Loket

Loket Zdroj: Profimedia.cz

Zatopený lom Okrouhlák
Bečov nad Teplou
Rozhledna na Výšině přátelství
Cheb
Zámek Chyše
11
Fotogalerie

Karlovarský kraj: tipy na neotřelé výlety s příběhem

Prožijete tu zenový klid, ale navštívíte i místa, kde to pulzuje. Ochutnáte živou vodu a ocitnete se na sopce, která vypráví svůj příběh ve verších. Dívejte se a poslouchejte...

Od mnichů do vody a pod zem

Očistnou izolaci od okolního světa můžete zažít s trapistickými mnichy v klášteře Nový Dvůr u Toužimi. Tedy za předpokladu, že jste muž. Hezky bez internetu, bez mobilu a v tichosti. Kromě třiceti bratrů vám bude jediným společníkem manuální práce a případná modlitba. Když se zrovna mniši nemodlí, zabývají se výrobou přírodní kosmetiky, hořčice, džemů či sušenek, vše podle původního receptu z jejich mateřského kláštera Sept-Fons ve Francii. Až budete mít očištěnou duši, zvlažte si tělo v zatopeném lomu Okrouhlák, lemovaném čedičovými skalami. Dostanete se sem třeba po naučné stezce Hradišťský vrch, která začíná u požární nádrže v Konstantinových Lázních. Měří jen pět kilometrů, takže svižnou chůzí tu jste za hodinku. Ve Žluticích hledejte Velký dům, ve kterém se nachází muzeum. Jeho chloubou je Žlutický kancionál. Tento významný doklad středověkého písemnictví není jedinou atrakcí, na kterou se tu můžete těšit. Zábavná je i prohlídka šatlavy, kde se dozvíte vše o hrdelním právu, a lapidárium. Nahlédnete také do podzemí pod budovou muzea.

Zatopený lom OkrouhlákZatopený lom Okrouhlák|Profimedia.cz

Za pivem a trpaslíky

Je vaším oblíbeným autorem Karel Čapek? Pak je velká pravděpodobnost, že si užijete místo, které kdysi padlo do oka i jemu a kde trávil nějaký čas. Je jím zámek Chyše jen kousek od vrchu Vladař. Čapkovu pobytu je zde věnovaná i tematická expozice. Než odsud odjedete, byl by hřích nezastavit se v zámeckém pivovaru s historickým interiérem. Pivo tu vaří podle staročeských receptur. Užít si ho můžete nejen v půllitru, ale také na talíři. Připravují tu z něj své pivní speciality. Pokud byste trochu přebrali a vydali se na severozápad, je dost možné, že spatříte trpaslíky. Tedy alespoň jejich chodbičky ve Skále skřítků. Tento přírodní úkaz se nachází nad obcí Dubina. Tajuplné dutiny jsou velké od několika centimetrů až do metru a půl a vznikly pravděpodobně zvětráním vyvrácených stromů ve vulkanických sedimentech. Vede tudy i desetikilometrová naučná stezka Andělská hora – Kyselka.

Zámek ChyšeZámek Chyše|Profimedia.cz

Karlovarská pobavení

Kdo by neznal ironickou komedii Ecce homo Homolka. Podobný název, jen bez příjmení, nese pseudogotická kaple postavená z režných cihel na rozcestí v lesích nad Karlovými Vary. Buď sem vyšlapete po svých, nebo jen kousek od Grandhotelu Pupp nastoupíte do lanovky Diana a necháte se vyvézt do mezistanice Jelení skok. Odtud je to sem už jen pár set metrů. Pokud chcete zjistit, jak to vypadá i na konečné zastávce lanovky, určitě neprohloupíte. Na Výšině přátelství stojí rozhledna, odkud je překrásný výhled. Děti se mohou potěšit s poníky, pávy a jinými zvířátky v minizoo.

Jen třicet kilometrů od lázeňského města, kde se nachází nejteplejší termální pramen Čech, se můžete projít po Ježíškově cestě. Jedná se o naučnou zábavnou stezku na Božím Daru, která se bude líbit hlavně dětem. Kdo si koupí deníček a zaznamená do něj všechny úkoly, dostane Ježíškovo razítko a malou odměnu navrch. Když už tu jste, vydejte se směrem na božídarské rašeliniště, které je jediné v okolí, které se nepodařilo vysušit. Je to pouhých tři a půl kilometru.

Při procházce po povalových chodnících si prohlédnete všechny fáze rašeliny, tedy nenarušenou, současně těženou i vytěženou a již postupně zarůstající. Jen čtrnáct kilometrů jihozápadně od Varů najdete pod jednou střechou rodinného pivovaru Svatý Florián v Lokti dva unikáty. Slovanskou podzemní pec pro grilování selat na pivu a unikátní sbírku lázeňských kalíšků, která je zapsaná v České knize rekordů. Sbírka čítá více než dva a půl tisíce kousků, přičemž nejstarší je z roku 1780.

Božídarské rašeliništěBožídarské rašeliniště|Profimedia.cz

Všestranný poeta

Jako jedno z nejkrásnějších míst v srdci Evropy označil Františkovy Lázně Johann Wolfgang Goethe. Bylo to asi proto, že tu ztratil hlavu pro dceru dvorního rady, ale možná ještě větší zásluhu na tom měla skutečnost, že tu mohl velmi úspěšně uspokojovat svou velkou vášeň: totiž geologii. Byl náruživý přírodovědec. Právě on objevil nejmladší a zároveň dnes snad nejprobádanější sopku v zemi, Komorní hůrku. Na jedné ze skal můžete najít i pamětní desku věnovanou tomuto velkému muži. Pokud chcete vylézt až na její vrchol, vydejte se po červené turistické značce, která začíná ve Františkových Lázních u Františkova pramene a dále vede po staré poutní cestě. Kdyby slavný spisovatel žil, určitě by se zajel podívat do nedalekého Motýlího domu, kam by i pěšky došel za hodinu. Obdivoval by tu krásu exotických motýlů.

Komorní hůrkaKomorní hůrka|Profimedia.cz

Hrázděná pobožnost

Venkov má až nostalgicky okouzlující atmosféru. Skanzen Doubravu u Lipové si proto určitě zapište na svůj wish list. Najdete tu jedny z nejkrásnějších hrázděných staveb u nás. Jednotlivé statky mají nádherně zdobené štíty a jsou postavené do podoby kompaktních čtyřstranných dvorců. Nejstarší usedlost tu stojí už téměř dvě stě sedmdesát let a okolní stromy jsou ještě starší. Co by kamenem dohodil, je odtud další architektonický skvost, loreta s křížovou cestou (situovanou podle slavné jeruzalémské cesty Via Dolorosa) a poutním kostelem svatého Ducha na kopci nad Starým Hrozňatovem. Kaple byla postavená podle kaple chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě. Bůh ji zřejmě také ochraňuje. Přímo do loretánského domku kdysi uhodil blesk a poškodil stavbu. Tam, kde ale byl namalovaný obraz Panny Marie, zůstala omítka nepoškozená.

Skanzen Doubrava u LipovéSkanzen Doubrava u Lipové|Profimedia.cz

Fialová nádhera a Česko jako na dlani

Kdo hledá, najde. Kdo by také čekal, že cesta k pokladu bude značená. Jediná známá indicie je, že k naprosto unikátní louce plné rozkvetlých vzácných kosatců sibiřských dojdete po neznačené cestě z Trstěnic. Leží mezi rybníkem Regentem a Senným a záplavu modrých květů můžete obdivovat ještě v červnu. Spousta z vás navštívila holandskou zahradu miniatur Madurodam. I v Česku se takový park nachází. Jmenuje se Boheminium, a je dokonce čtvrtý největší svého druhu v Evropě. Přesně sedmdesát pět modelů významných českých památek v měřítku 1 : 25 si můžete prohlédnout každý den od 10.00 do 18.00 hodin.

BoheminiumBoheminium|Profimedia.cz

Zážitky na kole

Třicetikilometrová trasa z Luby do Rolavy je plná příjemných zážitků. Než v Lubech nasednete na kolo, měli byste vědět, že se nacházíte ve městě s největší výrobou strunných nástrojů v Evropě, především houslí. Symbolem houslařského řemesla je italská Cremona, podle které byl i zdejší závod pojmenován a proslavil ji samotný Stradivari. Dnes se výrobní podnik jmenuje Strunal a patří k evropské špičce. Po chvíli šlapání přijedete do typické horské vesničky Kámen a již z dálky uvidíte, co jste ještě neviděli. Chvíli si budete myslet, že se díváte na zříceninu hradu, ale to vás bude šálit zrak. Ve skutečnosti se jedná o skalní zříceninu. Na vrcholu je upravená vyhlídka. Na jihovýchodě spatříte Slavkovský les, více vpravo pak vrch Dyleň s věží, na jihozápadě nad Aší kopec Háj s rozhlednou. Pozadu nezůstanou ani Krušné hory s nejvyšší horou Klínovcem. Až dorazíte do Kraslic, prohlédněte si bývalá městská jatka s unikátní architekturou.

Vyhlídka poblíž horské vesničky KámenVyhlídka poblíž horské vesničky Kámen|Profimedia.cz


Hvězdná pětka

Následující cíle nejspíš znáte, ale proč je nezařadit do itineráře? Stojí za to!

  • Historický Cheb s krásným náměstím, hradem s Černou věží ze sopečného tufu, chrámem a malebnými uličkami
  • Unikátní přírodní rezervace Soos plná mokřadů, rašelinišť a malých bublajících bahenních sopek (tzv. mofet)
  • Hrad a zámek Bečov nad Teplou s nesmírně cenným relikviářem svatého Maura
  • Naučná stezka Kladská nedaleko zámku Kynžvart a Mariánských Lázní
  • Svatošské skály s působivými skalními útvary a visutou lávkou přes řeku Ohře