Milešovka

Milešovka Zdroj: Profimedia.cz

Zámek Duchcov
Pravčická brána
Levandulová zahrada Klapý
Kopec Raná
Dubí
11
Fotogalerie

Ústecký kraj: tipy na neotřelé výlety s příběhem

Zahrajete si tu na varhany, zmodráte závistí a vaší výletní třešničkou se stane Hrob. Narazíte na proutníka, co uměl dobře počítat, a do postele půjdete k loupežníkům. Vítejte v kraji, kde si každý přijde na své.

Z postele do pravěku

Osek se stává stále častěji oblíbeným výletním místem nejen pro svůj překrásný cisterciácký klášter, ale hlavně pro spoustu atrakcí v okolí. Velkým lákadlem je zámek Duchcov, který neproslavili ani tak Valdštejnové, jako jeho knihovník, kterým nebyl po třináct let nikdo menší než zhýralý svůdník vdaných žen Giacomo Casanova. Se stejnou lehkostí, s jakou dostával dámy do kolen, se pohyboval na burze. Všechny vydělané peníze však rozkutálel s patřičným aristokratickým nadhledem. Na sklonku života mu zbyl jen jeden sluha a kočár. Pokud byste chtěli rozmařilý život italského prostopášníka řádně probrat, je k tomu přímo ideální zahrádka pivovaru Ossegg, kde si můžete vybrat hned ze sedmi druhů piv. Šest a půl kilometru směrem na severovýchod od města najdete umělé jezero Barbora se dvěma písečnými plážemi obklopené zelení. Na své si tu přijdou i nudisté. Absolutním unikátem je však jediné křemencové skalní město v České republice – Salesiova výšina, kterou neminete, když se vypravíte po naučné stezce okolím Oseka. Když se pustíte po žluté turistické značce, vydáte se cestou do pravěku. Tahle geologická zvláštnost je totiž výsledkem naplaveniny řeky z období třetihor. Schválně, kolik otisků sladkovodních mlžů na zdejších skalách najdete?

Zámek DuchcovZámek Duchcov|Profimedia.cz

Se zastrčeným břichem až k loupežníkům

Díky kultovní pohádce Pyšná princezna se Panská skála stává povinným výletem každé rodiny. Málokdo ale ví, že se mezi Práchní a Polevskem nacházejí jiné čedičové sloupy, které čekají na své objevení. Třeba Zlatý vrch. K opuštěnému lomu Klučky vás zavede modrá turistická značka na trase z Nového Boru do České Lípy. Dvacet kilometrů odtud směrem na sever narazíte na jinou zajímavost, na jejíž zdolání budete potřebovat i kus odvahy. Skalní průrva Úzké schody má opravdu výstižný název. Počítejte s tím, že při jejich prolézání budete muset zastrčit břicho. Mimořádností tohoto přírodního místa si byl vědom už kníže Ferdinand Kinský, který průrvu zpřístupnil pro veřejnost již v 19. století tím, že tu nechal vybudovat železné schody. Nebojte se, od té doby byly již několikrát opravované. Jestli chcete zůstat na čerstvém vzduchu, posuňte se o patnáct kilometrů dál směrem na východ na nejlépe zachovalou zříceninu v Lužických horách, kousínek od Jiřetína pod Jedlovou. Tolštejn je opředený mnoha hrozivými legendami. Jisté však je, že tu své útočiště postupem času nalezlo několik loupežníků, kteří se svými kousky zapsali do dějin zdejšího kraje. Pokud chcete dokonale nasát zdejší atmosféru, ubytujte se na chatě Tollendorf, ve které je všech šest apartmánů pojmenovaných po nejznámějších z nich: Wilda, Karásek, Pumphut, Raschauer, Zelenofous a Kardinek.

Zlatý vrchZlatý vrch|Profimedia.cz

Ze zahrady do zahrady

Chcete-li se cítit jako v Provence, stačí navštívit soukromou levandulovou zahradu Klapý. Zakoupit si tu můžete i voňavou dekoraci. Jestli máte rádi výhledy na České středohoří, určitě oceníte ten, který se vám otevře v Ostrém u Úštěka, a ještě si při výstupu k baroknímu poutnímu místu trochu protáhnete kosti. Z obce Ostré vede až na vrch Kalvárie křížová cesta, jejíž pískovcové schodiště lemují sochy či jejich torza. Určitě si všimnete třeba klečícího Ježíše a apoštolů v Getsemanské zahradě.

Levandulová zahrada KlapýLevandulová zahrada Klapý|Profimedia.cz

Na kole po Ústeckém kraji

Jedna z velmi příjemných a nepříliš náročných tras vede z Lipové do Mikulášovic. Měří šestnáct kilometrů a je určená pro horská či treková kola. Na trase vás čekají hned dvě atrakce: nejseverněji umístěná rozhledna v Česku s romantickým názvem Tanečnice a Muzeum nožířské tradice v areálu firmy Mikov. Kromě klasické rybičky tu uvidíte i raritní exponáty, takzvané ukázkové nože s mnoha různými čepelemi. Další velmi inspirativní cyklotrasou je cesta z Žatce do Zíchovce. Těšit se můžete na panoráma řeky Ohře i výhled na kopec Raná, který dobře znají všichni paraglidisté. Míjet budete i vodní hrad v Budyni nad Ohří a Mšené-lázně. A protože je tato trasa opravdu náročná, měří celých sto kilometrů, je téměř nutností zakončit ji v pivovaru na Zichovci.

Rozhledna TanečniceRozhledna Tanečnice|Profimedia.cz

Adrenalin v Chomutově jen pro otrlé

Vyhlášeným místem sebevrahů je pražský Nuselský most. Chomutovský most Hačka měří na výšku ještě o dvacet pět metrů více a úplně dobrovolně si sem lidé chodí pro adrenalinový zážitek skokem k zemi. Navíc si ještě můžete vybrat, jestli si dáte klasický bungee skok, při kterém se na pružném laně houpete nahoru a dolů, anebo zda si rovnou střihnete skok do největší houpačky, kdy budete kmitat ze strany na stranu, ovšem až poté, co poletíte rychlostí 110 km/h střemhlav dolů. Opravdu jen ti nejotrlejší chtějí povel JUMP za zády slyšet dvakrát. Najdou se i tací, kterým stokilometrová rychlost nepřijde jako ten správný rajc. Takové nátury pak už snad uspokojí jen volný pád s dvojnásobnou rychlostí z výšky čtyř kilometrů při tandemovém seskoku padákem. Pokud trváte na vzrušení, ale chcete ho podpořit alespoň trochu racionálním základem, zaplaťte si školu smyku.

ChomutovChomutov|Profimedia.cz

Na výlet do Hrobu

Teplické lázně jsou vyhlášené léčbou pohybového aparátu, což si na vlastní kůži vyzkoušel i ruský kosmonaut Roman Romaněnko po návratu z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). S rozbitou hlavou tu ale už před čtyřmi sty lety přijali jiného slavného pacienta – Viléma Slavatu, který prolétl oknem na Pražském hradě při třetí pražské defenestraci. A právě tady, kousek od lázeňského města, se přihodilo něco, co spustilo české stavovské povstání a následně i třicetiletou válku.

Místo činu se výstižně jmenuje Hrob. Kdysi tu stával protestantský kostel, jehož základy jsou zde dodnes patrné. Jeho zboření dalo záminku k sériím událostí, které všichni známe z dějepisu. Až na zemi najdete pozůstatky tohoto historického milníku, zvedněte hlavu. Nad potokem Bouřlivcem v městské části Mlýny se tu ve výšce přes třicet metrů klene technická zajímavost, tedy největší ocelový příhradový železniční most na jednokolejné trati pro dovoz uhlí do Saska. Až budete opouštět Hrob směrem na Dubí, hlídejte si pravou stranu a odbočku na Mstišov. Je tu krásná obora s lesní zvěří, kterou děti mohou i nakrmit.

Popularitu Dubí po dlouhá léta živila pověst místa lehkých mravů. To už dávno není pravda a turisté z okolních zemí sem jezdí za úplně jiným artiklem. Modrobílým porcelánem, kterému v rodinách po celé generace neřekneme jinak než cibulák. Jenže tenhle tradiční motiv má s cibulí jen pramálo společného. Ve skutečnosti se jedná o vzor granátového jablka, které symbolizuje plodnost. V dalších motivech kresby jsou schované i jiné důležité symboly, jako je dlouhý život, bohatství a soudržnost. Vše dobré si tak koupíte na jednom talíři. To, jak se vzory vyvíjely, a vše o historii porcelánu se dozvíte v takzvaném Modrodomě.

DubíDubí|Profimedia.cz


Hvězdná pětka

Následující cíle nejspíš znáte, ale proč je nezařadit do itineráře? Stojí za to!

  • Hřensko s romantickými soutěskami, kterými projedete loďkou, či kaňonem Labe
  • Pravčická brána se zámečkem Sokolí hnízdo, ikonická a fotogenická dvojice národního parku České Švýcarsko
  • Dolský mlýn s pohnutým poválečným osudem, který se objevil v pohádkách Pyšná princezna nebo Peklo s princeznou
  • Památník Terezín s Malou pevností jako uctění památky obětí fašistické perzekuce
  • Zámek Jezeří s depresivním okolím, které si zahrálo v seriálu Pustina