Za čedarem do vesnice Cheddar. Ochutnejte lahodný originál z jeskyně Gough
Víte, jak má chutnat pravý čedar? Ve vesnici Cheddar v Somersetu na jihozápadě Anglie to vědí dokonale. Jen tady totiž dělají slavný britský sýr podobně jako před stovkami let. Vyrábějí ho z nepasterizovaného mléka krav, které se pasou na zdejších loukách, a zrát ho nechávají až osmnáct měsíců v jeskyni. A ne v ledajaké…
Jeskyně Gough je v největší britské Cheddarské rokli (max. hloubka je 137 m) ta nejznámější. Okolní skály jsou protkané jeskyněmi o rozloze srovnatelné s londýnským metrem. Místo si Britové zvolili jako jeden ze sedmi přírodních divů své země.
Bochníky sýra tady zrají zabalené v mušelínu. Pro slavnou pochoutku jsou tady ideální podmínky: tma, vlhkost a stabilní teplota 11 stupňů. Kolem bochníků prochází turisté zabalení v šálách. Neláká to tady jen sýrové mlsouny.
Působivě nasvícené přírodní scenerie, neuvěřitelné stalagmity a stalaktity, vytvářejí iluzi dávných světů. Vědci našli v jeskyni kosti staré až 14 700 let a nejstarší britskou kompletní kostru muže. Takzvaný Cheddar Man žil asi před 9000 lety a zemřel pravděpodobně násilnou smrtí. Možná se stal obětí kanibalů, pravá příčina jeho skonu není jasná a odborníky nenechává v klidu.
Britský sýr z Francie?
Příběhů o vzniku čedaru existuje několik. Třeba že v jeskyních služka zapomněla mléko a po čase vznikl sýr. Nebo že ho přivezli Římané z Francie (tuto verzi Britové neradi slyší). V Cheddaru vyráběli tento sýr už v 15. století. První zmínky se objevují dokonce o 300 let dříve. Ve dvanáctém století koupil král Jindřich II. čedar pro svůj dvůr. Za vlády Tudorovců byl nejpopulárnějším a nejdražším sýrem v Británii.
A postupně překračoval hranice své země: plul na lodích s trestanci i objeviteli. Téměř 600 kg s sebou například vezl v roce 1901 proslulý britský polárník Robert Falcon Scott na expedici do vnitrozemí Antarktidy. O popularizaci čedaru se zasloužil i místní mlékař Joseph Harding s rodinou, který v 19. století zavedl jeho první moderní výrobu ve Skotsku, Severní Americe, Austrálii a na Novém Zélandu.
Zkáza malovýroby
Před první světovou válkou bylo v Británii více než 3500 výrobců čedaru, po té druhé už jich zbylo méně než sto. Ty původní smetl masový průmysl. Dnes se sice sýr vyrábí ve všech koutech světa, tradičního výrobce v obci Cheddar najdete už jen jednoho.
Pracovníci Cheddar Gorge Cheese Company chodí do tajemné jeskyně Gough minimálně jednou týdně. Otáčejí bochníky sýra, aby dobře zrál. Zdejší sýrárna zachovává výrobu, jejíž tajemství si tady lidé předávali po staletí. Tým pěti lidí ročně produkuje 60 tun a za své výrobky sbírají jedno ocenění za druhým. Nedaleko jeskyně vás provedou výrobním procesem a uzrálé sýry můžete ochutnat – od mladíků, kteří strávili v potemnělých tajemných útrobách „pouhé“ tři měsíce, po osmnáctiměsíční starce. A věřte, že si chutě od jemně máslové po pikantní s menšími krystalky, nepatrnou oříškovou příchuť a ostrou vůní budete pamatovat. A ochutnat můžete i trochu netradiční čedar: s feferonkou nebo šampaňským.
Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: