Water check point v oblasti woreda Babile (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika)

Water check point v oblasti woreda Babile (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika) Zdroj: CARE Česká republika z.s.

Child-to-Child Health Club v místních základní škole (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika)
Solární panely jako zdroj motorizovaných studen (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika)
Místní komunita se podílí na opravě studny (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika)
Přestřižení pásky při slavnostním předání solárních pohonů motorizovaných studen (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika)
Solární panely jako zdroj motorizovaných studen (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika)
10
Fotogalerie

Inovativní solární systémy pomáhají poskytovat přístup k vodě a hygieně v Etiopii

V Etiopii se lidé potýkají s těžkou humanitární krizí způsobenou nedostatkem srážek a dlouhodobým obdobím sucha. To trvá již přes čtyři sezóny. V zóně East Hararghe žije přibližně 5,7 milionu lidí, kteří mají potíže s přístupem k čisté vodě.

Bez čisté vody operují téměř všechny zdravotnická stanoviště a víc jak třetina zdravotnických středisek. Nemoci přenášené vodou jsou zde druhou nejčastější příčinou předčasných úmrtí, hned po podvýživě. Situaci komplikují i následné vnitřní konflikty, které vznikají hlavně kvůli nedostatku přírodních zdrojů. Zóna East Hararghe je druhou největší oblastí v Etiopii, kde došlo k vysídlení lidí ze svých původních oblastí. Celkový počet uprchlíků se v této oblasti blíží k 700 tisícům, z nichž téměř 60 procent tvoří děti.

Projekt financovaný Ministerstvem zahraničních věcí a CARE Česká republika má za cíl zlepšit přístup Etiopanů k čisté vodě. Toho se dá dosáhnout obnovou stávajících studní, nebo budováním nových. CARE přináší ekologické a udržitelné řešení, zapojí místní obyvatele a ti šíří povědomí a myšlenky dál mezi komunitu. Díky těmto aktivitám se situace významně zlepšuje, lidé mají přístup k nezávadné vodě a počet infekčních nemocí se dramaticky snižuje. „Původní vodní zdroje poháněné motory na naftu byly neekonomické a silně poruchové,“ stěžuje si Saladin, představitel zasažené oblasti Kersa. „Přišli jsme s řešením solární energie, která je ekologicky šetrná a velmi efektivní,“ doplňuje Kateřina Powell, programová manažerka CARE. Studny v této oblasti zajistí vodu až pro 18 tisíc lidí.

Solární panely jako zdroj motorizovaných studen (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika)Solární panely jako zdroj motorizovaných studen (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika) | CARE Česká republika z.s.

Nedílnou součástí projektu je i osvěta hygienických návyků, zejména v období epidemie cholery. „Základní hygienické návyky v oblastech s nedostatkem čisté vody jsou mimořádně důležité, proto se snažíme vzdělávat i nejmenší,“ popisuje Kateřina Powell. „Školíme učitele, kteří pak předávají své znalosti v tzv. Child-to-Child Health Clubs v místních základních školách. Díky těmto aktivitám se děti učí, že správná hygiena může zachránit život nejen jim, ale i jejich blízkým,“ pokračuje Kateřina, která má v organizaci CARE na starosti právě projekt v Etiopii. 

Child-to-Child Health Club v místních základní škole (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika)Child-to-Child Health Club v místních základní škole (Foto: Kateřina Powell / CARE Česká republika) | CARE Česká republika z.s.

Projekt zaměřený na přístup k čisté vodě je důležitý i pro zdejší studenty technických škol a univerzit. V rámci praxe se zapojují do přestavby motorizovaných studen na solární technologii. Získávají tak neocenitelné technické vyškolení a své kompetence využijí například při správě opravených hlubokých studen. Komunita tak získává větší nezávislost.

Obnova vodních zdrojů má celkově pozitivní dopad na lokální komunitu. Zkrácení vzdálenosti, kterou musí ženy a dívky urazit za vodou, snižuje nejen riziko násilí podmíněného pohlavím, ale i například riziko útoku divokých zvířat. Tento projekt tak pomáhá nejen tím, že usnadňuje přístup k čisté vodě, ale také k celkovému zlepšení kvality života.

CARE Česká republika z.s.

Chcete pomoct i vy? Připojte se k dárcům CARE a pomáhejte s námi nejen v Etiopii.

Sbírkový účet: 243 308 210/0300.

CARE Česká republika z.s.