Lyžařská oblast kolem Kitzsteinhornu

Lyžařská oblast kolem Kitzsteinhornu Zdroj: (c) Kitzsteinhorn

Bruslení na jezeře
Sněhová děla
Vyzkoušejte výlet na sněžnicích
Udržitelné lanovky
Vyražte na svah veřejnou dopravou
9
Fotogalerie

Zimní dovolená s přesahem je v rakouských skiareálech nový standard

Čistý horský vzduch, působivá horská panoramata, perfektně upravené sjezdovky a nadšení pro zimní sporty – zimní dovolená je v rakouských Alpách nezapomenutelná. Aby tomu tak bylo i nadále, dochází v mnoha zdejších střediscích ke změnám umožňujícím prožít udržitelnější zimní dovolenou.

Zažít zimní radovánky jako doposud je hlavním cílem rakouských lyžařských oblastí. Z tohoto důvodu se rakouské skiareály rozhodly zavést opatření, která budou zlepšovat životní prostředí. Za poslední roky došlo v tomto ohledu k výraznému posunu. Nyní najdete po celém Rakousku již více než 120 modelových regionů, které se zasazují o udržitelnost svých regionů. Ohled tak zdejší hostitelé berou ve stejné míře na člověka, zvířata i přírodu – a tím i budoucí generace.

Lanovky neodmyslitelně patří k Rakousku. Slouží tu jako vstupenka do světa hor. V létě je využívají milovníci pěší turistiky a v zimě zase fanoušci lyžování. Málokdo ale ví, že lanové dráhy patří mezi energeticky nejšetrnější dopravní systémy! Většina lanovek v Rakousku nyní odebírá elektřinu téměř výhradně z obnovitelných zdrojů, jako jsou fotovoltaické elektrárny, větrné turbíny nebo vodní elektrárny.

Udržitelné skiareály

A kam se vydat za zelenou zimní dovolenou? Zkuste tyrolský region SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, kde byl postaven první solární vlek v Rakousku. Dnes se tu používá výhradně obnovitelná energie z vodních elektráren a stále více také solární energie. Není proto divu, že region patří k těm nejekologičtějším.

Lanové dráhy na Schmittenhöhe v salcburském regionu Zell am See–Kaprun zase spravuje společnost, která zatím jako jediná v oboru lanových drah prošla speciální certifikací. Zde se využívá 100% ekologická elektřina a o zdejší sjezdovky pečují dvě hybridní rolby.

Se zvyšujícími se teplotami musí regiony sáhnout po umělém zasněžování. I to v Rakousku probíhá udržitelně. Přibližně 90 % energií, využívaných pro výrobu technického sněhu v Rakousku, pochází z obnovitelných zdrojů. A navíc: zasněžování tady není konkurencí pro spotřebu pitné vody. Přísné směrnice zajišťují regulovaný odběr i kvalitu vody bez aditiv. S jarním táním sněhu a vypařováním se voda vrací zpět do přírody. To znamená, že se voda nespotřebovává, ale využívá.

Běžkování vás zahřeje nejen u srdceBěžkování vás zahřeje nejen u srdce | (c) Peter Maier

Dejte vašemu autu dovolenou

Řada rakouských lyžařských areálů umožňuje omezit individuální dopravu na minimum a nabízí všem hostům dostatečnou mobilitu. Využívání skibusů je v kombinaci se skipasem obvykle zdarma. Řešením jsou také kyvadlové autobusy, místní veřejná doprava či půjčení elektromobilu. Ohledně konkrétních nabídek dopravy po regionu doporučujeme kontaktovat přímo vybraný region. Rozhodně ale doporučujeme využít výhodných karet mobilit, které vám pohyb po regionu zpříjemní!

Ti, kteří si zimní dovolenou v Rakousku vždy spojovali pouze s lyžováním nebo snowboardingem, budou překvapeni, jaká zábava může být i mimo sjezdovky. Je mnoho způsobů, jak poznávat krásy hor a zimní krajiny. Vydejte se v klidu a tichu na výlet na sněžnicích, uslyšíte jen křupání sněhu a rytmus svého dechu. Pěší túry s pochodněmi pod hvězdnou oblohou jsou nezapomenutelným zážitkem, při kterém pocítíte spojení s přírodou. Bruslení na přírodním ledu zahřeje nejen u srdce. Tak si to představte: kolem dokola jen samé hory, lesy a pastviny. Obzvlášť oblíbené jsou v neposlední řadě tradiční projížďky na saních tažených koňmi, kdy si zabaleni do teplé deky užijete okolní krajinu.

Romantika na horáchRomantika na horách | (c) Photo-Austria.at

Jak sami vidíte, nápadů na nejrůznější formy zimní dovolené, které udělají radost vám i životnímu prostředí, je nepřeberné množství. Tak neváhejte a vyzkoušejte udržitelnou dovolenou na vlastní kůži!