Výhled na město, kterému dominuje Cádizská katedrála se zlatou kupolí.

Výhled na město, kterému dominuje Cádizská katedrála se zlatou kupolí. Zdroj: Shutterstock

Pohled na monumentální most La Pepa.
Cádiz je místem, odkud pochází Sherry. Fortifikované víno ze speciálních odrůd bílých hroznů, které se nechá plně prokvasit, a poté se do něj přidá vinný destilát. Tím se liší od portského vína, ve kterém je nižší podíl cukru.
Přístav, ze kterého kdysi vyplouval nejslavnější mořeplavec všech dob.
Pohled na pláž La Caleta, která se nachází v historickém centru města.
Ukázka tradiční architektury na jednom z měšťanských domů.
6
Fotogalerie

Cádiz: Andaluský ráj zvědavých Španělů

Jestli je Praha stověžatá, pak by mělo být Cádiz v jihozápadním Španělsku jejím partnerským městem. 120 věží a věžiček dodnes připomíná jeho minulost, coby rušného obchodního přístavu. Je také metropolí stejnojmenné provincie, která jako jedna z osmi tvoří celou oblast Andalusie a patrně nejstarším, stále stojícím a obydleným městem západní Evropy. Především je ale městem, kde všichni vědí, co se kde šustne.

Rodiště objevitelů a stavitelů

Dalo by se říci, že město Cádiz je vlastně ostrov, na který se můžete dostat přes monumentální most La Pepa. Největší a nejdelší španělský most představuje tříkilometrové přemostění Cádizského zálivu a je jakousi slavobránou přístavu, ze kterého vyplul Kryštof Kolumbus rok po objevení Ameriky. Díky jeho druhé výpravě za novým kontinentem byly do světových map zakresleny Portoriko a Jamajka.

Pohled na monumentální most La Pepa.Pohled na monumentální most La Pepa.|Shutterstock

Nejstarší obydlené město

Cádiz je považován za nejdéle obydlené město na Pyrenejském poloostrově a pravděpodobně nejstarší obydlené místo v celé západní Evropě. A tak není divu, že je dnes plný pamětihodností a připomínek své dlouhé historie, která se datuje až do 9. století př. n. l., kdy byl založen Féničany. Za zmínku tedy rozhodně stojí archeologické naleziště zachovávající zbytky původních obydlí v Yacimiento Arqueològico Gadir. To se nachází doslova pár metrů od nejvyšší ze zdejších věží, Torre Tavira, která ve výšce 45 metrů ukrývá vyhlášenou atrakci.

Camera Obscura

Cádiz proslul po celém světě ještě jedním unikátem. Temnou komorou, a v ní umístěným předchůdcem fotoaparátu na jedné ze strážných věží. Vynález, který pochází údajně už z doby Leonarda da Vinciho, měl na věži poprvé uvést do provozu Don Antonio Tavira, který použil teleskopickou čočku k pozorování lodí, jež připlouvaly do přístavu z Ameriky. Dnes vynález na bázi periskopu představuje návštěvníkům panoramatický obraz města v reálném čase. A tak si dávejte dobrý pozor na to, jak se v ulicích Cádizu chováte. Možná vás totiž zrovna někdo bude pozorovat z věže, anebo vyhlídky, kterých je tu nepočítaně.

Koncentrované Španělsko

Pokud nemáte strach z davů, určitě prozkoumejte historické centrum  Casco Antiguo, kde se mísí starousedlíci s turisty. Žije tu téměř polovina ze všech sta tisíc obyvatel, a zvlášť večer tu bývá opravdu rušno. Ulice tu na sebe navíc navazují jenom kolmě, a tak mohou působit dojmem přeplněného labyrintu. V tomto případě se ale klidně račte ztratit. Horko v upravených uličkách tlumí přítomnost moře, na které se vám čas od času naskytne impozantní výhled. Elegantní měšťanské domy si tu zachovávají svůj typický ráz a tržnice spolu se značnou koncentrací tapas barů a restaurací vysloveně zvou ke kulinářským experimentům. Smažené ančovičky, marcipánový dort pan de Cádiz nebo originální cádizské Sherry, jsou pouhou vstupenkou do tohoto gastronomického ráje.

Cádiz je místem, odkud pochází Sherry. Fortifikované víno ze speciálních odrůd bílých hroznů, které se nechá plně prokvasit, a poté se do něj přidá vinný destilát. Tím se liší od portského vína, ve kterém je nižší podíl cukru.Cádiz je místem, odkud pochází Sherry. Fortifikované víno ze speciálních odrůd bílých hroznů, které se nechá plně prokvasit, a poté se do něj přidá vinný destilát. Tím se liší od portského vína, ve kterém je nižší podíl cukru.|Shutterstock

Dvoubarevná katedrála vítr ve vlasech

Z památek je samozřejmě nejvýznačnější katedrála Nueva. Ačkoliv jde o barokní stavbu, znalci architektury v ní rozeznají novější neoklasicistní prvky. Její spodní část je mramorová, vrchní vápencová. Padesát metrů vysoká kopule je obložená zlatými dlaždičkami a až příliš nápadně se podobá renesanční katedrále v Granadě.

Pokud si budete chtít od městského ruchu odpočinout, tak vězte, že na plážích tu  pěkně fouká. Už básník José Maria Pemán prá Cádiz nazval město „Seňorita del Mar, Novia del Aire. Tedy „Paní moře, Snoubenka větru“. Tak ať vám neuletí klobouk! Turisté na věži Tavira by se vám totiž mohli smát.