Pokud se budete toulat skotskou vysočinou, rozhodně byste ho neměli minout

Pokud se budete toulat skotskou vysočinou, rozhodně byste ho neměli minout Zdroj: Shutterstock

Hrad se proslavil také jako místo natáčení mnoha slavných filmů.
Patří k nejfotogeničtějším hradům světa.
Je také oblíbeným místem pro pořádání svateb či jiných událostí
Během hlavní sezóny hrad odolává nájezdům davů turistů ze všech koutů Evropy.
5
Fotogalerie

Eilean Donan: Nejfotogeničtější hrad Skotska vyrostl z ruin

Uprostřed Skotské vysočiny, na ostrůvku uprostřed jezera Loch Duich, stojí hrad, který zná z fotek snad každý. Je jedním z nejnavštěvovanějších hradů ve Skotsku a asi nejčastěji fotografovaným hradem na světě. V záři zapadajícího slunce, pocukrovaný sněhem nebo vystupující z mlžného oparu, vždy na fotkách vypadá dokonale. A to i přestože se v průběhu let neustále měnil, rozšiřoval i zmenšoval a v jedné chvíli měl skutečně na kahánku.

Před sedmi sty lety sloužil jako obranný štít proti Vikingům. O čtyři sta let později ho obsadili Španělé, aby si ho krátce nato znovu zabrali Britové a dokonale ho zplundrovali. Hrad, který byl téměř srovnán se zemí, vzkřísil před sto lety potomek jeho někdejších majitelů.

Patří k nejfotogeničtějším hradům světa.Patří k nejfotogeničtějším hradům světa.|Shutterstock

Návrat ztraceného syna

Největší újmy hrad utržil v době bojů s jakobity. Na počátku 18. století byl obsazen španělskými vojáky a anglická vláda se rozhodla, že nepřátele rozmetá i s hradem. Střelným prachem rozhodně nešetřili a hrad skoro srovnali se zemí. Téměř dvě staletí pak zůstávaly ruiny bez povšimnutí, opuštěné a chátrající. Teprve když ostrov i s hradem koupil v roce 1911 plukovník John MacRae-Gilstrap, potomek skotského klanu Mackenziů, jimž toto místo kdysi dávno patřilo, začalo se blýskat na lepší časy.

Během náročné, ale velmi zdařilé rekonstrukce získal Eilean Donan původní podobu. Nový pán k němu nechal přistavět i kamenný most pro snadnější přístup a v roce 1932 byl hrad v celé své kráse otevřen veřejnosti.

 

Během hlavní sezóny hrad odolává nájezdům davů turistů ze všech koutů Evropy.Během hlavní sezóny hrad odolává nájezdům davů turistů ze všech koutů Evropy.|Shutterstock

Filmové kulisy s příběhem

Kamenné chodby, černá kuchyně, hodovní síň i hala s obrazy členy klanu rodu MacRaeů, vás při návštěvě tohoto hradu přenesou zpátky do minulosti. Hrad je otevřen denně v období od 19. března do 2. listopadu a rozhodně stojí za návštěvu. Nejen, že se dozvíte něco o historii, ale můžete si užít i dokonalé filmové kulisy. Natáčelo se tu několik filmů, včele s „bondovkou“ Jeden svět nestačí, snímky Highlander, Soukromý život Sherlocka Holmese, Loch Ness, Made of Honor nebo Rob Roy.

Podle pověsti byl hrad pojmenován po irském biskupovi Donanovi, který žil v šestém století a kolem roku 580 přišel do Skotska. Historici se domnívají, že v té době působil na zdejším ostrově a pomáhal místním obyvatelům.

Hrad se proslavil také jako místo natáčení mnoha slavných filmů.Hrad se proslavil také jako místo natáčení mnoha slavných filmů.|Shutterstock