejstarších a nejrozsáhlejších ukázek výchozu oceánské kůry na světě.Hajarské hory jsou jednou z nejstarších a nejrozsáhlejších ukázek výchozu oceánské kůry na světě.|highlanderadventure.com

Podmanivá krása Ras Al Khaimah

Stejně jako v předchozích letech bude Highlander i v roce 2024 zahrnovat dvě kategorie.

Highlander Pegasus provede účastníky 40kilometrovou trasou pojmenovanou podle souhvězdí na severní obloze a okřídleného koně z řecké mytologie. Během tří dnů prověří jejich zdatnost, a zároveň nabídne jedinečnou příležitost prohlédnout si přírodní krásy úchvatného horského reliéfu Ras Al Khaimah.

Kategorie Orion, která svůj název odvozuje od významného souhvězdí, které se nachází na nebeském rovníku a je viditelné po celém světě, bude o den kratší. 25 km dlouhý trek bude procházet pohořím Hajar a nabídne účastníkům možnost prozkoumat tuto slavnou a drsnou lokalitu, a zároveň se pokochat nádhernými panoramatickými výhledy do údolí.

Obě trasy vedou několika starými osadami a stále fungujícími farmami, které dokládají historii a rozmanitost Ras Al Khaimah, a zároveň poukazují na to, jak komunity v této skalnaté oblasti žily a pracovaly po celá staletí.

Jarní probuzení

Organizátoři potvrdili, že bezpečnost účastníků je pro ně na prvním místě, a proto bude na obou trasách mnoho kontrolních stanovišť a stanovišť první pomoci. Rozhodnutí přesunout akci z listopadu na únor je take příslibem toho, že účastníci zažijí úžasné přírodní krásy Jebel Jais po zimních deštích, kdy se svahy zazelenají čerstvou trávou a množstvím divokých květin.

Ikonický pohled na Jebel Jais.Ikonický pohled na Jebel Jais.|Shutterstock

Udržitelné cestování

V souladu s vizí Ras Al Khaimah stát se do roku 2025 regionálním lídrem v oblasti udržitelného cestovního ruchu a v souladu se strategií "vyváženého cestovního ruchu" chce společnost Highlander podporovat povědomí o důležitosti zachování a ochrany přírody a zároveň povzbuzovat účastníky, aby si užívali pobytu v přírodě a minimalizovali svůj dopad na životní prostředí.

Účastníci se budou moci zapojit do vzdělávacích workhsopů o ekologii a udržitelnosti, které zdůrazní význam ochrany přírodního prostředí emirátu.