Hrad Roštejn

Hrad Roštejn Zdroj: Muzeum Vysočiny Jihlava

Dalešická přehrada
Klokočovská lípa
Zelená hora
Strašidelný zámek Draxmoor
Telč
9
Fotogalerie

Kraj Vysočina: tipy na neotřelé výlety s příběhem

Kraj zaslíbený trampům, rostou tu nejstarší stromy v republice a najdete tu i střed naší země. Pusťte fantazii na špacír při objevování oblasti, která je plná rekordů a adrenalinového pokušení. Leží tu třeba obec s nejdelším názvem: Nová Ves u Nového Města na Moravě.

Zadřená kola a vůně střelného prachu i benzinu

Už jim to neklape, ale pořád stojí za vidění. Co to je? Legrační, ale přitom velmi poučná naučná stezka „Už ty mlýny doklapaly“ okolo devíti bývalých mlýnů, které stávaly v okolí obcí Vlkov, Křoví a Velká Bíteš. Prostřední mlýn tu stál už před více než šesti sty lety, a dokonce se stal kulisou pro natáčení válečného filmu. Dolní mlýn je zase zajímavý tím, že k němu vedly hned dva náhony. Nejvzdálenější mlýn je Pánovský s obnoveným náhonem k malé vodní elektrárně. Všech devatenáct zastavení má svůj osobitý náboj, ale půl hodinky odtud autem směrem na sever dynamika zážitku nabírá o něco více na obrátkách.

Mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Novým Městem na Moravě se nachází největší zábavní areál v České republice – Šikland. Je to vlastně komplex tří samostatných areálů, které mají vlastní zaměření. Šiklův mlýn má podobu westernového městečka a ve vteřině se tu přenesete na Divoký západ. Pokud milujete vůni benzinu a řev motorů, pak si přijdete na své v Motorsport military offroad areálu, kde se to leskne motorkami, terénními auty, a dokonce bojovými vozidly. I zastřílet si tu můžete, ale jen z paintballových pistolí. V Dolní Rožínce zase stojí Strašidelný zámek Draxmoor s domečky na kuřích nožkách a 3D kinem.

Strašidelný zámek DraxmoorStrašidelný zámek Draxmoor|Profimedia.cz

Vodní adrenalin

Na Vysočině si můžeme užít vodních radovánek, co hrdlo ráčí. Skvěle nám k tomu poslouží Dalešická přehrada, nad kterou se tyčí skála Wilsonka, a nasmějete se tu možná víc než na Jadranu. Stačí si jen vybrat, jestli si na záda nasadíte tryskový batoh, nebo se do výšin vydáte po svých. Tryskový batoh je super zábava pro teenagery nad patnáct a pro štíhlé figury. Trysky totiž více než sto dvacet kilo živé váhy neunesou. Jetpack je velmi podobný flyboardingu, ale s tím rozdílem, že vodní sloupec máte přímo pod nohama a díky němu doslova létáte nad hladinou. Na obě atrakce vám postačí jen krátké desetiminutové školení a můžete hned začít šimrat svůj adrenalin. Kdo si připadá spíše jako pavouk, může horolezecky zdolat samotnou stometrovou Wilsonku. Jen čtvrt hodinky autem směrem na Náměšť nad Oslavou pak stojí velmi netradiční rozhledna. Nezapomeňte jen odbočit na Placký Dvůr. Má jehlanovitý tvar a z výšky patnácti metrů budete mít krásný panoramatický výhled.

Dalešická přehradaDalešická přehrada|Profimedia.cz

Z pohádky do pohádky

Velmi užitečným výchozím bodem pro hvězdicovité výlety je obec Svratouch. Pro ubytování můžete využít i stejnojmennou chalupu, která je vhodná jak pro rodiny, tak pro větší partu přátel. Posedět večer můžete u kachlových kamen nebo venku u rybníčku. Zatímco si vaše ratolesti budou pinkat badminton, vy můžete v klidu grilovat nebo udit. A když už se ve Svratouchu nějaký ten den zdržíte, hledejte číslo popisné 231. Je tu zaparkovaných přes čtyřicet historických motocyklů, přičemž většina z nich jsou zahraniční stroje. Těšit se můžete třeba na anglické ariely, douglasy, dánský nimbus nebo německé BMW. I když mají všechny modely dobu své největší slávy už dávno za sebou, jsou do jednoho plně funkční. Děti budou štěstím bez sebe z návštěvy Pohádkové vesničky Podlesíčko, kterou tvoří deset domečků. Každý z nich je věnovaný některé z pohádkových postav. O víkendu vás vesničkou provede Červená karkulka a další pohádkové postavy. Daleko lepší zážitek ale je, když se tu rovnou ubytujete. Z obce je to sem pouhých deset kilometrů, což je ideální vzdálenost na odpolední výlet.

Druhý den se vydejte spíše severozápadně. Na trase budete mít hned dva skanzeny, a každý přitom úplně jiný. Koho zajímají tradice, tomu se zalíbí v Betlémě. Čeká tu na něj soubor roubených domků a expozice masopustních obchůzek a masek z Hlinecka, které byly zapsané na seznam UNESCO. Zato v Nasavrkách se pustíte ještě dále do minulosti, až do doby jednoho až dvou set let před naším letopočtem, a nahlédnete do Země Keltů. Obdivovat budete z kmene vydlabanou kánoi a oppidum z doby železné. Často se tu pořádají různé workshopy, stačí si jen návštěvu dobře načasovat. Keltský archeoskanzen leží u silnice z Nasavrk na Kameničky.

BetlémBetlém|Profimedia.cz

Hoši od Bobří řeky a velké ucho

Sluneční zátoka by se dala snadno splést s přímořským letoviskem Sluneční pobřeží u Černého moře. I když se to nezdá, je stejně populární jako známá bulharská rekreační oblast. Neproslavila ji ani tak dlouhá písečná pláž, jako to, že se stala symbolem všech skautů. Právě tady totiž tábořil Jaroslav Foglar se svým nejstarším českým oddílem Pražská dvojka a napsal zde i slavnou knihu Hoši od Bobří řeky. Až půjdete přírodou, vzpomeňte si na jeho třináct bobříků, které prověří vaše všestranné dovednosti. Uměli byste je ještě vypočítat? Sluneční zátoka se nachází poblíž přírodní rezervace Stvořidla, kterou milují všichni vodáci ,především pak stejnojmenné peřeje. Ideální je dostat se sem romanticky vlakem, protože místní krajina leží na trase Posázavského pacifiku.

Symbolem českého humoru je bezesporu Jaroslav Hašek. Svého Dobrého vojáka Švejka psal v nedaleké Lipnici nad Sázavou, která je jeho duchem doslova protkaná. Kromě Haškovy komůrky na lipnickém hradě jsou největší připomínkou autora tři plastiky, které symbolizují totalitní praktiky a dohromady tvoří Národní památník odposlechu. Jmenují se Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlaté oči. Všechny tři výtvory jsou vytesané do žulových skal u zatopených lomů. Odposlouchávání, udávání a šmírování patřily k nejčastějším praktikám temné doby. Možná si říkáte, že vám jméno Bretschneider něco říká. Ano, první z plastik je pojmenovaná podle tajného policajta Bretschneidera, který v románu odposlouchával hovory štamgastů v hospodě U Palivce a pak je horlivě donášel na policejní stanici. Dobrý pozorovatel si ale na soše všimne jednoho detailu. Je to otisk sedací části lidského těla, kterou tu z legrace zanechali sochaři.

Národní památník odposlechuNárodní památník odposlechu|Profimedia.cz

Za dřevem s tisíciletými kořeny

Tisíciletých stromů v Česku není zrovna moc. Na jejich spočítání by vám stačily dvě ruce. Jeden z nich se jmenuje Klokočovská lípa. Roste v obci Klokočov a pravděpodobně sloužila jako významný orientační bod na trase středověké obchodní Libické stezky. Tento úctyhodný národní symbol má hned několik přezdívek. Někdy se mu říká Královská nebo Karlova lípa. To proto, že si tu pod ní dal šlofíka sám císař Karel IV., který si tu se svou družinou udělal přestávku na cestě z hradu Lichnice. Podle výzkumů prý vůbec na Českomoravské vrchovině rostou nejstarší stromy v republice. Kromě tisícileté lípy to je například Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou. Pod ním měl zase přenocovat chrabrý husitský vojevůdce. Dub nebyl vysazený člověkem, ale je pozůstatkem původního porostu. Na celé Vysočině jsou zaznamenané čtyři stovky památných stromů. Za zmínku také stojí torzo lípy v Kamenici nad Lipou, která pochází z první poloviny třináctého století a podle níž bylo celé město pojmenované. Najdete ji na terase zámeckého parku.

Klokočovská lípaKlokočovská lípa|Profimedia.cz

Pěšky i na kole za rekordy Vysočiny

Nejmenší náměstí na světě, které však nese světové jméno „náměstí Evropské unie“, najdete v obci Tři Studně. Přijedete sem například, když zvolíte okruh pro krosová či horská kola k rybníkům Medlov a Sykovec. Vyrazíte z Nového Města na Moravě přes Maršovice a Rokyto. U tábořiště Medlov pak odbočte ke Třem Studním. Muzeum rekordů zase objevíte v Pelhřimově. Na své si tu přijde celá rodina. Za zvláštní pozornost stojí výstava Zlaté české ručičky s devadesáti unikátními exponáty ze zápalek. Nesmíte minout ani nejmenší zlatou klícku v Česku či mramorové housle. Pelhřimovem procházejí hned tři cyklotrasy. Velmi oblíbená je cesta z Pelhřimova přes Novou Cerekev do Pacova.

Víte, kde se nachází přesný prostředek naší malé zemičky? V Číhošti a určitě ho neminete. Na místě geografického středu České republiky stojí pomník. Číhošť je součástí středně náročné cyklotrasy pro trekingová kola: Ledečský okruh do Zbýšova. Krajinu v okolí Žďáru nad Sázavou zkrášlil velmi osobitým způsobem Michal Olšiak, když ji vyzdobil bizarními sochami ze světa zvířat, které se pojí s nejrůznějšími pověstmi. Tomuto umělci je věnován celý cyklistický okruh vedoucí z Polničky k vodní nádrži Pilská, rybníku Mikšovec, jezírku Vápenice, přes Račín až k přehradě Velké Dářko. Absolutním přírodním unikátem je ale komplex mravenišť s 1100 hnízdy lesních mravenců lesních menších. Území přírodní památky Šebeň leží mezi obcemi Dobrá Voda, Cyrilov a Jívoví a vede tudy tříkilometrová naučná stezka.

Geografický střed České republikyGeografický střed České republiky|Profimedia.cz


Hvězdná pětka

Následující cíle nejspíš znáte, ale proč je nezařadit do itineráře? Stojí za to!

  • Telč s malebným náměstím plným podloubí a zámkem, kde se natáčela například Pyšná princezna
  • Třebíč s židovskou čtvrtí a bazilikou sv. Prokopa zapsanými na listině UNESCO
  • Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře s ambitem ve tvaru hvězdy
  • Jaroměřice nad Rokytnou se zámkem, kterému se přezdívá Moravské Versailles
  • Železné hory (zasahující do tří krajů) s hustou sítí turistických stezek pro pěší, cyklisty, lyžaře i vyjížďky na koních