Ostrov Bunaken

Ostrov Bunaken Zdroj: Profimedia.cz

Ostrov Bunaken
Ostrov Bunaken
Ostrov Bunaken
Ostrov Bunaken
5
Fotogalerie

Podmořský ráj najdete na Bunakenu, nenápadném indonéském ostrově ve tvaru banánu

Povalování na pláži vám nic neříká a radši objevujete krásy vodního světa? V hlubinách poblíž ostrova Bunaken se můžete těšit na želvy, žraloky i korálové útesy.

Bunaken je malinký ostrov o rozloze osm kilometrů čtverečních, ležící v zálivu Manado, který se nachází v indonéské provincii Severní Sulawesi. Pěšky sice celý ostrůvek přejdete asi za hodinu, ale své bohatství ukrývá zejména v přilehlých průzračných vodách s mořskou faunou a flórou. Nachází se tu totiž třináct druhů korálových útesů rozličných barev a tvarů. Největší podmořskou atrakci bezpochyby představuje korálový útes, který se noří až do hloubky 25 až 50 metrů, což z něj dělá světový unikát. Strmé korálové stěny navíc mají hluboké trhliny, v nichž rostou mořské vějíře a obří houby.

Prozkoumávání flóry roztodivných barev a tvarů tiše se vlnících ve vodních proudech však není jediným zážitkem. Kochat se totiž můžete i pohledem na téměř sto druhů ryb. Korálové stěny navíc fungují jako útočiště před silnějšími proudy, takže nabízejí perfektní podmínky pro život želv a pyskounů.

Hloubka, do níž je možné se s průvodcem ponořit, záleží na vašich schopnostech. Některé lokality jsou totiž tak hluboké, že kolem sebe uvidíte pouze nekonečnou modrou plochu bez viditelného dna. Pozor si musíte dát na vodní víry, jejichž síla se navíc mění podle směru větru. I při šnorchlování na mělčině však můžete spatřit roztomilé rybky a vodní rostliny. Ale jen na ty nejodvážnější potápěče čekají v hlubinách migrující velryby, delfíni, plejtváci nebo žraloci.

Není proto divu, že pro své přírodní bohatství byla celá oblast v roce 1991 vyhlášena mořským národním parkem. Ochrana se však nevztahuje jen na vodní svět. Pokud nejste právě fanoušky potápění, můžete se procházet po pláži nebo vyrazit na túru na nedaleký ostrov Manado Tua, kde se nachází stejnojmenná sopka. Stezka vede vzhůru přes kokosové plantáže a nabízí fantastický výhled na ostrovy a celý záliv Manado. Na trase se nachází i několik domků, kde si odpočinete. Za dobrého počasí můžete z vrcholu v dálce dokonce spatřit aktivní sopku Gunung Soputan, která je vzdálená asi 60 kilometrů. Na cestu je ale nejlepší vyrazit dřív, aby vám nebylo příliš horko. Pokud se vám však nechce šlapat nahoru, můžete siluetu sopky obdivovat večer, až půjdete na drink do některého z plážových barů, odkud si užijete západ slunce.

Bunaken leží v tropickém pásmu a suchá sezona tu trvá od dubna do října, přičemž v červenci až srpnu tu bývá vzhledem ke školním prázdninám plno. Teplota vody se však po celý rok pohybuje mezi 27 a 30 stupni Celsia, takže se tu můžete pohodlně potápět jen v tenkém neoprenu.

Na ostrov Bunaken nejlépe doletíte na mezinárodní letiště ve městě Manadu, odkud se dopravíte lodí asi za hodinu. Transfer z letiště si nicméně můžete domluvit s resortem, ve kterém budete na Bunakenu ubytováni. Pokud se však chcete na ostrově pohybovat jinak než pěšky, auto si můžete vypůjčit jen výjimečně – zvolte spíše skútr nebo se svezte lodním taxi.