Vesnička Corippo se nacházející se v italsky mluvícím kantonu Ticino.

Vesnička Corippo se nacházející se v italsky mluvícím kantonu Ticino. Zdroj: Shutterstock

Malinkatá vesnička se zachovalou historickou architekturou je celá památkově chráněna.
Ve vesničce je celkem asi 66 obytných rodinných domů, z nichž většina je pronajímána a využívána jako apartmány pro rekreaci.
Všechny domky jsou břidlicové, takže vesnice působí opravdu kouzelně.
Vesnice je ukrtá v kopcích.
5
Fotogalerie

Corippo: nejmenší a nejkouzelnější švýcarská obec

V údolí řeky Verzasca se v kopcích kantonu Ticino ukrývá vesnice jako z pohádky. Už z dálky připomíná filmové kulisy a vede k ní jen jedna příjezdová cesta. Je vystavěna z kamene a tvoří ji řada terasovitých zdí. Víska má momentálně pouze 12 stálých obyvatel a celá je památkově chráněna. Přesto je už od roku 1822 samostatným samosprávným celkem. Nejmenším v celém Švýcarsku.

Autem se dá sice vyjet do kopce až přímo před bránu vesnice, ale vězte, že tu je jen asi šest parkovacích míst. Samotné Corippo pak snadno prozkoumáte po svých.

Když se Corippo v polovině 19. století stalo nezávislým, mělo téměř tři sta obyvatel. Ale stejně jako mnoho alpských obcí i Corippo za posledních několik desetiletí zažilo vylidňování, kdy se mladší generace stěhovala do měst za prací, vzděláním a celkově lepším životem. Aby vesnice zůstala zachována pro budoucí generace, proměnila se ve velkolepý projekt.

Ve vesničce je celkem asi 66 obytných rodinných domů, z nichž většina je pronajímána a využívána jako apartmány pro rekreaci.Ve vesničce je celkem asi 66 obytných rodinných domů, z nichž většina je pronajímána a využívána jako apartmány pro rekreaci.|Shutterstock

Historický hotel

Vesnici duchů přivedl zpátky k životu nápad, který funguje už na několika místech v Evropě. Vybydlené domky se proměnily v pokoje či apartmány a celá obec se tak stala hotelovým resortem, který ale ctí podmínky, které tu kdysi určila historie. Revitalizovaná vesnička ukáže návštěvníkům život jako před mnoha staletími v kontextu dneška. Na štítu každého domku stojí jméno rodiny, která ho kdysi vlastnila. Ceny jsou tu navíc na švýcarské poměry docela příznivé.

Všechny domky jsou břidlicové, takže vesnice působí opravdu kouzelně.Všechny domky jsou břidlicové, takže vesnice působí opravdu kouzelně.|Shutterstock

Nové začátky

Součástí revitalizace byla také oprava historického mlýna, který dnes opět mele mouku. Žito na ní se pěstuje na terasovitých polích za humny, a ochutnat tu tak můžete chléb, který tu jedli lidé před staletími. S novými příležitostmi se sem vrací také život. Mladí lidé stále častěji hledají cestu ke svým kořenům v Corippu a vymýšlejí projekty, které by tu mohli realizovat a jež by kdysi spící vesnici opět probudily k životu.

Malinkatá vesnička se zachovalou historickou architekturou je celá památkově chráněna.Malinkatá vesnička se zachovalou historickou architekturou je celá památkově chráněna.|Shutterstock