V Česku se zmrzlina ujala ve 20. letech 20. století. Její obliba pak dále rostla, jak ukazuje snímek z 50. let.

V Česku se zmrzlina ujala ve 20. letech 20. století. Její obliba pak dále rostla, jak ukazuje snímek z 50. let. Zdroj: ČTK

Obliba zmrzliny rychle stoupala.
Dříve se zmrzlina vyráběla z ledu nebo sněhu.
Kavárna Le Procope v Paříži, v níž se servírovala první zmrzlina.
Historie zmrzliny je stará 4 tisíce let.
5 Fotogalerie

Za historií zmrzliny: od strouhaného ledu a sněhu se sirupem k moderní pochoutce

Alice Kottová
Diskuze (0)

Vanilková, čokoládová, pistáciová, meruňková, ale i bazalková nebo horčicová. Příchutí oblíbených zmrzlin, které si dnes můžete koupit prakticky na každém rohu, je nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat. Kdy ale jejímu kouzlu propadli lidé poprvé a kde se vlastně vzala? Udělejme si krátký výlet za dlouhou historií zmrzliny.

Oficiální zdroje tvrdí, že si na jakémsi druhu ledového sirupu pochutnávali Číňané už před čtyřmi tisíci lety. O několik století později, jak uvádí nationalgeographic.com, kolem roku 400 př. n. l., se stal obdobný chlazený sirup vyhledávanou pochoutkou také v Persii.

Právě tam si na něm pochutnával i Alexandr Veliký, který si podle historických záznamů obzvláště oblíbil ledový sirup s medem. Chlazené sladké nápoje měli rádi také Řekové a později Římané, kteří míchali rozdrcené ovoce s medem a se sněhem.

Historie zmrzliny je stará 4 tisíce let.Historie zmrzliny je stará 4 tisíce let. | Zdroj: Profimedia

Existují také záznamy z Japonska, kde se už kolem roku 1000 strouhal z ledu politého ovocným sirupem dezert kakigori, jenž se servíroval při různých příležitostech aristokracii.

Marco Polo

Zmrzlinu na bázi ledového mléka přivezl do Evropy až koncem třináctého století Marco Polo z Číny. K jejímu mražení bylo ovšem zapotřebí sněhu nebo vody z ledových řek či jezer.

Recepty a techniky výroby zmrzliny pak na evropském kontinentu, zejména v průběhu 16. století, zdokonalovali Italové, kteří se zaměřili také na nové způsoby konzervace ledu. Například v roce 1550 Blasius Villafranca z Říma vyrobil zmraženou krémovou směs pomocí ledu prosypaného solí.

Jednoho ze „zmrzlinářů“, Bernarda Buontalentiho, si pak přivezla Kateřina Medicejská na svůj dvůr v Paříži.

Kavárna Le Procope v Paříži, v níž se servírovala první zmrzlina.Kavárna Le Procope v Paříži, v níž se servírovala první zmrzlina. | Zdroj: Profimedia

Kavárna v Paříži

K širší veřejnosti se zmrzlina dostala na evropské půdě až koncem 17. století. V roce 1686 si Sicilan Francesco Procopio otevřel v Paříži kavárnu, v níž začal prodávat zmrzliny a sorbety. Tímto způsobem se povědomí o zmrzlině rozšířilo mezi běžné obyvatelstvo, a právě Procopio tak bývá označován za otce moderní zmrzliny. Mimochodem, kavárna Le Procope, v níž se později scházeli známí francouzští spisovatelé a filozofové, dodnes funguje.

Na Villafrancově principu, jak uvádí Encyklopedie strojů a nástrojů Národního zemědělského muzea, byl v Americe v roce 1846 patentován první ruční stroj na výrobu zmrzliny, který ovšem už v roce 1790 vynalezla Nancy Johnsonová. Průmyslově se pak začala ve velkém vyrábět na začátku 20. století.

Obliba zmrzliny rychle stoupala.Obliba zmrzliny rychle stoupala. | Zdroj: Profimedia

V Česku

V českých zemích je zmrzlina zmiňována až v první polovině 19. století, jak lze vyčíst z česko-německého slovníku Josefa Jungmanna nebo z receptů známé autorky kuchařek Magdaleny Dobromily Rettigové. První zmrzlinu vyrobil pražský kavárník Philipp Paska v roce 1827. Jednalo se o sorbet na italský způsob.  Největší rozmach však u nás zmrzlina zažila až ve 20. letech 20. století, kdy za její výrobou stáli opět Italové.

Začít diskuzi