Zdroj: Kateřina Smilková

Golden Road
Pláž Luskentyre
Callanish Stones
Přístav v Tarbertu
5
Fotogalerie

Skotsko: 5 důvodů proč si zamilujete ostrov Lewis a Harris

Lewis a Harris, neobyčejný ostrov patřící ke skotským Vnějším Hebridám. Rozlohou sice patří k největším skotským ostrovům, ale přesto se na něj často neprávem zapomíná. Při jeho návštěvě vás učaruje dramatická příroda, osamělé hory, bílé pláže i měsíční krajina. Nechte se okouzlit bohatou historií i zajímavými památkami. Na ostrov se pohodlně dostanete trajektem ze skotského Uigu nebo Ullapoolu.

1.      Historie

Bohatá skotská historie sahá až do roku 6000 před Kristem. Při svém cestování po ostrově Lewis a Harris můžete navštívit například známý neolitický kamenný kruh v Callanish, sbírku šachových figurek z 12. století, známé jako „Lewis chessmen“ nebo hrad z viktoriánského období v hlavním městě ostrova Stornoway. Pokud se ostrov rozhodnete prozkoumat blíže, jistě vašemu zraku neuteče původní obydlí zdejšího obyvatelstva, tzv. Blackhouse neboli černý dům. Tyto domy jsou pojmenované po kouři, kterým byl dům naplněn. Stavby najdete rozeseté po celém ostrově. Pokud jste milovníkem skotské gaelštiny, tak právě zde ji můžete nasát nejvíce.

Callanish StonesCallanish Stones | Kateřina Smilková

2.      Příroda

Zdejší příroda vás učaruje. Ačkoliv je ostrov velký cca 2000 km2, budete překvapeni jeho různorodostí. Severní část ostrova, Lewis, je rovinatější a méně divoký. Za zmínku stojí návštěva severního cípu, kde naleznete maják a dětské hřiště Eoropie ukryté v písečných dunách. Nachází se zde i hlavní město Stornoway. Jižní část, Harris, se může pyšnit neobyčejnou měsíční krajinou i nejkrásnějšími plážemi Skotska. Najdete zde proslulé pláže Luskentyre a Scarista. Ta první jmenovaná se může chlubit tím, že byla nejoblíbenější pláží královny Alžběty II. Zdejší dlouhé bílé pláže lemují břehy a jsou omývané blankytně modrou vodou. Často lákají zdejší turisty k odpočinku a vykoupání. Jen je potřeba počítat s ledovým oceánem. Chcete-li se zdejší přírodou ještě více splynout, tak doporučujeme vypůjčení kajaků, kterými můžete plout mezi malými ostrůvky a pokud budete mít štěstí, tak můžete zahlédnout velryby, delfíny i žraloky veliké.

Pláž LuskentyrePláž Luskentyre | Kateřina Smilková

3.      Golden Road

Pokud máte čas a chcete se ponořit do tajů a krás tohoto místa, tak nezapomeňte navštívit „Zlatou cestu“. Tato silnice se nachází na jihu ostrova Harris a říká se, že se tak jmenuje z důvodu vynaložení vysokých nákladů na její vybudování – „pokud postavení této cesty stálo tak moc peněz, tak musí být jedině ze zlata.“ Zdejší poklidná jednoproudá silnice se pomalu vine měsíční krajinou, navštěvuje jednotlivé malé vesničky, dotýká se oceánu a lemuje ovčí výběhy. Vyčkejte na západ slunce a nasajte krásu zdejšího místa.

Golden RoadGolden Road | Kateřina Smilková

4.      Místní zajímavosti

Pokud máte rádi lokální zajímavosti, tak se nezapomeňte podívat do místní destilerie, která se nachází ve městě Tarbert. Tento výrobce se zaměřuje na tradiční skotskou whiskey a gin. Harris destilerie vyhrála několik ocenění za nejlepší gin v zemi (v Česku ho seženete zde). V rámci destilerie můžete absolvovat skupinovou prohlídku. Na ostrově je hlavním průmyslovým odvětvím ruční výroba tvídové tkaniny, farmaření, rybolov a turismus.

5.      Hopsání na další ostrovy

Máte-li dostatek času, tak je ostrov skvělým startem na tzv. hopsání po okolních ostrovech. Kromě oblíbeného ostrova Skye vás trajekt může převézt na sousední ostrovy severní a jižní Uist a Benbencula. Pokud máte rádi panenskou přírodu a klid, tak tyto ostrovy pro vás budou jasnou volbou.

Autor: Kateřina Smilková