Česko je plné skvělých vinařských míst.

Česko je plné skvělých vinařských míst. Zdroj: Vinazmoravyvinazech.cz

Šobes je unikátní vinice, ikona našeho vinařství a zároveň jedna z nejstarších a nejkvalitnějších vinic v Evropě.
Salon vín ČR, kterému se často přezdívá výkladní skříň moravského a českého vinařství.
V Plžích je okolo osmdesáti vinných sklepů, z nichž ty nejstarší vybudovali vinaři už v 15. století.
Velké Žernoseky nedaleko Litoměřic.
Velké Bílovice, které se nachází na Velkopavlovicku, určitě stojí za návštěvu.
6
Fotogalerie

Cestování za vínem: Tahle místa letos nesmíte minout!

V Česku máme šest hlavních vinařských podoblastí. Dvě v Čechách a čtyři na Moravě. Míst, kam se dá vyrazit za skvělým moravským a českým vínem nebo vinařskou turistikou, je tudíž bezpočet. Objet je všechny, by byl nejspíš nadlidský úkol. Pokud ale toužíte alespoň trochu poznat vinařské Česko, vypravte se na některé z těchto kouzelných míst. Rozhodně nebudete litovat.

Do malebných Žernosek

Jestli si myslíte, že tradiční vinařské obce s malebnými sklepními uličkami můžete najít jen na Moravě, tak to se mýlíte. Minimálně jedna taková obec je i v Čechách, a to právě poblíž Litoměřic. Pokud se sem tedy vypravíte za vínem, popojet do Žernosek a poznat, jak to v takové vinařské obci vypadá, se vyloženě nabízí. Konají se zde i pro Moravu tradiční otevřené sklepy, tedy akce, kdy více vinařů v obci najednou otevře své sklepy a během dne je v nich možné ochutnávat různá místní vína a k tomu něco dobrého zakousnout. Součástí bývá také často i nějaký kulturní nebo zábavný doprovodný program.

Velké Žernoseky nedaleko Litoměřic.Velké Žernoseky nedaleko Litoměřic.|Vinazmoravyvinazech.cz

Za kvalitou do Mělníka

Královské věnné město Mělník je dlouhodobě proslulé hlavně jako české vinařské centrum. Nad známým soutokem našich největších řek Labe a Vltavy uvidíte z vyhlídky pod zámkem krásné vinice. Na zámku si můžete prohlédnout obrovské vinné sklepy, projít si malou vinařskou expozici a samozřejmě ochutnat místní vína. Expozici věnovanou vinařství má i Regionální muzeum Mělník, které se nachází na náměstí Míru a také je zde možná degustace místních vín. Během roku se zde pak koná několik vinařských akcí, které mohou směle konkurovat i těm moravským.

Česko je plné skvělých vinařských míst.Česko je plné skvělých vinařských míst.|Vinazmoravyvinazech.cz

Za romantikou do slováckého Petrova

Na okraji obce Petrov na Slovácku se nachází areál historických vinných sklepů zvaných Plže. V roce 1983 byl vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury, a je tak nejstarší vesnickou památkovou rezervací u nás. Malebné sklepy s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modro-bílé kombinaci objevíte v horní části vinohradnického areálu. V Plžích je okolo osmdesáti vinných sklepů, z nichž ty nejstarší vybudovali vinaři už v 15. století. Tímto areálem se můžete v klidu projít, pokochat se krásou historických a unikátních sklepů, dozvědět se něco a samozřejmě také ochutnat. Během léta bývá u vstupu do areálu otevřena vinotéka, kde mohou návštěvníci ochutnat vína z místní produkce.

V Plžích je okolo osmdesáti vinných sklepů, z nichž ty nejstarší vybudovali vinaři už v 15. století.V Plžích je okolo osmdesáti vinných sklepů, z nichž ty nejstarší vybudovali vinaři už v 15. století.|Vinazmoravyvinazech.cz

Tradičně do znojemského Šobesu

Šobes je unikátní vinice, ikona našeho vinařství a zároveň jedna z nejstarších a nejkvalitnějších vinic v Evropě. Nachází se poblíž Znojma, v meandru řeky Dyje v samém srdci Národního parku Podyjí. Dojít se k ní dá pohodlně procházkou z nedaleké vinařské obce Hnanice, anebo dojet na kole po přilehlé cyklostezce. Zážitkem pro děti také určitě bude lávka, tedy tzv. houpací most přes řeku Dyji. Kromě příjemné procházky v krásné přírodě se děti i něco dozvědí. Rodiče si pak mohou vychutnat víno v místním degustačním stánku, kde ochutnají třeba Ryzlink rýnský, Rulandské bílé nebo Sauvignon, kterým se zde velmi daří.

Šobes je unikátní vinice, ikona našeho vinařství a zároveň jedna z nejstarších a nejkvalitnějších vinic v Evropě.Šobes je unikátní vinice, ikona našeho vinařství a zároveň jedna z nejstarších a nejkvalitnějších vinic v Evropě.|Vinazmoravyvinazcech.cz

Na Salon vín v Mikulově

Na Mikulovsku je jasným cílem degustační expozice Salon vín ČR, kterému se často přezdívá výkladní skříň moravského a českého vinařství. Každý rok je v něm uloženo sto aktuálně nejlepších vín pro daný ročník, vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín – Národní soutěže vín. Je umístěna v prostorách zrekonstruovaného podzemí státního zámku ve Valticích a slouží nejen k prohlížení a poučení, ale především k celoročnímu ochutnávání. Degustaci je možné absolvovat v rámci několika programů. Buď zcela volně, kde si sami vybíráte vína a naléváte si degustační vzorky, dále pak řízená degustace s výkladem profesionálního someliéra nebo prostřednictvím nalévacího automatu.

Salon vín ČR, kterému se často přezdívá výkladní skříň moravského a českého vinařství.Salon vín ČR, kterému se často přezdívá výkladní skříň moravského a českého vinařství.|Vinazmoravyvinazech.cz

Do Velkých Bílovic pro fajnšmekry

Největší vinařskou obcí v celé České republice jsou Velké Bílovice, které se nachází právě na Velkopavlovicku a určitě stojí za návštěvu. S více než tisíci vinaři se jedná o opravdový unikát. Není známo, jestli tu někdo dokázal ochutnat všechna vína, ale určitě si to své najde každý.  Réva vinná se zde pěstuje od pradávna a i dnes tady najdeme bezmála 750 ha vinic. Téměř ke každé bílovické domácnosti patří nějaký vinohrad nebo vinný sklep. Konají se zde také oblíbené akce typu otevřené sklepy, během kterých vinaři v obci najednou otevřou své sklepy a milovníci vína chodí po obci a ochutnávají a ochutnávají. K tomu je připraveno mnoho dobrého jídla, často hraje muzika a celé se to nese ve velmi příjemné atmosféře.

Velké Bílovice, které se nachází na Velkopavlovicku, určitě stojí za návštěvu.Velké Bílovice, které se nachází na Velkopavlovicku, určitě stojí za návštěvu.|Vinazmoravyvinazech.cz