Za historií zmrzliny: od strouhaného ledu a sněhu se sirupem k moderní pochoutce
Vanilková, čokoládová, pistáciová, meruňková, ale i bazalková nebo horčicová. Příchutí oblíbených zmrzlin, které si dnes můžete koupit prakticky na každém rohu, je nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat. Kdy ale jejímu kouzlu propadli lidé poprvé a kde se vlastně vzala? Udělejme si krátký výlet za dlouhou historií zmrzliny.
Oficiální zdroje tvrdí, že si na jakémsi druhu ledového sirupu pochutnávali Číňané už před čtyřmi tisíci lety. O několik století později, jak uvádí nationalgeographic.com, kolem roku 400 př. n. l., se stal obdobný chlazený sirup vyhledávanou pochoutkou také v Persii.
Právě tam si na něm pochutnával i Alexandr Veliký, který si podle historických záznamů obzvláště oblíbil ledový sirup s medem. Chlazené sladké nápoje měli rádi také Řekové a později Římané, kteří míchali rozdrcené ovoce s medem a se sněhem.
Existují také záznamy z Japonska, kde se už kolem roku 1000 strouhal z ledu politého ovocným sirupem dezert kakigori, jenž se servíroval při různých příležitostech aristokracii.
Marco Polo
Zmrzlinu na bázi ledového mléka přivezl do Evropy až koncem třináctého století Marco Polo z Číny. K jejímu mražení bylo ovšem zapotřebí sněhu nebo vody z ledových řek či jezer.
Recepty a techniky výroby zmrzliny pak na evropském kontinentu, zejména v průběhu 16. století, zdokonalovali Italové, kteří se zaměřili také na nové způsoby konzervace ledu. Například v roce 1550 Blasius Villafranca z Říma vyrobil zmraženou krémovou směs pomocí ledu prosypaného solí.
Jednoho ze „zmrzlinářů“, Bernarda Buontalentiho, si pak přivezla Kateřina Medicejská na svůj dvůr v Paříži.
Kavárna v Paříži
K širší veřejnosti se zmrzlina dostala na evropské půdě až koncem 17. století. V roce 1686 si Sicilan Francesco Procopio otevřel v Paříži kavárnu, v níž začal prodávat zmrzliny a sorbety. Tímto způsobem se povědomí o zmrzlině rozšířilo mezi běžné obyvatelstvo, a právě Procopio tak bývá označován za otce moderní zmrzliny. Mimochodem, kavárna Le Procope, v níž se později scházeli známí francouzští spisovatelé a filozofové, dodnes funguje.
Na Villafrancově principu, jak uvádí Encyklopedie strojů a nástrojů Národního zemědělského muzea, byl v Americe v roce 1846 patentován první ruční stroj na výrobu zmrzliny, který ovšem už v roce 1790 vynalezla Nancy Johnsonová. Průmyslově se pak začala ve velkém vyrábět na začátku 20. století.
V Česku
V českých zemích je zmrzlina zmiňována až v první polovině 19. století, jak lze vyčíst z česko-německého slovníku Josefa Jungmanna nebo z receptů známé autorky kuchařek Magdaleny Dobromily Rettigové. První zmrzlinu vyrobil pražský kavárník Philipp Paska v roce 1827. Jednalo se o sorbet na italský způsob. Největší rozmach však u nás zmrzlina zažila až ve 20. letech 20. století, kdy za její výrobou stáli opět Italové.