Nový Bor jako brána Lužických hor

Nový Bor jako brána Lužických hor Zdroj: Shutterstock

Srdce Václava Havla v Novém Boru.
Sklářské museum rozhodně stojí za návštěvu.
Zachovalá architektura ve městě.
Sklářské řemeslo je s Novým Borem neodmyslitelně spjato.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: za historií českého skla do Nového Boru

Čeští skláři slaví momentálně velký úspěch. Jejich řemeslo se totiž dostalo na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Abyste do tajů krásy a křehkosti pronikli blíž, udělejte si výlet třeba do Nového Boru. Druhý adventní víkend tu ve svátečně vyzdobeném muzeu můžete nasát vánoční atmosféru, zabavit děti v dílnách a dozvědět se mnoho zajímavostí o českém skle.

Nový Bor je městem skla. Stovka fungujících firem a dílen, které sklo v různé podobě vyrábějí, zdobí a prodávají do celého světa, jsou toho důkazem. Místní sklářské muzeum navíc již od roku 1893 mapuje místní sklářskou výrobu a uchovává její doklady. Muzeum patří k respektovaným odborným institucím a funguje jako platforma pro setkávání lidí z oboru i mimo něj.

Letos oslavilo novoborské muzeum neuvěřitelných 130 let své existence a řadí se tím mezi nejstarší sklářská muzea na světě.

Ve výstavních prostorách empírového domu se nachází sklo v časovém rozmezí od období baroka až po současnost. Nadcházející adventní víkend muzeum navíc chystá celou řadu aktivit pro rodiny s dětmi.

Sklářské museum rozhodně stojí za návštěvu.Sklářské museum rozhodně stojí za návštěvu.|Shutterstock

 

Po stopách sklářského řemesla

Pokud si chcete projít město a dozvědět se o tradici sklářství ještě něco víc, určitě se vydejte po stezce, která se  skládá ze 17 zastavení u zajímavých míst, významných staveb a památníků tradičního sklářství Nového Boru. Stezka začíná na náměstí Míru a první zastavení se věnují historii sklářství, sklářskému řemeslu, významným stavbám a osobnostem. 

Koloběh života

Cestou kolem zajímavých objektů, ale i přírodních zajímavostí se dostanete do nejstarší části Nového Boru – Arnultovic. Zastavení u kostela sv. Ducha nabízí nejen informace o tomto svatostánku, ale také o významné hrobce Franze Ladische.

Mezi neméně významná zastavení stezky patří další hrobka staré sklářské rodiny Hantichů na místním Lesním hřbitově, který je součástí stezky a je jedním z nejčastějších zastavení návštěvníků Nového Boru. Jedná se o jedinečné místo, kde jsou mezi vzrostlými stromy umístěny hroby i hrobky starých sklářských rodů. 

Celá naučná stezka připomíná důležitost zachování památných míst pro příští generace, což právě v souvislosti s čestným zápisem českého sklářství na seznam UNESCO krásně rezonuje.

Sklářské řemeslo je s Novým Borem neodmyslitelně spjato.Sklářské řemeslo je s Novým Borem neodmyslitelně spjato.|Shutterstock

Brána Lužických hor

Pokud si přes víkend raději významně protáhnete tělo, nechte si teplo muzea nebo procházku městem až na závěr dne. Nový Bor je kromě sklářské tradice také ideální jako výchozí bod pro výlety do Lužických hor. Užít si můžete třeba vyhlídky z kopců v bezprostředním okolí města.

Zachovalá architektura ve městě.Zachovalá architektura ve městě.|Shutterstock